用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 油天vs聖方濟,大家點揀?
樓主: memorchan
go

油天vs聖方濟,大家點揀?   [複製鏈接]

我識一位現sfa生,唔覺佢輕鬆law, 不過這也可能是因為大多eca和long commute, 而另一位畢業生家長都沒比子女去考,不過我始終不是用家,這些observation 都是很表面。同時我認識一位頗聰明的小孩,在一間公認谷的kg讀,父母不谷,每天做完功課就玩,但其他同學就補呢樣補嗰樣,所以我直覺覺得說讀sfa輕鬆,也未必一定apply to all吧。

其實除非target神中或中途插神小,for 中上游學 生,lei 兩間都入band 1中學ga la, 咁我會考慮其他因素。當然在sfa 中下游,也能派到band 1 中學,不過我好想信lei個世界冇free lunch 的。

youma 發表於 13-8-31 19:07

2.
現在很多名小都是 [低班行小班, 高班行大班], 實行汰弱換強…

係Bor, 選小學真的要睇清楚,一個不在意以為top 60% borderline 都safe上feeder school, 點知學校小三四引入 significant # of sfa 尖子即時變bottom20就喊都無謂。

Bosco爸爸 發表於 13-9-4 12:38
我覺得男仔入BAND1 A中學肯定多過30%好多, 睇完資料:
http://sfaeps.edu.hk/
82個男仔, 竟然有18個入九華, ...
Interesting, graduates boy : girl abt 2:1, p1 都係呢個ratio?
‹ 上一主題|下一主題