用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 幼稚園報名索價$1000 不設退還
樓主: jerry1027
go

幼稚園報名索價$1000 不設退還 [複製鏈接]

醒目開學勳章

金菠蘿,洗錢唔怕多!

教育啇機處處,二三萬銀買套教材,或十幾天西方遊學等,不是願者上釣,是甘之如飴!有得壹仟幾百人報名,話知「有你冇理」,先收壹佰幾拾萬大元。辦教育攪得好,發過做生意。

真係去搶!根本香港的教育不是做教育的工作,而是搵錢的Business!!!!!!
Sign!!!!!

jerry1027 發表於 13-9-6 12:32
真係好過去搶~

呢d系家長自願"進貢", 明碼實價,你情我願.......點可以話人地"真係好過去搶~"

$1000 報名費果間係小學..

幼稚園報名費係..$40...

佢地小學係.. 讀完.K2 就可以入..

引用:真係去搶!根本香港的教育不是做教育的工作

原帖由 Tan27 於 13-09-10 發表
真係去搶!根本香港的教育不是做教育的工作,而是搵錢的Business!!!!!!
Sign!!!!! ...
私校直資要自負盈虧,做唔住要執,不是生意,係咩?佢入不敷支,你出錢支持它麼?係未辦教育,不是看收多少,係看教育質數。全港最貴的直資,恰巧是全港成績數一數二。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:$1000+報名費果間係小學..幼稚園報名費係..

原帖由 sweeticandy 於 13-09-11 發表
$1000 報名費果間係小學..

幼稚園報名費係..$40...
下圖是從樓主提供的網頁抽出來,看起來幼稚園至初小的報名費都是$1,000.

註:我不是在評論這報名費是否貴。

回復 huba 的帖子

其實國際小學係比本地小學早一年入學的,

本地小學讀完k3入, 但係k2 開始interview 啦, 即係 4.5-5歲開始.
國際小學讀完k2入, 所以k1要開始interview. 即係 3.5years-4歲.

huba 發表於 13-9-11 11:20
下圖是從樓主提供的網頁抽出來,看起來幼稚園至初小的報名費都是$1,000.

註:我不是在評論這報名費是否貴 ...

我只係覺得樓主有誤會~ 佢揀既係國際小學. 既報名... 要出返去主頁再揀幼稚園~ 何況你所出既圖既招收年齡係3Y8MTH~ THINK 有幼兒園..所以唔會招生年齡係3Y8MTH~

而以下呢條LINK 先係幼稚園~

http://www.think.edu.hk/tisk/chi/kg/kg_admission.php

1.

入學申請表 (可於網上下載或親臨索取)

2.

兒童出世紙副本一張

3.

近照兩張 (1-1/2”x2”) 貼於申請表上

4.

貼上 HK$1.70 郵票的回郵信封四個(郵費不足,後果自負)

5.

報名費 $30 (支票抬頭『朗思國際幼稚園』,恕不接受現金)

引用:Quote:huba+發表於+13-9-11+11:20+下圖是從

原帖由 sweeticandy 於 13-09-11 發表
我只係覺得樓主有誤會~ 佢揀既係國際小學. 既報名... 要出返去主頁再揀幼稚園~ 何況你所出既圖既招收年齡 ...
多謝澄清。

‹ 上一主題|下一主題