用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SN interview之後感!
go

SN interview之後感! [複製鏈接]

其實家長及小孩很主觀!如果認為學校行政混亂及D老師唔好,就算收小朋友也懇請不要hold位!明白大家對幼稚園有排名,只能說sn係不出名九龍塘kg, 所以大部分人都只欏佢做back up!即interview最叻,最有潛力的小朋友佢收吾到,收家長亦不會讀!但佢過去2年考p1成績算不錯!8成考到直資私小(雖無乜入神校,但sn 也不是神幼),其餘也派b1津小!甘講即是學校的教學方式成功,能將咩kg offer都無嘅小朋友,唯有讀尼間(身邊有同學家長講入讀原因)可以考到直資C小!都算係甘!而老師教得好吾好,有無愛心,尼家嘢要睇彩數,愈好kg愈多好老師,我大女今年k3, 3年3個班主任,好好彩都好,當然一間學校一定有冇甘好的老師,是在別班教(聽隔離班同學仔家長說),但整體來說我認為當初冇選錯比囡囡入讀sn!起碼我認為學術上可銜接小一,現有2間c小offer, 睇埋自行派位!因為我仲有細仔,當然細仔25號有in sn!interview安排真的要改善!
最後懇請各家長如不喜歡甚至反感,比都唔讀之類的,請不要註冊,眼見好多朋友好想考入,也請你們息怒,更衰的安排大家也會遇過,之不過人地龍校/名幼啫!低處都未算低!不過親身經歷的我一定向學校反映,希望之後安排會好D,而大人細路都吾洗敢辛苦!

3    0    1    0

angie0828 發表於 13-10-28 11:08
其實家長及小孩很主觀!如果認為學校行政混亂及D老師唔好,就算收小朋友也懇請不要hold位!明白大家對幼稚 ...

其實不用太勞氣呢!
反正大女可以K3 畢業, 自私小小諗, 細仔入返SN 既機會都很大!
想請教一下, 學校有無提供有關考/揀小學的東西給家長呢?
謝謝

引用:其實家長及小孩很主觀!如果認為學校行政混

原帖由 angie0828 於 13-10-28 發表
其實家長及小孩很主觀!如果認為學校行政混亂及D老師唔好,就算收小朋友也懇請不要hold位!明白大家對幼稚 ...
完全感受到你有幾愛sn, 肯定你囡囡亦很喜歡返sn啦。sn 讚

引用:Quote:angie0828+發表於+13-10-28+11:08+其

原帖由 hastalavista 於 13-10-28 發表
其實不用太勞氣呢!
反正大女可以K3 畢業, 自私小小諗, 細仔入返SN 既機會都很大!
想請教一下, 學校有無提 ...
沒有勞氣,只是看見近日甘多負面報導,忍不住講下!因為如果安排差到你不能接受,甘將來比小朋友入讀自己都唔鍾意,又唔開心!所以我最欣賞就係話眼見排交表都甘,所以走人,好過排又鬧,in又鬧、讀又鬧(肯定)!何不一早割蓆?又可省返資源,其他人輪後時又可快D……
學校有升小講座比家長,作為一間kln ting kg學校一定好十卜小朋友考到直資c小,而學校主旨也是希望愉快學習,學取知識,順利銜接英小,起碼我全職媽咪,回家後女已將完成功課放桌上給我檢查,當然有做錯,我認為幾深下!

當日有同校長和主任傾計覺得佢地幾有熱誠,係一所平實的學校

angie0828 發表於 13-10-28 11:42
沒有勞氣,只是看見近日甘多負面報導,忍不住講下!因為如果安排差到你不能接受,甘將來比小朋友入讀自己都 ...

我都有IN 呀....想大至了解下....K1-K3課程內容...可以分享下嗎??

K1是否係HONEYMOON....學返PN既野.....
K2又是否一開始已經入深??
K3懂得看文章/作文嗎??

引用:Quote:原帖由+hastalavista+於+13-10-28+發

引用:Quote:angie0828+發表於+13-10-28+11:42+沒

回覆:SN interview之後感!

回覆:lamlam24 的帖子

唔會,上年都有人開post話st cat面試安排

回覆:SN interview之後感!

作為現讀家長,我都會覺得學校的行政有改善的地方,始終係細校,資源冇那些名幼大集團幼稚園甘多,考慮冇甘仔細,似家庭式作業多d。亦因為細校,上至校長老師、下至清潔姨姨都好清楚每位小朋友的性格需要。我仔在開學一星期時,副校長已經記得所有小孩的名,可以同我講阿仔上課時的情況,我相信好多大學校未必做到。坦白講,交表和面試的情序每年都一樣,今年申請人多,大家等耐左,就鬧爆左學校。每間學校有唔同的方法,唔滿意唔接受的大可以放棄,冇必要講到好似學校專登為難家長甘。係咪因為SN不是名幼龍校,大家的忍耐情度會降低?SN的學習環境、師資評語好唔好,自然有家長會認同欣賞。真心希望入讀的家長係真心鐘意呢間學校而讀。

引用:Quote:angie0828+發表於+13-10-28+11:42+沒

原帖由 lovekidss 於 13-10-29 發表
我都有IN 呀....想大至了解下....K1-K3課程內容...可以分享下嗎??

K1是否係HONEYMOON....學返PN既野..... ...
再補充少少,我囡k3了,每天3樣功課,一星期2次默書,王見在默書好淺的,等佢地銜接小一好D!不過我估要小朋友識自己看文章作廣起碼小一程度,雖然學校教嘅唔淺,但又不會好似kv甘深,所以我囡未識噃!但在sn叻過我個囡大有人在,如果父母比多D資源,或全天湊孩子,陪同閱讀多D,可能識!但我認為學校教的已足夠,不用再補,我陪D細路多數玩,等佢地開心D,返正學習是漫長!將來讀小學有排煩

回復 ozduckie 的帖子

不好意思,想請問一下SN是那所學校?thanks

lamlam24 發表於 13-10-29 05:17
更差既幼稚園interview , 都無人開post 吵鬧,唔通考一線學校既人心胸都寬闊啲

又真係啊, 呢兩日都有睇POST, 個社會依家興鬧爆, 都幾有趣.

1--
例如: 連出面個PLAYGROUND好猛太陽曬都要鬧爆---
兩個家長去, 一個在聽講座, 另一個在出面陪小朋友,
發覺好曬, 可以停止不玩瀡滑梯, 單車等等, 改為在陰涼的位置坐下食下茶點, 也是作為家長的常識兼智慧,
甚至乎先行前後腳離開亦可, 反正都IN 完. 在又一城嘆住茶或者咖啡等等, 都可以丫.....
反正有另一位家長一起, 無謂戇居居在太陽下曬吧?

如果落雨呢? 咁點算?? 又要入埋學校數???

2--
用廣東話INTERVIEW 既人多, 定係用英文/普通話INTERVIEW 既人多?
學校只出動其中2名NET做面試, 又有何不對呢?
主觀地破口大罵不夠NET 就不應叫英文幼稚園, 是否有點式武斷呢?
INTERVIEW 期間, 人地忙到甩轆既時候, 要求學校退還報名的個人資料???
如果我係學校, 無咁蠢去嘈, 連$30 蚊報名費都退返俾你....

3--
填問卷: 來來去去咪又係果幾條問題! 入場之前大家都應該PREPARE 定有自己的MODEL ANSWER 吧?
題目易TIP 過會考!! 有準備的5MINS 咩都攪掂啦!!
問大家平日去邊玩, 對學校小朋友有咩期望....都不用思考吧?

4--
1.5 小時簡介會太長, 很多學校的簡介會也差不多, 但係都會分開兩日.
有去過SN 的都應該知道他們的禮堂都不大, 跟德望等等去比, 實在差很遠...
要GATHER 3000個家長擇日舉行, 一間細校跟本處理唔到.....
或者有人話, 星期日, 放假叫老師校長OT 加場囉.......

有時真係要理性少少,
咁鬼多人去INTERVIEW, 學校仔人手不多, 地方又淺窄, IN之前相信大家都應該知,
牌面都開晒出黎, 我們都好應該動下腦筋思考一下點樣去處理吧???

引用:+本帖最後由+hastalavista+於+13-10-29+11:

原帖由 hastalavista 於 13-10-29 發表
好正!

引用:+本帖最後由+hastalavista+於+13-10-29+11:

原帖由 hastalavista 於 13-10-29 發表
你甘大膽講,等陣比人話打手

hastalavista  是旦啦!
只係好理性地討論下呢! 網上講野, 反正大家又不用什麼成本!! 哈哈~~
講笑!.....如果講錯野, 俾人插, 抵死啦!!! 討論區的目的就是要討論  發表於 13-10-29 13:51

引用:不好意思,想請問一下SN是那所學校?thanks

原帖由 shiamzoenl 於 13-10-29 發表
不好意思,想請問一下SN是那所學校?thanks
金巴倫英文幼稚園

我自己當日去in, 又覚唔係咁差,等既時候可以坐住聽net 唱歌,又可以玩sir 滑梯。我in10:45, 到11:00已經可以in 。可能因為我老公做問卷,我就輕鬆好多,in 完出黎玩下,12:00走人。可能我n 時遇過排1個鐘隊、無野玩無野做、所以覚得又唔係咁差!我所有朋友讀sn 都好好評價,所以我都想入

‹ 上一主題|下一主題