用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港澳信義會明道小學 去年20分可成功入讀嗎?
樓主: aiho
go

去年20分可成功入讀嗎? [複製鏈接]

一定收, 因15分都有得抽....

感覺位置不太多好、在彩明苑內! 其實呢間是次熱、我小朋友入讀後, 感覺-安排幾有條理,坦白說: 學校課程中等,可是好密的評估,應該屬谷的! 老師好好!知升中叫幾好, 我唸band one尾學生較多、感覺超少band three 生!但我仔朋友7成入直資, 但他們反應感覺同安排和課程都不太滿意! 好多小朋友不太開心!

回復 aiho 的帖子

回復 aiho 的帖子

英文初時都淺(說頭一個月要就不同幼稚園程度), 第二星期返學默A-Z,a-z, 之後每星期黙4-8個生字,到10/8開始英評 黙4句 x 讀黙, 2句 x 背黙 eg. what is your name ? what class are you in?  etc... & match classroom language  etc..沒有英文教科書, 一年教16-17本STORY教,收到第一本不太深, 一年級完全不教文法。希望幫到你!但中文書課本不太深(有用普通教),但中文功課幾深... 數學已幾次小測,1-8組合加減數,已開始文字題數....

回復 aiho 的帖子

小一呀! 今日去完講座, 修正資料, 原來有GRAMMER教小一, 下星期先開始, 一個月有數小測3次了, 不計入成績表, 而半年3次數評計入成績表20%, 考試另計. 而小一普教中, 只限部分單元, 小二先全部課文普教中, 但功課不叫多..現在3-6樣一天. 而且英文網上有全部E-CLASS英文比家長跟進.  

回復 janho 的帖子

我仔返左2個月, 好認同JANHO的說法. 呢間學校好好, 各方面好都有跟進! 昨天觀課, 老師教得全班學生好開心! 校長好友善, 次次都見到他, 好重視所有家長! 不過學校都強調, 4年級後為了升中好成績, 一定開始辛苦! 但一至三年級, 要比大家有一個愉快的起步!  而起初我感到 不停有評估小測等好煩....可是每次範圍少但密, 功課不太多, 到呢分鐘我開始覺得幾好! 到考試小朋友會無咁辛苦!  因為我已習慣了, 現在仔仔同我都很喜歡此校! 我不是買廣告亦沒有收錢, 但真心同大家分享!

回復 aiho 的帖子

aiho,

我想講升中的比例年年也不同, 好似多年前馮晴披露他有6x%有BAND ONE生比教署警告, 是他們介紹會馮的校長說出來的(所以呢間變了TKO熱門小學), 所有小學考完TSA, 學校知道自己有幾多BAND one生, 但不可對外公佈, 家長是看升中比例去那些中學去參考, 而明道是屋苑小學, 好多人就算Band one只會選近的中學, 如: 宣基, 官立, 同慕德...等....你可參考明道派位, 我見上年有3位聖言(我公司同事由瑪利諾畢業升大學, 他說: 就算瑪記出十優2個人, 都不夠聖言勁, 因為聖多好多9優生), 所以我想告訴你, 有些學校有幾位升入band one神校又點呢? 一間學校是計算整體成績. 明道前2年tvb採訪tko升band %最高, 所以開始hit.  我起初覺得明道有聯繫慕德都幾好, 是band two 中, 點知有幾位家長告訴我, 呢幾年不是band one都入不到, 但明道有聯繫機會大少少, 那麼近年的小學不谷, 升上band one中都幾難, 金豬年至龍年.... 加上小朋友太細, 未知道是否有書緣? 所以保險些...選有一條龍及聯繫中學是較好

回復 aiho 的帖子

也不知慕德好不好? 是教BAND ONE中學的朋友說: 是band two 中學, 但有住西貢的朋友都說呢間幾好的! 不過成日見他們的學生商場經過商場, 我沒有見過吸煙及高調拍拖的學生, 都斯文的學生, 入左明道後幾位媽媽有中學子女都說: 呢間要BAND ONE學生先派到入去.  不過知道都屬TKO熱門學校內. 最多人喜歡迦密, 宣基, 官中, 景嶺, 慕德,..

回覆 aiho 的帖子

你說法好正確, 因為我覺得讀到去邊都讀到, 如入次hit學校亦不會差. 我好肯定明道的老師同校長好好. 如果有事想聯絡他們(經常開會, 留言在手冊or 寫回條), 一天內有覆. 感覺幾好. 因為我仔舊同學, 入左油塘直資, 仔仔成日喊, 校車太早上學, 他想聯絡老師一星期都聯絡不到, 沒有覆他. 使他好不開心告訴我. 不過你有心理準備, 明道評估好密(範圍不太多)! 我都辛苦的. 我不停同自己說: NO PAIN NO GAIN.  

回覆 aiho 的帖子

我仔有一位同學返港澳信義會小學, 說: 谷, 超多抄寫. 說老師ok. 我只聽人說, 好彩我沒有選港澳信義會. 因為同明道教學模式不一樣. 因為明道都開始谷, 其他標榜成績為前題的學校, 相信谷到不能想像. 起碼現在亞仔都好喜歡上學便算! 普通話同英文也教得真的不錯. 英文不是叫什麼深的, oral反而比想像深一些. 但令到他們興趣好大, 好開心上堂.

回覆 aiho 的帖子

7:45PM上車
不如我PM告訴我那個站, 我不太想放太多個人資料在BK, 不過說/寫出來的, 一定是事實的.

回覆 baby4mandy 的帖子

BABY4,

我覺得他們是同一間學校上下午班拆出來, 相信明道盡量不會收信義的學生, 相反你校的校長介紹你轉明道先有可能收.

回覆 baby4mandy 的帖子

mandy,

既然你想知, 例如: 英文THEME DICTATION 每月一次, 每次20個生字. 如BOOM MOP FRIDGE FAMILY, BLACKBOARD CHAIR  等, 加 約隔二~三星期 一次評估約2頁, 第2次評估開始默6-8句子, PHONICS, 日常用詞~ CLASSROOM, TIME etc.... 中文都少默書, 但又隔約二~三星期一次評估(2~3課)有範圍約4-5頁, 數也差不多. 但考試份卷較難比評估8-12頁考1科. 功課量合理, 不辛苦, 而中文功課在考試前較多. 不過英文堂有好教材, 小朋友吸引好容易比其他學校拿本英文書去教的課程, 我見個仔好喜歡上英文同數學. (以前幼稚園教的英文storybook是深過明道, 但現在storybook不太深, 但變到好多不同英文用, 學到英文運用較以前好).

‹ 上一主題|下一主題