用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 比教練說我女無天份!!
樓主: antia
go

比教練說我女無天份!! [複製鏈接]

引用:我問左老師都說她有進步,不過她說我女體能

原帖由 antia 於 13-09-03 發表
我問左老師都說她有進步,不過她說我女體能方面較弱
勉強加操,反而有違健康之道!

天才唔係無,但唔多,既然我們的小孩不是天才,又何必強求呢?做怎何一樣運動,體能是十分重要的,要時間浸,不是一朝一夕的事,多鼓勵她。
阿仔都打得唔叻,但他鍾意,而且上到中學真係要有一樣活動給他們,讓他們的時間在球場渡過,總好過在商場、在電腦遊戲中渡過。

item  我也極同意!  發表於 13-9-7 11:22
Meikin  極同意!  發表於 13-9-4 16:44

無心機,我問阿女學羽毛球學成點? 她說我女兒沒有天份……down....她仲好勤力1個星期學4個小時!!攪到唔知學定唔學好!!

羽毛球是一很講究體力、步法和姿勢嘅運動,呢三樣嘢,最看你花多少時間操練。阿大八歲左右得地區賽亞軍,然後越大越無嘢睇,無他嘅,阿大一星期六小時,別人漸漸加到一星期十小時、+二小時。一两年就有分野。

體力速度唔夠,打波下下被動,好難施展技術。

每星期四小時,太少了。

its all about the coach not the kids la ... change coach is the best way to keep your kid's favorite sport in her life!

如果要專業, 體能要做健身.  如果是興趣, 一般訓練都足夠囉.  專業地玩一種運動是很花時間的.    其實都好睇小朋友和家長對SPORTS的定位.  

如果你唔係期望阿女嚮區赛攞冠軍或以上成績,天份完全唔成問題。只要有興趣、有恒心,就算體能差少少、悟性差少少,始終會打得唔錯。就當龜免赛跑佢係隻龜,只要肯爬,爬爬吓始終會到終點。

羽毛球呢種運動好講發力方法,識發力,個波發發聲;唔識發力竅門,用好大力個波都唔係好去。識得正確姿勢、步法、意識可以補足好多體能上嘅不足。

最重要是個教練有冇心機教你個女!教練如果有心機教和肯鼓勵小朋友, 他們一定會用心和有興趣去學。不會容易放棄!這是我們做家長想見到。

有冇天份只是次要。

反過來說,如果教練冇心機教,就快快換左佢。

回覆:acwang0048 的帖子

學校教練冇得換,不過可以私下跟其他教練或球會。而且找到那些在神校任教的更好。

羽毛球呢種運動好講發力方法,識發力,個波發發聲;唔識發力竅門,用好大力個波都唔係好去。識得正確姿勢、步法、意識可以補足好多體能上嘅不足。

Anita,

你咪聽eviepa講,我估每周練4-12小時嘅人,都識發力。如企定定練波,個個都可打到個波發發聲,冇分別。但真正打落去,要走要追,唔夠位,個波好難打得好。林丹、李中偉嘅層次仲講究體能,何况小朋友。
不過,每周練4小時,已經好好,將來和朋友打波,咁嘅波底已可打到好盡興。有小朋友,又可教小朋友打波。幾好!

引用:Quote:fannymk+發表於+13-9-1+16:14+入到港

原帖由 ha8mo 於 13-09-05 發表
我覺得入港隊為升學係小學升中的階段最有用
入U真係要靠成績先至實際,否則入到都係讀唔上,仲陰公
...
港隊冇收咁細,升中入體院或重點青年軍打就得,再贏個學界團體或精英賽獎就更好,當然最穩陣係中銀全港青少年比賽的獎。

打羽毛球要講天分咁犀利咩?四肢健全,鍾意打,日日打,自然叻架啦。

回覆:NKpa 的帖子

係有!三星期前,亞仔就俾教練話佢手腳不協調。certified!哈哈!

有朋友話佢自己眼手不協調,成日隊鎖匙隊唔入。

Judy,

妳有冇睇晒我寫D嘢呀,我話如果目標唔係區賽冠軍或以上。

如果目標只係嚮區賽志在参與,去得幾多圈得幾多圈。另外嚮學校高中時都係校隊骨幹成員,每星期四小時正式訓練,再同波友打幾個鐘波,肯定夠。

嚮中學階段,好多理由會停止學波、例如家長想D细路多D時間讀書,D細路冇興趣、學波對揾學校唔再有用……。只要肯堅持到高中,達到以上目標唔難。

引用:有朋友話佢自己眼手不協調,成日隊鎖匙隊唔

原帖由 NKpa 於 13-09-05 發表
有朋友話佢自己眼手不協調,成日隊鎖匙隊唔入。
咁就要配眼鏡先。天份有好多因素所限,跳躍高度、停空時間、步跨、反應、力量等等。當然勤力和興趣也很重要,我仔仔曾經一星期練習超過24小時的羽毛球,我一定明白勤力的重要,但冇天份的話,多練也會有所限。ps我仔仔係羽毛球拔尖升中。

回覆:judy 的帖子

多謝你的鼓勵 ^ ^

引用:Quote:原帖由+NKpa+於+13-09-05+發表有朋友

原帖由 hermanpapa 於 13-09-06 發表
咁就要配眼鏡先。天份有好多因素所限,跳躍高度、停空時間、步跨、反應、力量等等。當然勤力和興趣也很重要 ...
嘩二十四小時?職業好似係每日五六小時,一星期六日練習,咁都係三十小時左右?讀書點算?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+hermanpapa+於+13-09-06+發表

原帖由 shadeslayer 於 13-09-06 發表
嘩二十四小時?職業好似係每日五六小時,一星期六日練習,咁都係三十小時左右?讀書點算?

...
當年打精英賽,一至五每天打兩小時,六和日則跟教練走早午晚三場。平時趁小息做功課,晚上溫書。幸好,家、學校、補習社和體育館都同區,走得冇咁辛苦。去年男拔畢業的伍家朗,讀書和打波樣樣掂,係亞仔的偶像。

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+13-09-06+發

原帖由 hermanpapa 於 13-09-06 發表
當年打精英賽,一至五每天打兩小時,六和日則跟教練走早午晚三場。平時趁小息做功課,晚上溫書。幸好,家、 ...
利害,一定有過人之處。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題