用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 RWI好唔好?
go

RWI好唔好? [複製鏈接]

4    0    0    0

其實係咩o黎呢?

引用:+本帖最後由+joanthony+於+13-10-20+21:59+

引用:其實係咩o黎呢?

回復 joanthony 的帖子

外國人定本地人教呢?

引用:回復+joanthony+的帖子 外國人定本地人教

咁聽落都幾好喎,幾錢一堂?

引用:咁聽落都幾好喎,幾錢一堂?

回覆:IloveJJ 的帖子

兩個小朋友 , 一個四歲開始上 RWI ,另一個五歲。學咗之後,望生字都識讀,而五歲嘅小朋友可以聽完你讀嘅音,慢慢串返出嚟! 兩個前往學了九個月。

引用:兩個小朋友+,+一個四歲開始上+RWI+,另一

IloveJJ 發表於 14-9-12 09:01
謝謝你的回覆,我個仔最後只上了幾堂,發覺好悶,因佢本身己學完phonics,而家找咗nrt上門教oral

...
我小朋友都學了兩年 phonics, 因升小一就不到時間, 所以停了.  
因沒有請老師上門教經驗, 想請教一下你請net上門教oral, 老師一般流程如何?  全堂都是 oral conversation?  有沒有phonic, reading, gramma, writing?
老師有預備教材嗎?  還是你會自購教材?
Thanks!

回覆:RWI好唔好?

我女讀緊RWl,因她之前也學過letterland,單音已學曬但就唔識blend,暑假讀了後就進步了,現在識blend 簡單的生字,連聽講讀也進步了,最緊要對學習英文多了信心和興趣,佢讀𠴱間有評估睇下小朋友咩程度先入那個level的班,不需重頭學過已識的,所以唔會因為學過而悶。所以要睇下你去邊間centre學,(有些10人一班成400蚊一堂,我女間6人一班都係$288一堂有9折)又要睇下遇唔遇到好老師,我有幾個friend讀另一間話麻麻,教的進度好慢,最後冇讀到,我女嗰間教得快過佢哋又學到嘢,繼續讀緊。

回覆:Harebellv 的帖子

我女個net會自備教具,有故事書,有遊戲中要阿女答問題,有時學校要作放文,佢會引導阿女點作,有時阿女係課前作左比老師改!現在朗誦節都叫佢幫我跟!因為本身老師教過名小,現在教幼稚園,所以我好少過問佢點教,教d咩!

其實你可以講你想佢教d咩!但始於得一個鐘都要取捨一下!

回覆:IloveJJ 的帖子

請問個 native speaker 收幾錢一小時呀?

kirstyau 發表於 14-9-12 17:19
其實你可以講你想佢教d咩!但始於得一個鐘都要取捨一下!

之前同老師略略講過想教 oral, phonic, reading, 因我平時返工, 阿女話老師沒有教材, 都係阿女在家找 story book 讀給她聽.  我又唔清楚佢個流程係點, 所以有些疑問, 要不要買教材.

引用:Quote:kirstyau+發表於+14-9-12+17:19+其實

原帖由 Harebellv 於 14-09-12 發表
之前同老師略略講過想教 oral, phonic, reading, 因我平時返工, 阿女話老師沒有教材, 都係阿女在家找 story ...
不過,一講到 oral , 真係唔容易講到好 native speaker 咁嘅 口音 !

因為我地老師做開老師所以佢應有盡有,其實我覺得老師應該預備好!同老師傾下!如果負擔到買一套有系統既phonics 故事書叫老師教!淘寶,bookpeople 都有!

‹ 上一主題|下一主題