用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 考4間係咪太少呢?
go

考4間係咪太少呢? [複製鏈接]

仔仔係九龍塘迦南讀緊n,已遞崇真申請表,諗住報埋創價,禮賢,培正。會唔會太危險呢? 因為迦南唔係直升,但又唔想報咁多間,到interview時又左諗右諗邊間去邊間唔去。

0    0    0    0

我覺得OK, 報名同interview 真係好煩..
既然你仔仔都讀緊迦南, 都係出名既幼稚園, 我覺得如果你係想直升, 你可以集中報龍校(可以報多一兩間例如民生), 如果唔得咪繼續讀迦南lor..

今年咁多小朋友報K1, 4間我自己覺得有D危

我上年報超過10間, 但我仔仔唔係大仔, 表現不是特別出色, 亦遲講野, 所有龍校都唔收, 只有WAITING, 你仔仔是大仔嗎? 真心問你覺得你的仔仔比同年齡的小朋友發展好些嗎? 是否特別出色? 如果只是一般我估你要再考慮下.....

引用:仔仔係九龍塘迦南讀緊n,已遞崇真申請表,

原帖由 ACLOVE 於 13-09-11 發表
仔仔係九龍塘迦南讀緊n,已遞崇真申請表,諗住報埋創價,禮賢,培正。會唔會太危險呢? 因為迦南唔係直升, ...
迦南係直升架,放心啦!

Chirley  上年IN時已講明唔係全部直升的  發表於 13-9-13 10:22

回覆:ACLOVE 的帖子

你呢幾間全部都係大熱 好難考既都

加南如表現唔太差 多會收番 11月左右會出通告 問會否留低

回復 ACLOVE 的帖子

你呢4間唔易考,不過你有cannon n1都應該搏得過。
呀女舊年都係考左4間,有3 offers, 不過我選左D唔太難黎考。

回覆:考4間係咪太少呢?

迦南9成以上可直升,放心!迦南絕對不差,我和小朋友都好愛迦南!
請問迦南冇學券K1幾$??

回覆:Mymelody33 的帖子

仔仔係7月b,唔大唔細,上年考2間(迦南及基督教中心)都有offee。仔仔表現同一舨同齡的差唔多,唔算特別好。

回覆:siufung 的帖子

好似一年33000

回覆:ozduckie 的帖子

但問老師講明只係優先唔係直升,所以擔心

你嗰幾間全部名校,崇真同培正每間都係有數千人申請。樓主報多一些穩陣啲。迦南都幾好,可以讀落去都未必有需要轉

知吾知迦南幾時先可以確定能否升K1? 建議報多幾間,迦南offer K1后你可以吾去in
另外報一兩間二綫做back up! 培正崇真全部hit 爆!吾好太大期望!

報多幾間好D,多些選,我囡今年係崇真K1

要分4日面試

引用:Quote:原帖由+ACLOVE+於+13-09-11+發表仔仔

原帖由 ozduckie 於 13-09-11 發表
迦南係直升架,放心啦!
好似金巴倫道分校唔係直升,因為n班人數多過k1。

我當年都係讀迦南,都係報4間,有2間村校,2間龍校, 有3個offer. 我覺得報4間唔算少,但你報的全部係熱門學校,競爭超大,建議你報多2間村校/次熱的學校,起碼手上有一席會穩當d

引用:Quote:原帖由+ozduckie+於+13-09-11+發表迦

原帖由 Himchumama 於 13-09-12 發表
好似金巴倫道分校唔係直升,因為n班人數多過k1。
18班pn,13班K1,要走5班才夠位,但走會超過5班,因為佢地仲有位招收外生...
不過話100%直升則有少少保留,因確有人想升而不獲資格(上年我有同學的情況)...即係話,因冇位而冇得升機會很微,但有個別例子可以因其他原因不獲直升

‹ 上一主題|下一主題