用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無人都係Asperger + ADHD 
樓主: joanthony
go

有無人都係Asperger + ADHD  [複製鏈接]

建議大家睇下一本“自閉兒希望你知道的10件事”既書。

我睇完,直頭喊左出黎。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

引用:我個仔都係Asperger,佢特徵係把口好似唔識

原帖由 emaine 於 13-09-20 發表
我個仔都係Asperger,佢特徵係把口好似唔識停咁,要不停講嘢,好多時都控制唔到自己,企唔定,佢今年剛升小一,之 ...
同你一樣慘況!
互勉之!

回復 baubaulee 的帖子

已經pm左你, 你睇下幫唔幫到手

回覆:有無人都係Asperger + ADHD 

回復 joanthony 的帖子

我個仔k1,k2時都係咁,叫極佢都係唔肯叫人(又唔迫得佢,因為迫佢叫佢會發好大脾氣),之後我就試吓由我做先,即例如朝早見到人我會第一個叫人早晨,有同學仔叫佢我就會問:你識xx架?(我仔個名),然後再問返佢叫咩名,跟住下次再見到佢就主動同佢打招,...到而家,佢唔單止會主動同人打招呼,連上巴士都會叫司機叔叔講早晨/午安,(我做咗成半年先有效果),你都可以試吓尼個方法,睇吓得唔得,加油呀!

引用:回復+joanthony+的帖子 我個仔k1,k2時都係

joanthony 發表於 13-9-24 15:25
你們D仔係咪永遠唔肯叫人, 唔敢望人? 唔敢望人呢樣佢自己都覺, 佢知唔好亦改唔到, 而唔肯叫人既無論係節日 ...

佢眼仔無望,但會叫人。但學校既老師,同我都會迫佢眼對眼講byebye。老師係捉實頭仔,眼望眼。

我自己湊,會要求佢望住果個人講,唔望當唔知佢同邊個講,無稱謂,都唔應佢。

呢個唔係有無得改既問題,係要佢(迫佢)養成習慣。

我個仔唔望,唔叫人,我會叫對方直頭唔好理佢,唔賣野俾佢。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

引用:Quote:joanthony+發表於+13-9-24+15:25+你

joanthony 發表於 13-9-24 20:37
Let me try

脾氣佢地一定發。唔好俾理由佢地唔做。一日唔得就一個星期。總之唔望都要叫人。

唔可以因為自閉就無禮貌。

我成日講阿仔,有把口就要叫人。

衰d講:自閉only,又無智力問題,做咩唔叫人!

不過,要全部人同你合作,要堅持過佢。

同埋,樓主有無幫個仔上情緒班?

政府既又好,私人既都好。

點都要執下呢d弱項。

請問邊到自情緒班?我真的找不到!謝謝

回覆:hellolo 的帖子

我都想知

引用:+本帖最後由+joanthony+於+13-9-24+23:39+

原帖由 joanthony 於 13-09-24 發表
你地真係要超強EQ...
我女兒是奀皮少少,不過都算oK...好抗拒頁面語句(例如死、癡線、蠢、衰、甚至“屎“-因為污糟),她歸這些爲“粗話“,小朋友不得講....做錯事會驚我炳,罰企抆耳仔會勁驚....會講對唔住...平時成日會好lum走埋黎講“I love u“。但間中脾氣好大,會死撐和大吵、掉野落地、甚至慶得滯會打人(只敢打爸媽)、打招呼好心情或鼓勵她會做,10次有5次會叫,但得1次半次主動叫....
在街八成時間hyper好開心周圍走、拖唔住,一有電梯和馬路就自動拖..因知危險...
我d朋友都話我縱壞曬,不肯乖乖拖實,太失控...在酒樓食飯永遠坐不過5分鐘變除鞋企在凳上邊玩邊食,3yr7個月末肯自己食,要餵先食好少,又揀飲擇食...長輩都側目覺得我冇家教..
我想講的是,別人常以爲不達他們心中的標準就是父母縱壞、冇家教...但其實邊個唔想自己仔女又乖又聽話?根本天性是難馴的...試過好多次見人拖住乖到冇人有的同齡孩子的父母,見到我女周圍標,相形見拙,他們的眼光是既爲自己子女自豪,又鄙視你孩子曳,看到很無奈難受....
無論如何父母都愛自己的仔女,大家努力加油吧!

做媽媽係咁苦,我个仔脾氣差,教唔聽,固執,打人,4歲半,我都唔想打鬧佢,但每次要用打先唔發癲。我都好辛苦,我係在職媽媽,如果自己湊番好唔好?

joanthony 發表於 13-9-24 23:34
D房門成日被佢好大力咁開關(發脾4), 好彩夠堅固, 打極佢都控唔到自己, 把口臭到不得了:第日送你去老人院唔 ...

媽媽,咁唔得既。要正視個問題。

佢點會唔識,佢識搵人蝦。可能我個仔自少係我湊,我地感情好深厚,阿仔成日都唔捨得我,唔可以無呢個媽媽。

雖然佢久唔是都會郁手郁腳,但我信佢真係無心。

如果照顧者都郁得,出去就好有禮,咁唔得既。大個容咩易打老婆(因為越親既人越放縱)。明愛唔得既,你有無

睇政府既兒童精神科?可以試下政府既服務,佢地教得唔錯。同埋有無俾佢參加制服團隊?

引用:Quote:joanthony+發表於+13-9-24+23:34+D房

原帖由 chowqv 於 13-09-25 發表
媽媽,咁唔得既。要正視個問題。

佢點會唔識,佢識搵人蝦。可能我個仔自少係我湊,我地感情好深厚,阿仔 ...
制服團隊包容到嗎?

baubaulee 發表於 13-9-25 21:29
制服團隊包容到嗎?

阿仔學樣有基督少年軍。都係老師做導師。

要守規矩,唔得就係唔得,導師無情講。淨係步操一樣,我覺得值得。

別的,我就唔知。

引用:做媽媽係咁苦,我个仔脾氣差,教唔聽,固執

原帖由 hellolo 於 13-09-25 發表
做媽媽係咁苦,我个仔脾氣差,教唔聽,固執,打人,4歲半,我都唔想打鬧佢,但每次要用打先唔發癲。我都好 ...
可能的話最好自己湊番,老實講,工人能适當照顧已收貨,品行習慣學術人地實在愛莫能助...我自問算有耐性的人,自己湊但冇請工人,有時忙家務求其開套卡通打發佢....真係分身不暇....但相對的時間始終多d,溝通多,可以在相對的時間每樣細微野都跟到...每句說話都滲入教育元素....日復曰,影響和效果相對於假手他人湊會分別很大....當然,要好好計劃資源和時間分配...例如我有朋友不工作便不能afford請工人,而她自己衡量過全職湊又冇工人會辛苦到c,所以選擇番工比工人湊....冇特殊問題的小朋友跟工人尚且會差少少,如需額外關注的,單靠工人其實變相會拖延個小朋友進步的時間...自己用心計計條數先,凡事有取捨,加油!

‹ 上一主題|下一主題