用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唉!!開始連續三星期五間學校IK1INTERVIEW -好似拳 ...
go

唉!!開始連續三星期五間學校IK1INTERVIEW -好似拳賽  [複製鏈接]

明天兩間interview , 一間09:30, 一間11:30。
下星期又是一樣。。。本來是三間,但有一間撞到正。。。 唯有放棄。。。。
真係為好似拳賽,中場有小休息, 和亞女飲啖水, 抺下汗。。跟住又"依" 起棚牙,  答回同樣問題。。。。。

0    0    0    0

我只係覺得人生既挑戰同爭野既步伐太早開始...
少左好多童年既開心...
不過而家大圍既環境係咁,
家長都只有一係參與, 一係行條更難行既路...
一係就...逃離香港

回復 Chirley 的帖子

自己見工都冇緊張...
不停上網睇資料, 問人意見,去書局睇幼稚園介紹書..
和個女經常練習. 咩名, 幾多歲, 男定女, 鍾意玩咩, 食咩, 交通工具. 顏色, 生果.........  
得兩歲, 但冇辨法.... 這是香港....我同意你說法... 一係和這地方既教育一起瘋狂, 一係走.... 唉....

Chirley    發表於 13-10-27 23:48

回覆:唉!!開始連續三星期五間學校IK1INTERVIEW -好似拳賽

我冇錢走/讀貴校/唔讀書,所以要繼續拼

回覆:唉!!開始連續三星期五間學校IK1INTERVIEW -好似拳賽

預埋冇書讀+請私人補習+唔駛撈全天候照顧先可以生仔,生仔果然唔止四百萬

回復 pokey 的帖子

完全同意。

第一間衰左喇!!個女一坐低,半邊屎忽已離椅,仲要啞左

第二間好似花市咁多人。冇傾談,只是去3個地方自己玩,都唔發生咩事

請問邊間幼稚園好似花巿?

回復 eliselin 的帖子

沙田恩典,好多人但地方好細

自己攞黎,我等小朋友心痛!

回復 IMDAD 的帖子

如果香港政府幼兒教育做得好D,或許我也可以學你一樣說這風涼說話。也或許你對你孩子沒有期望,你也可以回答。如果每一個香港家長都可以自由選擇所報幼稚園面試時間和問題,或不用面試就可以讀所選,那這教育王國就沒有這麼多傍徨既媽媽

thousandtwinkle    發表於 13-10-30 10:36

我真錯無你咁偉大去報咁多間學校!又驚冇書讀冇反食!只係識帶佢去玩令佢開心!

多謝你既讚美,我的孩子有飯食,我不擔心。希望你既孩子在你毎天帶他玩耍日子快樂成長。
我這媽媽就忙一㸃要帶她interview,找學校,帶她玩,照顧起居飲食,戒尿片.........

thousandtwinkle    發表於 13-10-30 10:36

引用:回復+IMDAD+的帖子 多謝你既讚美,我的孩

原帖由 tiggeryyw 於 13-10-29 發表

多謝你既讚美,我的孩子有飯食,我不擔心。希望你既孩子在你毎天帶他玩耍日子快樂成長 ...
Agree!!!!幼稚園只是開始……仲有小學……我覺得盡力而為啦,好多事真係唔可以control…我小朋友都k1了,岩岩先玩完interveiw game, 現在开始為小一準備,but 不要太大pressure!共勉!!

回復 confidence 的帖子

我的孩子比較同齢更細膽和對任何人和事都有戒心。所以我報多一點學校去面試,只是希望令她實習多一點。希望,她可以慢慢開始習慣。我並不覺自己是在別人"口"中既偉大,只是我和女兒相處了兩年,我明白自己孩子的不足,希望可以用不同方法去教和引導她。如果每天只是我一個在家帶她吃喝玩樂,我相信她這一刻一定好有安全感和快樂。但如果只是報一兩間去面試,我應該都可以按她之前接觸新事物既表現估計到情況。我自問沒有樓上位留言者這麼幸運,或許他/她的孩子真是每天在她/他帶玩耍既日子都可以應付家人以外都冇怯場。做媽媽不是要告訴別人自己多偉大,我相信大部份媽媽都有這想法,只是對自己孩子負責任。謝謝confidence你的分享,我正在建立你名字在我女兒身上。

回復 tiggeryyw 的帖子

那個父母其實在其他POST的留言都是一樣的,我想是壓力太大,始終佢地正值TROUBLE 2難控制,所以報多幾間做實習或後備較穩陣。

我都為女兒報了7、8間學校,但有些撞了期,所以就算走到2場,都選擇1場,因為其實真是大人細佬都好倦,但香港區今年就無辦法啦,學校他們想你事前選擇好,減少他收生選擇時的困難。

rosebb 發表於 13-10-29 09:33
回復 tiggeryyw 的帖子

那個父母其實在其他POST的留言都是一樣的,我想是壓力太大,始終佢地正值TROUBLE 2 ...
我其實想到最終沒有通過interview,在明年年中打電話或親自去叩。始終女兒近排真的不在狀態。。但這面試遊戲不是家長或小朋友去選擇時間。我在香港長大,明白香港人既遊戲。在某沙田幼稚園排隊交form時,差點被那笑咪咪校長映到相或影片,真的不好受。為什麼要映家長排隊情況?所以我交了form都冇去。

我想如果你報的,不是最出名的學校,有些地區性的學校,其實我自己覺得不用太擔心,因為學位是夠的,只是北區那些區域,同埋到時有很多人放位啦。

relax, 呢個game其實都可以好positive咁行
‹ 上一主題|下一主題