用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 你地小朋友有無沉迷某些東西?
go

你地小朋友有無沉迷某些東西? [複製鏈接]

回復 rd21gn54 的帖子

其實現在都不知道是否,但這些是一般這些小朋友喜歡的,我兒子也是什麽聲音也没有,最先學識講A - Z, one to ten,1-10這些,跟着就有很多單字,跟着一個月後就能講兩字詞,既然未開口就跟他講,等佢開口再算,我囝現在識寸小小英文字,識三百多個中文字,現在見到唔識的中文字要我教佢讀,識的早排睇到唔肯走,耍讀比我聽,一行過地產就要讀晒佢識 d 樓盤至肯走,在地鉄站見到 D站名,要讀晒 84 個至肯走,現正改善中.

回復 ccyu 的帖子

當然係,我囝囝兩歲前經常開關衣櫃倘門,櫃筒,轉bb車車轆,玩具車車轆,不停開関電腦一兩个鍾.

回復 csy_0101 的帖子

你可以在他不讀時,自己係度讀,引佢埋來同你一齊讀,我兒子叫佢食飯佢話唔食,我唔理佢自己食,佢會自動走埋來話要食飯.

囝囝已經三歲半,讀K1,讀N班時佢返來唱兒歌我就捉住佢用手指D字,學校課本就捉住佢隻手指D字同佢講課本D字,英文要佢學寸字,他很喜歡行 POPCPRN商場,他最初認到D洗手間,及店鋪地圖,我就教佢讀埋D字,佢鍾意睇 YOUTUBE MTR站名D歌仔,我轚停同佢讀,最初認得歌仔定裏的站名,我同佢搭這些站以的都教他讀,去到每個屋苑的名牌都教他讀,連衔名都同佢讀,識讀學校名,去過的訓練中心,贴在升降機通告都教佢讀,2個前識84個地铁站,識讀至企的常用物品,潔手液,洗潔精,杯麵,煎 PAN ,飲品名,牌子,說話也是一樣的,以前我在家拿着我品捉住手指話佢聽,當然要好多次,跟着就指遠D野講,像你儲埋D錢,要用時就會搵出來用.

回復 cksy_bb 的帖子

完全同意,好像兒子不肯飲水,嚴重便秘,用甘油泵他都很害怕及抗拒,我便秘用了一次就知道原因,因為用了更急,怎出力也痾不出來,原來用這個方法令他很痛苦,我就不用此方法,日日比他肯飲的维他奶佢飲,及不停同佢講多飲水痾臭臭就唔辛苦,他會在要去大便前飲 500-700mL 水.
‹ 上一主題|下一主題