用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統一抽籤是公平,但有誰甘心將子女交給「幸運」呢? ...
go

統一抽籤是公平,但有誰甘心將子女交給「幸運」呢? [複製鏈接]

統一抽籤是公平,但有誰甘心將子女的學業與兒童發現重要階段,交給「幸運」呢?

1    0    0    0

好明顯大家都驚,所以咪間間幾千人報。

回覆:統一抽籤是公平,但有誰甘心將子女交給「幸運」呢?

但重點是整個機制不是單只有抽籤,有直資,有自行計分,有分校網,有叩門。

咁有咩更好嘅方法?如果用學術,我妹in親嘅有3分1有小三上學期level,4位加數,閱讀理解,乘數表,法流利法語西班牙語…大把小朋友識。鋼琴6班又有,精小提琴嘅又有…

你個小朋友夠競爭力嗎?

咁收晒呢班,剩返嘅點分?咪又係學校自己抽!

chingcging 發表於 13-10-28 07:31
咁有咩更好嘅方法?如果用學術,我妹in親嘅有3分1有小三上學期level,4位加數,閱讀理解,乘數表,法流利法 ...

仲讀小學做乜?

crystalpui  會唔會學得太早?  發表於 13-10-30 11:02
SAGO    發表於 13-10-29 16:56
noella    發表於 13-10-29 14:14
kenwong888  For further developing their social & directing skills cos they are the future leaders and there are so many people under their control  發表於 13-10-29 09:14
LuLuKiuKiu    發表於 13-10-28 09:56

醒目開學勳章 王國長老

引用:咁有咩更好嘅方法?如果用學術,我妹in親嘅

原帖由 chingcging 於 13-10-28 發表
咁有咩更好嘅方法?如果用學術,我妹in親嘅有3分1有小三上學期level,4位加數,閱讀理解,乘數表,法流利法 ...
同意,我吾信抽簽,但同時抽簽俾左好多人希望。我反對全民考,盞大家鬧谷。而家行抽簽+考,算係一個平衡吧

我都唔信, 自己又唔夠分, mark 6又唔見自己會中..

引用:Quote:chingcging+發表於+13-10-28+07:31+

原帖由 w_y 於 13-10-28 發表
仲讀小學做乜?
咁小學咪可以教深啲囉。

而且呢班人一定名列前茅,升中band 1冇難度,跟住拔尖入大學。你估佢哋真係睇小學咁短線咩。

chingcging 發表於 13-10-28 08:02
咁小學咪可以教深啲囉。

而且呢班人一定名列前茅,升中band 1冇難度,跟住拔尖入大學。你估佢哋真係睇小學 ...

小學就算名校精英班都深極有限.

要神童果隻十四歲入大學, 係靠家長和孩子天賦. 好心咪神化班細路啦. 神校無錯會幫你搭下路 (其實一般學校唔太差都做到, 介紹大學教授你識已夠), 不過借你位天才公子千金為校爭光呢! 咪天真啦! 同埋真正天才, 我見果D 真係無咩旁枝活動, 一條心主打自己強項架.

唔想騎劫樓主題目.
講開大抽獎, 我覺得都要睇下點抽, 否則個個走晒去名校, 又係錯配機會大, 害苦了孩子.

w_y 發表於 13-10-28 08:22
小學就算名校精英班都深極有限.

要神童果隻十四歲入大學, 係靠家長和孩子天賦. 好心咪神化班細路啦. 神 ...

被神化小朋友好慘(當然真正GIFTED另計)。
14歲大學,17歲畢業,你叫佢出黎搵工,定等埋同齡畢業先一齊搵工?
跟著可能又話:我唔會要小朋友出來搵工,做下研究,做偉大的科學家啦!
THEN果D父母,會唔會怨呀咩咩咩個小朋友,無跳班非精英,但搵好多錢住半山,自己果個明明係好勁點解搵唔到食?
我就好市井,只想做平凡人,女仔嫁得好最實際!

subb  反。。。。   發表於 13-10-28 11:28

引用:咁有咩更好嘅方法?如果用學術,我妹in親嘅

原帖由 chingcging 於 13-10-28 發表
我都相信有大把呢啲仔/女,我心諗,點都有小二程度啩!但原來唔止!
我更見過面試等候時,有小朋友拎住本"中二科學"我嚇到傻咗,更覺自己井底之娃!

noella    發表於 13-10-29 14:17

CoffeeCake 發表於 13-10-28 08:30
被神化小朋友好慘(當然真正GIFTED另計)。
14歲大學,17歲畢業,你叫佢出黎搵工,定等埋同齡畢業先一齊搵 ...

世情都被你看透!

吾係化?靠男人?
有多少個子淇先?就算Isabella,幫條契弟生3件都吾肯娶佢,老實講睇見我都心up。
仲有,講競爭,港女邊夠北姑爭~~~~
香港人,靠自己要爭氣!

Irismammy 發表於 13-10-28 08:41
我都相信有大把呢啲仔/女,我心諗,點都有小二程度啩!但原來唔止!
我更見過面試等候時,有小朋友拎住本 ...

拎本”中二科學”,應該係用黎影響COMPETITORS,嚇到你地面試失準?

回覆:Irismammy 的帖子

唔好玩啦, k3 睇中2 書, 字都未解曬啦。

因為人人都想子女入最好,所以target 的小學都係果一堆!有要求就會面對壓力!好公平!

anntx3 發表於 13-10-28 08:46
吾係化?靠男人?
有多少個子淇先?就算Isabella,幫條契弟生3件都吾肯娶佢,老實講睇見我都心up。
仲有, ...

嫁得好,唔代表靠男人。
我心目中,好男人唔代表超級富豪。我都唔想自己女嫁有錢人,變相女方無地位。
嫁個對自己好既,錫自己既男人,然後自己有本事搵D零用,唔洗下下問老公拎咪得囉。
唔洗下下做最TOP果個,分分鐘嫁唔去。

chunyatmama  Soooooo true!  Happy family can resulted in good and happy life!  What a wisdom!  發表於 13-10-28 10:50

CoffeeCake 發表於 13-10-28 08:30
我就好市井,只想做平凡人,女仔嫁得好最實際!

Actually, I 100% agree with you
‹ 上一主題|下一主題