用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48 校網 ~ 排序選校,好煩?
樓主: 魔潼
go

48 校網 ~ 排序選校,好煩?   [複製鏈接]

用我自已做例 排聖愛德華第2都入唔到 ,48網要細分的話藍田係人太多
但我覺得排佢2 3對叩門係有幫助,我覺得2線學校可以唸埋陳呂

我叩返第一 藍循,派就派左12 坪天
我覺得48網好似多校 但包太大範圍 跟本差唔多1,2入唔到都去29

其實我有20分入藍循 但都自行入唔到 要玩到最後一round

回復 bb201314 的帖子

呢堆有啲3線學校 首輪收到差唔多夠,好似有另1個表
聖安當,愛德華,陳呂都算係2線

我會揀無宗教官小,如 秀明道官小  選2線我又唔甘心

因官塘官中係band1 官小有聯系 所以都band1架喇 不過官小升中透明度低 聽聞係官立學校都唔俾show升中成績  如地點ok 15分摶呢啲學校都抵摶啲

我個人覺得 為左驚叩門而首輪選2線學校放棄抽獎唔化算
其實抽獎命中率都唔低,周圍都好多派第1志願

回復 bb201314 的帖子

哈哈,我好鐘意你果句現在藍田邊度咁多飛仔
我叩過聖愛德華都肯收,first round 全部人畫畫定填色,唔知有無問少少問題,second round 家長子囡都見,叫阿囡講故事,阿囡講唔到,我同佢一齊一人一句講左個四字成語故事,之後問左幾題數學全識最難好似13加8咁上下

如果唔覺難,可以抽左其他先,之後叩返

會唔會人手入錯左,1 2調轉黎入吖,跟據機制無理由有人第1入唔到,而第2入到,又可能佢甲1填左德兆,又或者佢以為個no.係愛德華其實係德兆
不過咁講,因為藍田村,果邊近德兆同愛德華,兩間都變左果邊首選,愛德華變左都唔易入,不過今年比上年多人,我想知係今年係加班定再借46網更多位?

我覺得有20點都照抽藍循先,之後大抽獎先唸應唔應該繼續抽

應該係25分,多數25分配搭都係父母姐兄畢業生加宗教分

其實藍循都無話自已比得上喇沙,小拔,每間學校都可以要求收點樣既叩門生,我覺得唔好出爾反爾,一時一樣已經好好,而藍循都唔係今時今日先要求111,佢要求111,叩門interview相對少人,佢可以詳盡啲了解學生同家長,first in 等於second in。同埋48網中,它是唯1 1間band1都自願改小班教學,真係用心想做到以人為本既學校。

可以的,先講自行分配學位,全港任何1間都可遞表
再講48網既統一派位,上年因48網唔夠位,借了46網6間學校既位(46網只有9間)6間當中都有好野,好似柏德,但好似只借出少量位給48網,無記錯係10個咁上下(無人要果啲學校就借更多),但今年比上年多人,今年唔知教育署係再借多啲定點,過左自行呢part計掂條數先知喇,
‹ 上一主題|下一主題