用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 請問上午兩文三語班
go

請問上午兩文三語班 [複製鏈接]

英文程度如何?有普通話嗎?
準備幫小朋友報K1,因為想返上午班,所以請教下,thanks〜

1    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

有普通話,一星期好似兩堂
英文程度足以應付英文教深一年嘅私小
我嗰個仲要無响出面進補

恐龍家

引用:+本帖最後由+小曳人+於+13-9-16+17:03+編輯

原帖由 小曳人 於 13-09-16 發表

有普通話,一星期好似兩堂
想問..
1) 上午"兩文三語班"和下午"中英普"有乜分別?我想了解每日學語言的時間有幾多
2)聽聞劍鳴比較平衡,有st cat 的比較著重思考表達、亦有kv 的功課訓練。請問km 谷嗎?是否k1 開始要開始寫字?
3)多功課嗎?要家長參與得多嗎?

不好意思,問題較多,希望可以聽到大家分享,謝謝!

醒目開學勳章 貢獻勳章

alicekeith 發表於 13-9-16 18:00
想問..
1) 上午"兩文三語班"和下午"中英普"有乜分別?我想了解每日學語言的時間有幾多
2)聽聞劍鳴比較平衡,有st cat 的比較著重思考表達、亦有kv 的功課訓練。請問km 谷嗎?是否k1 開始要開始寫字?
3)多功課嗎?要家長參與得多嗎?
1. am 班,兩個本地老師
   pm 班,N / K1 一個NET,一個本地老師; K2-K3 一個NET、一個普通話老師
  課程一樣  (幾年年係咁,e+唔清楚)
2. KM K1 下學期開始寫字,唔可以話谷,小朋友學得開心架!有學術評估 (要做卷),無默書
3. 多功課架!特別係K3下學期! K1 現時1-2樣一日,K2 大約2-3樣,weekend 多d

印象中,最痛苦係初初寫字,之後無乜問題,我兩個仔都肯自己做功課,因為佢想我地返屋企之後可以同佢玩嘛!
當然,project approach嗰個星期,家長就要做多少少嘢!

恐龍家

引用:Quote:alicekeith+發表於+13-9-16+18:00+想

pm 班,N / K1 一個NET,一個本地老師; K2-K3 一個NET、一個普通話老師
  課程 ...
小曳人,謝謝你的解答!

回覆:請問上午兩文三語班

想問吓中英普到K2, K3係咪都係下午班?

醒目開學勳章 貢獻勳章

ritalwt 發表於 13-9-16 19:47
想問吓中英普到K2, K3係咪都係下午班?
總之,pm班就一直都有NET班主任
am班就全本地老師

恐龍家

引用:Quote:ritalwt+發表於+13-9-16+19:47+想問

am班就全本地老師
咁想問am班每天大約有幾多時間是net教學?

am班中,非net老師會教英文?

km k1 是上午班定下午班難入些? thanks

醒目開學勳章 貢獻勳章

lovebb2 發表於 13-9-16 21:42
咁想問am班每天大約有幾多時間是net教學?

am班中,非net老師會教英文?
每日1-2堂NET時間
應該無本地老師教英文喇!但英數(K2開始有)係咪NET教呢?我就唔清楚

其實難唔難入,好睇有幾多小朋友走,真係年年唔同
不過可以分享少少:今年B班嘅pm收6位新生,am就4位新生,但其他班我就唔清楚喇!

LL222  英數係NET教  發表於 13-9-17 13:06
恐龍家

引用:Quote:lovebb2+發表於+13-9-16+21:42+咁想

原帖由 小曳人 於 13-09-17 發表
每日1-2堂NET時間
應該無本地老師教英文喇!但英數(K2開始有)係咪NET教呢?我就唔清楚
thanks.

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+13-09-17+發表每日

原帖由 lovebb2 於 13-09-17 發表
thanks.
k1ap同k1cp都有6個新生,k1aa同k1ca就唔清楚啦

回覆:小曳人 的帖子

是否am就3年都am?
其實細B有機會嗎?
我個11年11月B,考慮報K1
如pn又是否直上K?
thx
~~~~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

mobimobi 發表於 13-9-17 15:43
是否am就3年都am?
其實細B有機會嗎?
我個11年11月B,考慮報K1
如果有位,你係可以要求轉am/pm嘅!
我識人K3先轉pm,仲要好多人爭,最終好似得兩個轉到 (要有位先得)

11月報唔到pn,除非你做大b,但報K1就無問題,KM會收細b嘅!
pn唔係直升,但70%小朋友會响10月下旬收到留位通知

恐龍家

引用:Quote:alicekeith+發表於+13-9-16+18:00+想

課程 ...
請問:
AM班冇NET咁d英文咪好弱?
想有NET教,係咪要揀pm班呀?

老師有冇愛心? 上課係咩形式?
Thanks alot

醒目開學勳章 貢獻勳章

annayu 發表於 13-9-17 20:44
請問:
AM班冇NET咁d英文咪好弱?
想有NET教,係咪要揀pm班呀?
am班唔係無NET,係無NET班主任
英文弱?!我地响從未出外進補嘅情況下,响間英文教深一年嘅學校讀小一,獲選英文大使喎 (全級少過十過),同班另外有pm班同學仔無獲選

上課都係小朋友圍住老師聽故事,老師會問問題,小朋友舉手答或者出去幫手咁囉
老師整體好nice,家長有事多數都肯幫忙,或提出解決方法,好了解小朋友,有辦法應付麻煩人,但我個人唔會形容為有愛心,可能我同老師見面、溝通唔多啦~

恐龍家

引用:Quote:annayu+發表於+13-9-17+20:44+請問:

原帖由 小曳人 於 13-09-17 發表
am班唔係無NET,係無NET班主任
英文弱?!我地响從未出外進補嘅情況下,响間英文教深一年嘅學校讀小一,獲 ...
謝謝分享!

假如小朋友屬於好奇&充滿求知慾的,會想出去八下老師拎住d係咩,只係靜靜地觀察的類型,請教此型學生會否被歧視?

我吾想揀d一定要入IB的kg, 但希望小朋友
的求知慾和好奇心被尊重,有一面之緣的同學仔媽媽話這學校應適合。

請比d意見!萬謝!

小曳人 發表於 13-9-16 21:18
am班就全本地老師

咁請問am的英文係咪由Net teacher教架??

小曳人  英文堂係NET教  發表於 13-11-20 13:10

小曳人 發表於 13-9-16 21:18
am班就全本地老師

Sorry, 我睇到你之後有答, thx

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+13-09-17+發表am班

原帖由 annayu 於 13-09-18 發表
謝謝分享!

假如小朋友屬於好奇&充滿求知慾的,會想出去八下老師拎住d係咩,只係靜靜地觀察的類型,請教此 ...
我都想知

回覆:請問上午兩文三語班

請問普遍孩子的發音像native嗎?

‹ 上一主題|下一主題