用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嘉諾撒學校 vs St Paul Happy Valley vs St Francis? ...
go

嘉諾撒學校 vs St Paul Happy Valley vs St Francis? [複製鏈接]

我們自行20分(天主教),女孩子有妹妹。家住14,但搬去12也可以。因爲囡囡不喜歡與男孩子玩,所以爸爸希望她讀男女校,因爲怕經過12年女校的洗禮,囡囡會更加不懂得與異性相處。我基本上同意爸爸的看法,但又怕其實是我們誇大了問題而選擇錯了。

這3個選擇只有嘉諾撒是男女校。可是我的concern:1)嘉諾撒是大班教學,學校看來設施及課外活動不足,2)以學生成績及知名度(對日後升中),似乎以後兩者稍勝。

請教各位經驗媽媽,我應該如何選擇呢?

謝謝。
   3    0    0    0

回覆:stepyau 的帖子

為升中而女又唔介意谷,梗係st paul st francis. Canossa無咁谷又關愛,對需要幫助的小朋友係好多resources, 如果小朋友係叻女就去果兩間女校

12區是大熱門,就算搬过去都未必派到( 20 分都難)

大抽獎仲難

我同樓住情況相似,都係有妹妹跟尾,家住12網!都係得20分!我諗呢三間最大機會應該係嘉諾撤!

daisy17772  20 pts , better chance with st. paul.  發表於 13-9-10 22:21

引用:為升中而女又唔介意谷,梗係st+paul+st+fra

原帖由 BigPig 於 13-09-10 發表
為升中而女又唔介意谷,梗係st paul st francis. Canossa無咁谷又關愛,對需要幫助的小朋友係好多resources ...
嘉諾撒無咁谷?適合我wor,我其實最怕傳統小學好谷,我自己作為家長配合不到。其實我最想入“愉快學習”的學校,可惜因為囡囡性格比較慢熱,並非面試有利嗰類,加上有妹妹跟尾(仲要同龍尾B爭),所以私家、直資基本上是放棄了。

引用:我同樓住情況相似,都係有妹妹跟尾,家住12

原帖由 moonmoon^^ 於 13-09-10 發表
我同樓住情況相似,都係有妹妹跟尾,家住12網!都係得20分!我諗呢三間最大機會應該係嘉諾撤! ...
其實我囡囡今年K2,明年先正式進入小一的戰場,但身邊有好多朋友已經開始做嘢,所以我都做定功課 -- 當然每一年的情況都不同。20分好似net12幾間女校都要抽,分別係多位或少位;嘉諾撒名氣稍遜,聽聞20分全部ok,還有位給部分15分抽。

其實天主教男女校,港島區還有什麼選擇呢?

引用:回復+stepyau+的帖子 [table=354]+++++[td

原帖由 noplanner 於 13-09-10 發表
回復 stepyau 的帖子
thanks。

當然嘉啦

首先, 聖保祿明年應該會搬去柴灣, 等校舍擴建之後才搬回跑馬地, 相信家長選擇應該會有少許不同, 20分都可能有很大機會, 我囡囡今年2年班, 過去1年級, 我覺得功課不多, 有時還會大部份都在學校內完成, 只是默書測驗比較多! 要花多些時間去溫習! 校風ok, 老師都有點要求, 我有聽阿女話有些老師比較惡, 另聖保祿中學話會繼續申請轉直資, 6年後會否成功真不知道! 看看你會否介意這一點!

我仔仔今年讀嘉諾撤, 聽講座時覺得校長及老師似乎都好好, 好關懷小朋友, 並提出德育才是最重要, 不過, 都是剛開學一個星期, 功課及測驗要求怎樣還未知, 如可以稍後告訴你

你是不是讀聖大? 如是, 你可以問一問老師, 小朋友適合哪一間......20分聖保祿和嘉諾撤過去都比較穩陣, 其實小朋友在其他社交場合都有機會接觸異性, 我又覺得讀女校是不是一定不懂和異性相處呢, 我個人認為小朋友的性格才是最主要關鍵......

七點半 發表於 13-9-11 10:01

首先, 聖保祿明年應該會搬去柴灣, 等校舍擴建之後才搬回跑馬地, 相信家長選擇應該會 ...
七點半,
Thanks.。係啊,我囡囡讀聖大,之前聖大forum都請教過你的意見。

K1最後見老師時,老師都提過話囡囡屬於比較内向及慢熱,面試不太有利 -- 現在見到比較熱情的男孩子,even比她細好多都會驚,所以咪怕讀女校可能enhance左呢方面,更加不懂得與男孩子相處lor。

其實我明年先要申請小一,不過打算早d 準備 -- 其實,都沒有什麽可以準備,除了搬屋 :)

有機會我PM你請教下你對呢兩間學校的意見,先謝謝你,也感謝所有回應我的家長。

其實k1小朋友都仍在適應中, 不要急, 慢慢來! 你隨時都可以pm我, 大家互相交流一下!!

回復 七點半 的帖子

七點半,  您好,

我個係仔仔, 唸緊小一填表策略, 心儀嘉諾撒的
請問你仔仔入嘉諾撒是自行幾多分入了?
還是統一入了?甲部or乙部呀?

謝謝!

我囡剛在嘉諾撒畢業,今年上中一。我囡嗰班30人,人數我認為適中,唔知依家或未來會唔會改。學校設施齊備,課外活動選擇種類亦很多,可能大家要求唔同。我囡在過去6年過得很愉快亦頗輕鬆,今年升上band1頭中學學生來自五湖四海,咁我又唔覺得我囡在學術或能力上會比任何人輸蝕喎,相信小學已給她打好根基,當然上到中學就靠自己啦。

stepyau  thanks for sharing. good to know that :)  發表於 13-9-11 14:13

七點半 發表於 13-9-11 10:01

首先, 聖保祿明年應該會搬去柴灣, 等校舍擴建之後才搬回跑馬地, 相信家長選擇應該會 ...

抱歉,為什么妳囡囡當初不选嘉諾撤?而选聖保祿?

醒目開學勳章

請問聖保祿明年搬去柴灣之後是否會開始全日制? 還是搬回跑馬地才開始?

回復 lovelyaudrey 的帖子

首先,要十月頭才知道是否搬去柴灣。
假設,明年搬過去,就會立即轉全日。

回復 Danny08 的帖子

我自行及甲1都唔入, 是叩門入的!

回復 pris626 的帖子

但願我仔仔都好似你女女一樣, 能愉快地度過小學生活!

回復 piyohk 的帖子

哈哈, 這個純粹是情意結, 我一直都心儀聖保祿, 學生純品, 有中學back up (不過, 一入了中學就話要申請轉直資), 我亦睇過由小學升中學的要求比聖芳濟各, 聖心好似低少少(中學申請轉直資時話我地果批申請入中學的要求不變), 我有朋友的小朋友讀緊都話唔錯, 所以當初即使有猶豫過選聖保祿還是嘉諾撤, 到最後都是選擇聖保祿......
‹ 上一主題|下一主題