用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 如自學考ielts, 請教
樓主: bbmammy
go

如自學考ielts, 請教 [複製鏈接]

cow 發表於 13-9-6 13:57
沒有準備去考,取得8分?
點都做下past paper掛. Anyway, 8分已經好高分.

聽聞香港的 ielts average 係 6.5 分
但 ek 呢度 d 小朋友好叻,個個唔駛準備都有 7 分 8 分,我都想知 d  5 分 6 分去晒邊
我就真係唔信香港學生會唔準備就去考試
考得試,邊個想考得差?點都睇下書,了解下個考試 format  卦
求求其其考,完全冇準備,我覺得係不負責任的學生,咁樣係浪費自己時間,不如唔好考
ielts 和傳統香港學生接觸開的英文試完全不同,如果完全乜準備都冇,就算英文有 5** 都未必可以好高分
不過,好多學生中意吹水,唔通同你講,我比幾千蚊上了堂,又做了十份 past paper,但都唔夠你考得好
好瘀囉

item 發表於 13-9-6 16:10
大學裏有些學系不注重英語成績,例如 Eng、pure science、還有很多不熱門的學系,可以拉低哂整間大學ilets ...

其實考 ielts,實際都係 for 升大學
對中學生,考 ielts 要比錢,千五蚊
而且考 ielts  都係為升大學,點都想考得好卦
如果唔睇下書,唔了解下考試型式,我真係唔信囉
其實唔係話要出去上堂先算 "有準備"
但點都會上 ielts  網睇下 ielts  係考 d 乜,做下 sample test
上網找,大把 sample test 可以 download

引用:Quote:item+發表於+13-9-13+16:19+我直覺上

原帖由 presents 於 13-09-13 發表
so far, 我只見過一個女拔(醫科生)係9分, 真係就算native都係得8分.
哈哈,朋友個女讀女X,又係話好多姐,冇準備都有9分,重有個個考完出黎都話其實好易。
咁可能真係唔駛讀,大家可以放心。

引用:Quote:原帖由+presents+於+13-09-13+發表so

原帖由 nintendo 於 13-09-14 發表
哈哈,朋友個女讀女X,又係話好多姐,冇準備都有9分,重有個個考完出黎都話其實好易。
咁可能真係唔駛讀, ...
「好多師姐」

引用:Quote:ANChan59+發表於+13-9-14+07:08+可能

原帖由 item 於 13-09-14 發表
去年,全香港的大學year 3 學生去考,有2個攞到9分,晤知是不是2個都女拔。
唔係大學生,係中學生。

item 發表於 13-9-14 15:40
大學每年都會資助將會畢業的學生考ilets,你都可以不考,但正常10X9的學生都會考,二個攞9分的是從去年報章 ...

我只係話,有人話自己學校有好多師姐有 9 分,我係講緊高中生,唔係你話大學 year 3 學生。
呢 d 我聽完就算,我都可以話某 xx  校有三十人有 9 分,坊間吹水,聽完就算。
不過如果你話全港 year 3 都係得 2 個有 9 分,咁如果話某校有 "好多高中生有 9 分" ,可能真係有人吹水。
某 d 學生的吹水野,真係好好笑。
話時話,國際學校學生唔駛考 ielts 的,好多外國大學 consider  在真正 english medium school (本地英中唔算)  讀得耐,就唔駛考 ielts。(間間大學 policy 唔同)
講某校的 ielts  成績到此為止,因為已離題。

item  多謝指教!  發表於 13-9-14 16:22

item 發表於 13-9-14 16:35
我曾經係英國教育展見到有國際學校學生即場報名,有ilets成績的,好似KX5。 ...

我唔係解釋了嗎?
如果學生讀國際學校多年,是不用考 ielts

唔駛打 X,想話 KGV 係唔係?
kgv 都有好多人係由本地學校插班入 year 10 或 year 12
如果係入 year 12  就一定要考
如果當年 year 10 入,好大可能唔駛
但有 d  學生,唔理三七廿一乜都走去考都唔奇

好多學生,乜都考,ielts 又考,sat 又考,ap 又考
但結果可能只係留香港讀,但香港 d 大學冇話要考

item  明白哂,  發表於 13-9-14 17:39
‹ 上一主題|下一主題