用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 排隊報名有感
樓主: NICOLE123
go

排隊報名有感   [複製鏈接]

回覆:排隊報名有感

Ps 培幼都係要親身交表,仲係指定嗰一小時去交,甘係咪覺得冇問題?

引用:Ps+培幼都係要親身交表,仲係指定嗰一小時

原帖由 ozduckie 於 13-09-08 發表
Ps 培幼都係要親身交表,仲係指定嗰一小時去交,甘係咪覺得冇問題?
係没有問題因為知道一小時之內一定可以交到

今日我無排但好心痛我老公在高溫底下暴曬咗個半鐘。sn 安排可以好好多。sn 排隊的路是無樹蔭的。樓住真的放棄了排,而比著我連排都唔會排。

引用:睇左甘耐,其實大家並不是投訴排隊,而係心

原帖由 ozduckie 於 13-09-07 發表
睇左甘耐,其實大家並不是投訴排隊,而係心有不甘點解一間低調的二線學校要浪費各位三小時排隊!有媽媽話如 ...
其實我不只是講sn·指是我今天去了sn天真以為半小時內交到表·根本以現今科技下可不可讓大家生活好過一点·

當然凡事都有值唔值得·而且人人心中有自己一把尺·何謂值得·

當年為了幫大囝報k1孟母三遷·中間住了一年山卡啦既村屋·比男家當我儍·不過我覺得值得·我心知出生率一年比一年高今年到妹妹我没有鬆懈··所以我今日有同亞囡講亞媽有所為有所不為·不要怪我

引用:睇左甘耐,其實大家並不是投訴排隊,而係心

原帖由 ozduckie 於 13-09-07 發表
睇左甘耐,其實大家並不是投訴排隊,而係心有不甘點解一間低調的二線學校要浪費各位三小時排隊!有媽媽話如 ...
其實有微言嘅並唔係單單指某一間學校嘅安排,我個人係覺得好多學校真係冇以人為本。我哋當然理解學校人手唔夠,但成件事真係可以處理得好好多。另外,正正因為有啲學校都叫有番咁上下歷史,但處理手法實在。。。有好多改善空間 :;pppp:

BABY_HEBE  如果d家長可以抽時間幫下學校做義工或做個progamma可以網上交表後及整理的話,我諗學校好樂意推行  發表於 13-9-9 21:08
Chirley    發表於 13-9-9 11:16

引用:Quote:原帖由+NICOLE123+於+13-09-07+發表

原帖由 4eyesDad 於 13-09-07 發表
有些小學亦要排隊交申請表呀! 真係crazy !
這是什麼的社會?
我囝刚升小一不過因為直升没有研究小一收生情況·不過聽到當年的戰友戰况惨烈香港教育害了父母害了小孩

kerkermui  its not easy, but not too tough la... =)  發表於 13-9-10 15:35

上年我報SN時, 都係咁樣排隊交表,
當日亦係星期六早上, 我11點幾先去到
記得當時好快已交完表, 15分鐘都唔洗!

引用:Quote:原帖由+ozduckie+於+13-09-07+發表睇

原帖由 NICOLE123 於 13-09-08 發表
其實我不只是講sn·指是我今天去了sn天真以為半小時內交到表·根本以現今科技下可不可讓大家生活好過一点· ...
Nicole,明白你地今日感受,作為SN家長,相信今次事情大家都始料不及。學另一家長話齋,如果學校預算到今日情況,點都有義工家長幫手。每年只開放俾新生嘅open day都有義工家長,而今日咁大陣象(招呼無一千都幾佰人流)點解無人幫手呢?其實本人唔同意有家長話學校造勢,如果要搞場大龍鳳,點都揾義工返去造個人強勢衆場面。

我個人覺得學校今次安排係行政失當,但今日返去幫手d老師都付出不少,阿仔班主任都有份(K2)。你地嘅狠狠'批評,或多或少會對老師們士氣有影響。阿仔讀左一年SN,覺得呢間學校係唔perfect,有d安排家長都唔係十分滿意,但學校教職員上上下下對學生真心100%好,有時同學校反映過,都會俾機會佢改善,希望今日留一線,他日好相見。

請大家高擡貴手,今年學校做得唔好地方,多多包涵,如果今年學校唔從中吸收經驗,下年改善有關安排(出年到龍B不敢想像)。歡迎你地再返黎狠狠批評。遊戲才剛開始,無謂為一間想搵機會上位嘅非龍校二線學校而生氣。

相信大家之後仲有好多學校要報要面試,今日生氣完請收拾心情繼續努力,希望你地小朋友考到心儀又啱佢地嘅學校。

回覆:ozduckie 的帖子

老實講當决定放棄吾排一刻已經没有"生氣"而且同自己講上天安排我此行可能是為了幫老人家·善有善報我信天自有安排·sN有你此家長真是榮幸!

舊年我排Ms排左個幾鈡交表,曬到儂!!

舊年報K1經驗:TT排大半小時(但室內等有位坐)、MS排1.5小時曬到嘔、SPK排20分鐘(有瓦遮頭)、PC排40分鐘街隊、GH排15分鐘。其他包括Kv、sc、LLT、浸大、LH、聖三一、SJC、soka全部唔使排·

排隊唔算係問題
上年sn interview 星期五等左1.5個鐘!帶住小朋友等就算係耐d 其實我覺得報名等唔係問題 小朋友等就辛苦d囉!不過一間學校 係安排時間真係難預d既!無辦法啦

上年我冇報sn,只知這校早交表早in早註冊,本身學校不錯又歷史悠久,都好多人去申請....
但上年我識很多人sn收左,留了位,最後陸續接收更心儀offer而放棄sn的。不過sn囗碑聽聞不錯的!·

引用:排隊唔算係問題 +上年sn+interview+星期五

原帖由 breadbb 於 13-09-08 發表
排隊唔算係問題
上年sn interview 星期五等左1.5個鐘!帶住小朋友等就算係耐d 其實我覺得報名等唔係問題  ...
舊年經驗,in民x真是一肚火!安排很不對路!早上我朋友in的那批很好,但一路下來流程不順,到我in晚上5:30pm已堆積了很多之前的backlog!等入校園落住雨也不比我地攝入去(手持接見信,非白撞人士)避一避;要大人細路淋雨!入到去原本15分鐘的Group  in,因之前果批未走,要我地後期那批大人細路共4,50人迫在小課室“Group in“,話叫小朋友玩桌上玩具老師會觀察評分!但人迫到嘔,凳都唔夠坐點叫小朋友放鬆,只會批曬踭爭玩具!間房超迫又焗又多人,有家長想小朋友出一出去透啖氣,比老師話“不得擅離,房間中討緊分“,但其實個老師只係走出走入....
足足在覊留室焗左個幾鈡先逐一等糾名出房...好多小朋友已不耐煩扭要走或焗到喊或等到吽...咁狀態過房單獨in怎會有好表現?
我in5:3oPm,差不多8:00pm先離得場!!勁不滿!!

apr2012  咁最後有冇收到你小朋友呢?  發表於 13-9-11 16:06
hastalavista  民生, 記得上年真係叫晒救命  發表於 13-9-9 12:02
Chirley  咁差?!  發表於 13-9-9 11:21

引用:非常同意。但偏偏不少人認同這類學校的手法

原帖由 crg 於 13-09-07 發表
非常同意。但偏偏不少人認同這類學校的手法。

有時d野都要看合理性,不是年年都係咁或有d學校都係咁就成 ...
Can't agree more what you said !!!!

NICOLE123 發表於 13-9-8 01:26
老實講當决定放棄吾排一刻已經没有"生氣"而且同自己講上天安排我此行可能是為了幫老人家·善有善報我信天自 ...

你言重, 唔好講咩榮幸唔榮幸。 我唔係代表SN或所有SN家長講話,我只係想分享自己個人感受。當年考咁多間最後得STAFFORD同SN收(第一間同第二間考O既學校), 我揀左SN俾阿仔, 開頭都唔開心, 我都好想好想考到龍校, 但所有野都係整定, 阿仔係細B考龍校已經唔著數, 加上考TT,MS同PC時好似撞邪咁超摟計, 注定無緣。唯獨是考SN時表現最乖最合作, 既然得呢個OFFER, 只好揀佢。由始到終SN都唔係我心儀首選O既學校, 我當初都係諗住考黎做後備(相信大部份家長都係咁諗), 極少數以SN做首選(多數有兄姊讀緊OR畢業)。但唔讀過都唔知小朋友咁喜歡呢間學校, 雖然呢間唔係最好, 正如EK前輩話齋"沒有最好O既學校, 只有適合自己小朋友O既學校", 我無機會考究SN係咪最適合我個仔, 但眼見個天安排左, 阿仔讀得開心又學到野, 我應該要感恩上天O既安排, 感恩老師嬸嬸對小朋友O既照顧而已。

我都信因果, 你昨日幫左老人家一大忙, 上天已加左你分, 一切會如你所願會善有善報的。

NICOLE123 發表於 13-9-7 21:18
大家都明白現在考學校同求學位無分別!大家會說這是學校規矩遊戲規則無人迫你去排·好多名幼如st cat .kv.民 ...
同一個post,如果喺隔離幼兒園版一定俾人圍。我好同意你意見,但原來有好多人情願通宵排隊,仲話唔應該怪責學校,其實叫學校改善,與時並進,咪大家都好

引用:Quote:NICOLE123+發表於+13-9-8+01:26+老實

原帖由 CBabeY 於 13-09-08 發表
你言重, 唔好講咩榮幸唔榮幸。 我唔係代表SN或所有SN家長講話,我只係想分享自己個人感受。當年 ...
能找到一間小朋友讀得開心又學到野,又感受到學校用心的幼稚園,已是最好的offer!!我舊年也搏龍校,以大B身份亦全軍覆沒,有失落過,但命裏有時終雖有,不是你的不得強求,且塞翁夫馬焉之非福!應好好投入最終的選擇,樂觀積極!
By the way你真是個好家長啊!

CBabeY  唔敢當,下一關到出年考小一, 希望同樣心態可以KEEP住  發表於 13-9-8 02:37
‹ 上一主題|下一主題