用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想請問每科起碼多少分才可讀Band 1 中學? ...
go

想請問每科起碼多少分才可讀Band 1 中學? [複製鏈接]

想請問每科起碼多少分才可讀Band 1 中學?
   4    0    0    0

回復 donald63 的帖子

每科全年總平均分 86 or above

唔係計全級排名咩

醒目開學勳章

引用:想請問每科起碼多少分才可讀Band+1+中學?

原帖由 donald63 於 13-10-02 發表
每間學校不同

有人說考全級30名內已是Band 1, 但又有人說10名以內......

回覆:想請問每科起碼多少分才可讀Band 1 中學

每間小學不同

每份卷深淺有影響!

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

醒目開學勳章

中、英、數、常4科攞A

BabyCannan 發表於 13-10-2 15:46
有人說考全級30名內已是Band 1, 但又有人說10名以內......
亦有些小學考120名內都是Band 1.
總之,間間不同。

anna59 發表於 13-10-2 13:47
回復 donald63 的帖子

每科全年總平均分 86 or above

分數對Banding的影響不大。

醒目開學勳章

donald63 發表於 13-10-2 13:26
自行時,B1英中要求中、英、數、常四科都要是A

回覆:想請問每科起碼多少分才可讀Band 1 中學?

我女當年未試過 4A,冇特異,一樣可以考到 B1 學校,有小學八、九成 b1 生,有小學得兩、三成。最好係問返學校,或者問師兄姐家長。

回復 Rattie 的帖子

我朋友個女當年都唔係 4A的, 但她都可入 BAND 1 英中的中學, 所以真的要看每間小學所考的考試卷深淺來決定的。

即係話, 學校自已先知該校Band 1比例? 當然某些直資或私校甚至名傳統津校如油天, 協恩等, 相信Band 1學生比例會相對高, 估計達6-7成, 但一般津校又如何呢?

peggy 發表於 13-10-3 01:57
自行時,B1英中要求中、英、數、常四科都要是A

不一定。對不同小學,有不同要求。
中學最相信的是從EDB得來的全港小六學生ranking。

什麼是EDB? 每年向每間小學進行的評估如TSA?是什麼機制?

視乎全級的水平, 唔關分數, 同A, B之事, 關乎全級排名是否前30%

當然間間學校不同, 但若不太清楚, 我會以全級人數的前30%來計入BAND1
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

引用:中、英、數、常4科攞A

原帖由 peggy 於 13-10-02 發表
中、英、數、常4科攞A
學校一直以分數來評分,
請問,所謂A和B,一般是指幾多分?

醒目開學勳章

sherran 發表於 13-10-3 23:30
學校一直以分數來評分,
請問,所謂A和B,一般是指幾多分?
每間學校都不同 , 有些85分以上便是A , 有些90分以上先係A

grace_xian 發表於 13-10-3 10:39
視乎全級的水平, 唔關分數, 同A, B之事, 關乎全級排名是否前30%

當然間間學校不同, 但若不太清楚, 我會以 ...

我小朋友小五上學期攞成績表時問老師:喺級排名屬於哪個banding,老師回答無關係,係睇自己……我到宜家都唔明,睇自己又點分band,莫非達到指定分數就屬於某band,所以唔駛理其他同學嘅成績???
Joyful Life

Joyful-Life 發表於 13-10-4 10:04
我小朋友小五上學期攞成績表時問老師:喺級排名屬於哪個banding,老師回答無關係,係睇自己……我到宜家都 ...

通常呈分試分三次, 小五下學期的呈分只是第一次, 所以學校的老師一般不會在呢個時候告知banding, 但你們學校有無排名? 我們學校老師會講嗰大約的排名範圍, 家長可以通過以下方式來作估計比如:

1.
平時與家長與其他家長的交談,

2.
學校在家長日會列出全級前十或者前三的名單,

3.
小朋友在小四時的班名次及級名次

4.
小朋友自已在班中問其他和自己程度相若的同學分數

5.
在第二次呈分後技巧地通過電話向老師查詢

等等……

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]
‹ 上一主題|下一主題