用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗區BAND 2 中學
go

深水埗區BAND 2 中學 [複製鏈接]

請問深水埗區BAND 2 中學(男)有咩選擇?

elbar  自行或試 1.張明添 2.莫慶堯   發表於 13-9-9 21:55
bigfoothk  lee kwok po  發表於 13-9-9 13:31
   2    0    0    0

匯基(大坑東)
佛教大雄
唐乃勤
BAND 2頭

張明添 BAND2中

莫慶堯
協同
BAND2尾

hinhin0204  請問劉皇發係BAND 幾?    D科目多唔多用英文教?  發表於 13-9-16 14:42

回覆:cheukmanlai 的帖子

band2中,只得一間?

musicangus 發表於 13-9-9 16:53
band2中,只得一間?
深水埗區應該係得一間.

咁深水埗可誇區之band2校有什麼介紹。此區band3頭呢?

musicangus 發表於 13-9-9 17:37
咁深水埗可誇區之band2校有什麼介紹。此區band3頭呢?
我覺得劉皇發很好,因最後叩門成功入左,而家開左學一星期,阿仔都話吾錯.

smalleye  知道你及仔仔都覺此校好,真的替你們高興!努力讀書及多參與學校活動!  發表於 13-9-9 18:00

深水埗都可選此間?這間是band2尾喎。請問你小朋友小六全級多少人呢?因考到50~68,我校已是可讀精英班的人才了。

musicangus 發表於 13-9-9 17:45
深水埗都可選此間?這間是band2尾喎。請問你小朋友小六全級多少人呢?因考到50~68,我校已是可讀精英班的人才 ...
阿仔的小學較差,全級只有40人穩入band1,41-81band2,其他band3了

musicangus 發表於 13-9-9 17:45
深水埗都可選此間?這間是band2尾喎。請問你小朋友小六全級多少人呢?因考到50~68,我校已是可讀精英班的人才 ...

我覺得算band2中至尾的學校,因今年dse考得吾錯,加上附近環境無其他油尖旺學校咁雜,我覺得ok的.

今年有些學校 DSE 成績好左,全港考得 33222 或以上成績的學生多左 1800人,但資助大學學位數目少 2000 個,個人相信 BAND 1 學校的入 U 率會增加 (特別係之前中文科考得唔好既 BAND 1 中學),但唔少 BAND 2 同 BAND 3 即使 DSE 成績好左,入 U 率都會跌。

本人是想多個選擇, 因沙田給外界學生誇區進來好似本區BAND 1 生都吾夠派, 所以需要兩手準備要誇區出九龍, 因車程上深水埗區比較近.

請問此三間再細分?
匯基(大坑東)
佛教大雄
唐乃勤

例: 學生, 老師, 運動等等......?

鋒媽 發表於 13-9-9 18:17
本人是想多個選擇, 因沙田給外界學生誇區進來好似本區BAND 1 生都吾夠派, 所以需要兩手準備要誇區出九龍,  ...

樓主是沙田區??

有POST曾說唐乃勤自行只面試B1尾學生.而且唐不是所有學生都面試.

cheukmanlai 發表於 13-9-9 17:39
我覺得劉皇發很好,因最後叩門成功入左,而家開左學一星期,阿仔都話吾錯.
阿仔開心就好了.

回覆:MariaTsui 的帖子

係沙田就好了,衰在深水埗區呢。此區選擇真係少。愈想愈擔心。怕派佐去三育,惠僑,白田就吾知點算。唉…

回覆:musicangus 的帖子

sorry樓主,我錯答了,以為問我。

鋒媽 發表於 13-9-9 18:17
本人是想多個選擇, 因沙田給外界學生誇區進來好似本區BAND 1 生都吾夠派, 所以需要兩手準備要誇區出九龍,  ...
三間我仔都面試過,感覺都不錯

匯基(大坑東)--老師好nice,校舍較細,讀書風氣較重,學生乖,有禮貌

佛教大雄--老師較嚴厲,吾算nice,阿仔有幾個同學入左,吾算讀得好開心,我感覺匯基d學生乖d

唐乃勤--老師幾nice,自行或叩門要求都高,英文要好,較谷,成績差d容易留班,中四要轉去莊啟程,未必一定能進.

musicangus 發表於 13-9-9 19:06
係沙田就好了,衰在深水埗區呢。此區選擇真係少。愈想愈擔心。怕派佐去三育,惠僑,白田就吾知點算。唉…

...
我仔就是派左去惠僑,自派位那天到叩門成功都不知哭過多少次了.

請問自行,是否只看成績?叩門又是只看成績?

musicangus 發表於 13-9-10 00:03
請問自行,是否只看成績?叩門又是只看成績?
我覺得還要看操行,有代表性既獎狀,課外活動等,當然面試表現最重要.

同校有家姐阿哥有分加,宗教都有少少.

回復 musicangus 的帖子

多數 band 2 學校於自行和叩門階段,首要看的一定是成績和操行,未必太重視課外活動表現,反而英文較好一定有著數。

我聽聞有 BAND 2 學校會留意家庭對學生學習的支援是否足夠,及學生與家人的關係。

有些學校會有小組面試,測試學生的表達能力,對事物的分析能力和立場。亦有部份學校會有筆試和閱讀,除了看看學生的學術水平外,亦透過筆試和閱讀了解學生有沒有讀寫困難。(自行階段,官立及津貼學校唔可以進行筆試,但有些學校會要求學生寫個人簡介。)

有家姐阿哥在學校讀書有時可以加分,但亦可以減分,要看家姐阿哥在校的表現是否理想;平時家長與學校接觸時的表現亦會有影響,學校覺得家長麻煩的話,多數唔會響自行或叩門時收佢地既子女。

宗教方面,多數基督教中學都不會加分,因為向未信的學生傳教亦是他們的目的。

如有小學同中學的辦學團體相同的話,小學校長推薦信或許會有幫助。
‹ 上一主題|下一主題