用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2012年3月B
go

2012年3月B [複製鏈接]

如題,應該讀2014年既PN班定K1呢?其實我想避左龍年多人爭野既情況,咁應該幾時就要報學校?各位龍媽媽們會如何選擇?

1    0    0    0

回覆:2012年3月B

你是3月B,適齡入學,避不到..今年報pn和明年報K1,冇得揀啊!·

樓上講得岩。避無可避。。我仔都係三月仔
而家都報左幾間了

我仔都係,避無可避。

Oh....避唔到。。。囡囡好慘哦。。。到時咩都要同人爭>

咁即係話一係今年報pn,出年9月讀。。。一係出年報k1,2015年9月讀。。。係唔係咁呀?

咁未即係2歲6個月先讀n班,3歲6個月先讀k班??其實2歲6個月可唔可以報k班??k班係唔係2歲8個月就讀得?就差兩個月。。。如果3歲6個月先上k班未好大個囉。。。有冇媽媽分享下。。。唔好意思。。。新手媽媽問左咁多問題

facing the same prob~~~looking for the answers...

引用:咁未即係2歲6個月先讀n班,3歲6個月先讀k班

原帖由 miyam1985 於 13-09-07 發表
咁未即係2歲6個月先讀n班,3歲6個月先讀k班??其實2歲6個月可唔可以報k班??k班係唔係2歲8個月就讀得?就 ...
Cut 12月31日㗎! 3月出世叫大個,咁1月頭出世嗰D咪仲唔抵!

引用:咁未即係2歲6個月先讀n班,3歲6個月先讀k班

原帖由 miyam1985 於 13-09-07 發表
咁未即係2歲6個月先讀n班,3歲6個月先讀k班??其實2歲6個月可唔可以報k班??k班係唔係2歲8個月就讀得?就 ...
你這樣想便不對了(個人意見),呢亇年頭,個個恨做大B,想懷孕也計定條數希望人爲造個1-3月的大B出來...
因為細B競爭力相對較弱,部分名幼講明不收9,10-12月細B..大把細B更會推遲K1年期,選擇做超大,以增加入選率和競爭力...以9月出生的超大B計,佢地入K1時已足4歲....他們父母未必會因爲小朋友“年紀太大“而覺可惜,反而覺得小朋友在班上能有較強學習能力,減低如細B“跟不上“的可能性!所以自己小朋友是大B,其實是應慶幸的,那些8月尾出生的更慘,焗住做中細B;又不能選擇做超大!

miyam1985 發表於 13-9-7 15:41
都無學校會咁做。最多比你插班半年。之後咪又係要讀多一年。唔好諗甘多喇。。。

哦。。。原來係咁。。。我成日聽人講2歲8個月就要讀k1....所以先有咁既疑惑。。。哈哈。。咁d細b又真係慘d。。。謝謝媽媽們既回復呢。。。

好同意以上siufung既回應!2歲6個月讀PN算太大嗎?學海無涯,遲少少讀書都冇蝕底,俾番啲童真佢地。如果覺得要等半年先入學,咁就報啲pg玩下先。我大女10月細b,深深感受細b俾學校拒收、未行得穩就去面試既慘況,多麼慶幸個龍b係2月大b! 何必要大b做細b呢?

引用:Quote:原帖由+miyam1985+於+13-09-07+發表

原帖由 helenchanz 於 13-09-07 發表
Cut 12月31日㗎! 3月出世叫大個,咁1月頭出世嗰D咪仲唔抵!
大B先好呀!

引用:Quote:原帖由+miyam1985+於+13-09-07+發表

原帖由 helenchanz 於 13-09-07 發表
我個仔就係1/2012,聽朋友講,2011年尾出世都搵唔到n班。

‹ 上一主題|下一主題