用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴侖幼稚園
樓主: jjnetnet
go

金巴侖幼稚園 [複製鏈接]

引用:記得上年交表都係得1個星期六嘅早上,我仲

原帖由 baby_tigger 於 13-09-07 發表
記得上年交表都係得1個星期六嘅早上,我仲記錯時間,老公去到閂咗門,要襟鐘交form。今年比上年多競爭,相 ...
龍校排通宵都值·排一次 為 往後十幾年安心

回覆:NICOLE123 的帖子

但有啲龍校唔保證可直升,只收60-70%

回覆:金巴侖幼稚園

咁我有信心教好小朋友不做餘下的30至40%

講真龍校是保險·如小朋友有能力隨時可以考到更好的小/中学

回覆:NICOLE123 的帖子

龍校政策十年如一日,冇計。但安排倒退又真係少見。

回覆:abby0624 的帖子

上年廿分鐘就得!今年可能係龍b年!

回覆:kaitathk 的帖子

今年報k1的不是龍年只是小白兔

兔年出生率比龍年更多

sorry 題外話,個人意見/問題:其實如果唔係咁多雙非爭,成件事係咪會簡單好多呢  以前都唔係咁嘅

我明白細 b 家長好陰公,唔排可能會冇學位,其實我亦識唔少細 b 由 playgroup 直入 k1 的,始終 pn 冇學劵又唔多學位,唔需要一定要讀。

引用:其實我上左EK多年明白呢度只可以接受讚賞每

原帖由 NICOLE123 於 13-09-07 發表
其實我上左EK多年明白呢度只可以接受讚賞每次一有人批評学校一定比人圍不過我吾太care

...
Hi, nicole, 好耐無見,都唔一定的,你睇呢年spk面試遲到問題都有家長反映,話學校不公平等等,當中有些人反應都好激烈,但都無俾比人圍,spk家長更加一個都無出來講。
坦白說我自己對於一些家長的觀點並不認同,但我認為凡事總有改進的地方。我都相信每人有自己的選擇和感受,無最好的學校,只有最適合自己小朋友的學校,一所學校你buy,唔代表別人一定都buy,更加可能是討厭並批評。
所以是否比人圍,視乎家長本身的素質而已。
呢件事上,我都支持你,我同你一樣。

abby0624    發表於 13-9-9 17:10

其實排唔排隊真係個人決定, 我上年都報左十幾間學校, 有D要排幾個鐘去拎張FORM, 甚至有人係前一晚半夜去排隊, 之後再要一日排個幾鐘交FORM, 果間都唔係龍校, 但我覺得值既我咪排LOR, 每間學校都有佢既規則, 唔鍾意既可以唔去, 唔明點解有D人要不停鬧, 亦唔明什麼叫龍校覺得值, 哩D唔係名校, 唔係龍校就唔值, 有D人覺得龍校先值既可以淨係去排龍校, 冇人叫你間間都去排既.......都係果句唔係你柸茶做咩要去呢

至於報紙/傳媒講既野可唔可信, 都係見仁見智啦,唔好講到間學校高層點樣點樣差,  係邊個講既我地真係唔會知LOR......

wingmanlam  Totally agree  發表於 13-9-10 18:41
‹ 上一主題|下一主題