用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48 校網 ~ 排序選校,好煩?
樓主: 魔潼
go

48 校網 ~ 排序選校,好煩?   [複製鏈接]

rayeu160 發表於 13-9-14 18:34
第2選德兆,一定入唔到law...可能你fd吹水……人地選第一都要抽,就算number幾靚,邊有可能入到。

...
不過小一家長日果日,我聽校長講,有家長既策略係張最想入既大熱放在第二位,因為話學位唔會比曬第一志願,會留返少量放落第二志願。。。我覺得冇乜可能,但我冇即時問清楚佢,我諗住睇埋隻碟先。

sharon805 發表於 13-9-16 14:45
我聽晒聖愛德華openday, 感覺老師與同學之間好close, 個訓導主任講有關幼小take show, 雖然長氣咗D, 但好有 ...
我都有去聖愛德華open day, 以往對此校印象唔太好,因為聽過學校d家長講過某d事情,不過我相信係個別例子,所以我今次純粹係比囝囝玩"小一體驗課"。但我又估唔到佢個簡介會做得幾好喎,聽完睇完之後,都覺得學校唔錯,但就對果個主任"麻麻地"。我覺得主任離左題,明明講有關幼少銜接,但佢用大量篇幅講點教仔,可能呢part係引子,佢應該知道時間有限,但講左半個鐘都未入到正題><佢話會講到3點半,那麼我相信老師之間既溝通出現問題,而佢自己又冇睇rundown囉。。。好似有d老師知道趕時間,飛左d內容,但主任就唔理三七廿一係咁講,我諗台下既老師圈左佢好多次,佢都唔理,最後無奈要冇禮貌咁硬cut左佢。另外我之前睇聖校既簡報會章程時,見佢寫住可walk in 參加,覺得學校好大膽,一係間學校就冇乜人吼,哈! 果然爆到七彩,其實出生率年年上升,將軍澳果邊又話通宵輪候N班位,點解學校仲咁大意呢! 好彩最後比佢"成功轉場"。

大家中秋節快樂!
其實有冇識人讀秀明道觀小,除左校舍靚有聯繫官中,仲有咩野好呢?

總括黎講,有邊幾間一定要111呢?

原來雲泉都咁熱!

今朝交基法一百三十幾

回復 sundae525 的帖子

一定多人報, 油塘呢到超多細路, 比我住油麗都會揀基法同基顯
‹ 上一主題|下一主題