用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蒙特梭利 幼稚園
樓主: mabel_yu
go

蒙特梭利 幼稚園 [複製鏈接]

引用:我兩個仔由14個月讀到K2,最後都轉校了。總

原帖由 apdjade 於 13-10-28 發表
我兩個仔由14個月讀到K2,最後都轉校了。總結這幾年的體會:蒙特梭利不是適合所有孩子。我兩個仔性格相反,能 ...
其實兒童無限很商業化。
我囡囡返緊一個Montessori 既playgroup,個人覺得好好,班instructor好用心好有耐性同愛心,睇得出係以幼兒為本。但兒童無限只係好商業,佢地marketing做得好好,因為創辦人係傳媒出身,但我睇唔到佢地既教學理念,亦唔係將小朋友放係第一位。

引用:Quote:原帖由+konew720+於+14-01-23+發表其

原帖由 fishyee 於 14-01-23 發表
請問上緊邊間呢?
我唔係度開名,費時俾版主delete post。
你去search下,除左兒童無限,九龍區得2間,都係尖沙咀。

引用:我女女上年未夠兩歲,+上咗觀察課程及2個月p

原帖由 chumiguan 於 14-01-24 發表
我女女上年未夠兩歲, 上咗觀察課程及2個月pg。因為無錢讀國際學校/升學, 決定升傳統Kindie.  我自己本人好b ...
根據你對montessori既了解,真係任何時候大人都唔介入?

引用:Quote:原帖由+konew720+於+14-01-25+發表根

原帖由 chumiguan 於 14-01-27 發表
你睇下本書你就明白大人要介入, 係點樣介入法。舉個例, 本書入面有提過case, 大約係1. 小朋友想要其他朋友 ...
如果好似post#9宏心講既case
"第二天屋內無人,我讓仔仔進去玩,那群大孩子看到立即跑來擠進去,說他們剛好是四人,對我仔仔大聲叫他出去。

這群大孩子的媽媽在一邊聊天,只有一個媽媽看到這不公平情況走來介入調停,還著那群大孩子道歉。

之後每次看到那群大孩子,他們都怒視我!"

你又覺得應該點處理?學校同家長既處理又係唔係合適?

引用:Quote:原帖由+konew720+於+14-01-27+發表如

Same case happened to me, at my own home. 上年某天, 我邀請咗朋友到我屋企玩。佢地3家人有2個4歳小朋友, ...
但係果4個全日班既小朋友後到,趕走其他人。
其實有冇需要灌輸返果4個小朋友正確觀念?
Maria Montessori 主張呢套方法最終係想世界和平。我唔係話要大人直接介入去解決個情況,但都要教返小朋友正確既品德。如宏心講屋仔呢個case,如放任果4個小朋友,佢地大個左會唔會變童黨?

a_mom  前段唔見咗 ><"
我覺得重點係教好自己小朋友, 點樣自律同埋喺呢啲情況點處理. 人地阿媽唔教, 我唔會干涉亦干涉唔到. 畢竟社會上乜人都有.  發表於 14-2-21 14:52
a_mom  長唔教, 仲有實效啦~  發表於 14-2-21 14:47

引用:Thank+you!+And+correct,+我都記得家長班有

Thank you! And correct, 我都記得家長班有講過。
所以我先問係咪大人完全唔介入,根據你地係家長班教既例子應該唔係完全唔介入。
所以家長/老師係咪都應該叫個4個全日班既小朋友排隊玩屋仔?

引用:Quote:原帖由+Evelyn_w+於+14-02-23+發表我

原帖由 celinelui 於 14-03-03 發表
我囝都讀緊,係好好。
老師有愛心,有責任感
我個囡讀另一間,最近加學費了。請問你們有冇加?

‹ 上一主題|下一主題