用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: wwsugar
go

SPCCPS面試後感   [複製鏈接]

引用:一間無收報名費的學校,重花三個星期時間去

原帖由 Avanti 於 13-10-06 發表
一間無收報名費的學校,重花三個星期時間去逐一見申請人,每個申請人都花了不算短的會面時間,還能夠說什麼 ...
So far 我覺得最用心interview 小朋友嘅係SPCC,面試內容合理和安排流暢。報名人數雖然過三千,但11月尾已經知結果,高效率,而且大家都明知機會微乎其微,唔使等到囉囉啳。

回覆:SPCCPS面試後感

我都覺得6千幾果間interview 內容合理和安排流暢,佢地用「高科技」協助可能快D,而且地方冇咁大,冇可能搞咁多日又唔影響到正常上課。SPCC明文收自己友多過外人,如果interview 太hea ,人地又會話做馬。好好醜醜都睇電視睇到夠鐘先出來。

引用:想回應之前某網友再此的一番言論。 傳統名

原帖由 Avanti 於 13-10-07 發表
想回應之前某網友再此的一番言論。

傳統名校係經歷多年的教學績效驗證,並因得到校友支持及社會各界口碑, ...
學校變直資提供學費減免,不是「回饋社會」,是教署規定的。直資學校也是取得社會資源辦學。

引用:回復+bbalau+的帖子 我估"回饋社會"的意思

原帖由 cathy08 於 13-10-08 發表
回復 bbalau 的帖子

我估"回饋社會"的意思是對貧苦學生的學費資助/減免
是政府規定直資學校要有學費減免機制。受惠人當然唔會係醫生律師有錢佬後代。

引用:Quote:原帖由+bbalau+於+13-10-08+發表學校

原帖由 Avanti 於 13-10-08 發表
你說的對,教育局規定直資學校最少撥出學費總收入的10%為合資格/值得獎勵的學生提供學費減免/獎學金。學費 ...
真心覺得SPCC 是好學校,希望多D經濟能力有限家庭嘅小朋友可以受惠回饋社會資助,享受12年優質教育。

引用:Quote:原帖由+gwengwen+於+13-10-13+發表本

原帖由 lin051051 於 13-10-13 發表
你以為個個一樣??
冇可能架…校長係同你頃解啫……
同意

‹ 上一主題|下一主題