用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York除了教私小/直資好外,仲有什麼好?
樓主: PWYO7657
go

York除了教私小/直資好外,仲有什麼好? [複製鏈接]

回覆:Tzekiumommy 的帖子

說得對,做父母的都想為子女選擇合適的學校。每人的準則也不同,有些喜歡課程深,有些喜歡愉快學習。其實以自己為例,幼稚園的生活我真的沒有太深刻印象,幼稚園那三年對我的人生沒多大影響。不過因為課程深,銜接小一比較輕鬆。

引用:點都好啦,每間學校有自己嘅支持者,亦都有

引用:說得對,做父母的都想為子女選擇合適的學校

引用:Quote:原帖由+Winwinstar+於+13-10-10+發表

原帖由 Tzekiumommy 於 13-10-10 發表
認同,每人的準則也不同,我也喜歡課程深的, 因為我認為有挑戰,才可以發揮潛能,當然銜接小一也是concern ...
不用勞氣!我也是幾年前揾pn時做過research, 仲去埋校長講座的一位家長。做research, 睇新聞已不算震撼,去講座才驚嚇。當年,校長講座話由於要建新校舍,所以,所有學生必須買debenture. 佢仲話 d debenture同其他學校相比係好平,唔記得幾錢,大約5、6千蚊,ok... 我認為如果我黑仔,咁啱我呢年要買,冇所謂啦,點知越聽越唔對路,debenture 係non-transferable, 冇年期,又唔可以賣返俾學校,吓?咁呢d叫debenture 咩?好啦!校長同佢個仔不停講$$$,講座完,校長又叫我哋買書。結果,我冇去interview. 個人接受唔到呢間學校,但唔介意其他人鍾意,人哋個仔又唔係我嘅,我冇所謂。

引用:Quote:原帖由+BALL_B116+於+13-10-10+發表

引用:Quote:原帖由+Tzekiumommy+於+13-10-10+發

引用:Quote:原帖由+Tzekiumommy+於+13-10-10+發

http://york.edu.hk/graduation_statistics.htm

回正題,樓主問York除了教私小/直資好外,仲有什麼好? York只有20%考獲私小/直資,本人並不認為成績理想。

引用:Quote:原帖由+cherryird+於+13-10-11+發表

原帖由 Tzekiumommy 於 13-10-11 發表
對啊,我也覺得奇怪!無可能吧,幾千蚊一份幼兒成長檔案?之前已有JM澄清了是300幾蚊的DVD。不過其實 一般 ...
其實,唔係見你咁勞氣都費事打咁多字,我不知幾想所有人都中意呢間,唔好同我爭其他學校

leehoyin79 發表於 13-10-7 22:21
唔係喎,我囡囡依家讀緊,日日返屋企都唱歌仔,仲好快學識左分顏色,出聲VV戎埋片,好開心好鍾意返學呀!

...

我囝囝都係呀, 返咗學之後, 好好唱口, 成日喺屋企唱歌, 我自己本身無點同佢正式戒片, 但學校日日都會帶小朋友去VV, 加埋我開始同佢戒片, 一個星期內已經識自己我講要VV OR 開大啦, 其實D人成日話呢間學校剩係識搵錢, 講真好多嘢學校無強迫家長要買或者要小朋友學, 全部都係自願性質, 我囝囝返學就返得好開心而且學咗好多嘢, 我自己就好滿意.

引用:Quote:leehoyin79+發表於+13-10-7+22:21+唔

引用:Quote:原帖由+strawberrymame+於+13-10-11+

原帖由 Tzekiumommy 於 13-10-12 發表
咁除左半年雜費19××外,每月仲有無收其他收費項目?(意思係包括自願和必須交的收費項目)
我只知茶點費 ...
我個仔讀nursery, 除了開學俾過雜費同茶點費, 到宜家都冇收過通知有仼何嘢要收費, 之前俾既雜費已包晒生日會及Halloween party嗰d活動費我諗係上到k1先有其他額外課程可自由選擇報或唔報, 茶點費我要check番先知幾錢.

ppsfung 發表於 13-10-9 10:46
雖然對校長的做法我不是完全認同, 但我認為你咁講太偏激了.
學校沒有教過小朋友做任何不擇手段或犯法的事 ...
Agree

當初我幫囝囝搵n班上網搵資料時, 都發現有些人對呢間學校既評語好偏激, 九龍塘既幼稚園我同我老公同囝囝in咗好多間, 我個係1月b, 好多間都收, 但最後我哋揀咗york, 因為當日interview的感覺是咁多間最好的, in之前所有小朋友(幾十人), 大家圍在地下操場唱英文歌, 有老師彈鋼琴, 外藉老師又用真既免仔同小朋友玩, 幫小朋友warm-up完先再安排上班房interview(只有york會咁樣安排幫小朋友warm-up)老師很nice, 感覺很好, 宜家小朋友亦好鍾意返學, 英文進步得很好, 雖然我同老公都唔係成日同囝囝講英文, 但每次同囝囝講佢都明白, 亦會嘗試用句子答我, 作為家長既我已經好滿意. 希望各位家長不要被人誤導, 能夠自己親身感受一下,

回覆:strawberrymame 的帖子

請問你小朋友係am 定pm class?因見am得2hr上學。會否好短時間學野
我住馬鞍山。想入York PN ..個人like am class 多d。但又好似每日特登坐車去返兩個鐘好似好浪費時間。好矛盾選am 定pm好呢

引用:Quote:原帖由+Tzekiumommy+於+13-10-12+發

‹ 上一主題|下一主題