用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 英普 vs 主流,k1大家點選?
go

英普 vs 主流,k1大家點選? [複製鏈接]

又係報名的時候。

如果同一間學校,有沒有學卷無所謂。

英普 vs. 主流,大家會點選? 點解呢?

好煩惱,好想聽下大家意見。

1    0    0    0

英普

我都頭痛緊..

會選英普.

回覆:英普 vs 主流,k1大家點選?

英普,反正遲早都要學

如果主流有學劵, 英普無呢? 同一想法?

i want to know too!

英普。     

You mean TT?

引用:如果主流有學劵,+英普無呢?+同一想法?

原帖由 maomaofifi 於 13-08-27 發表
如果主流有學劵, 英普無呢? 同一想法?
咁要睇埋經濟能力

DevilPig 發表於 13-8-27 22:52
咁要睇埋經濟能力

經濟能力OK, 但我覺得幼稚園已經開始要4-5萬一年, 3年下來就十幾萬, 然後好大機會向直資學校出法, 6年又十幾萬, 再加中學, 大學...感覺上, 我既年代係未到中四都唔使錢讀書相差好遠.

另外, 我又諗, 其實讀有學劵既學校再出去補習又如何? 可能無論讀英普定主流, end up都要出去補習, 咁其實係咪唔一定要從幼稚園開始已經要讀英普班?

純粹討論...

引用:Quote:+DevilPig+發表於+13-8-27+22:52+咁

原帖由 maomaofifi 於 13-08-28 發表
經濟能力OK, 但我覺得幼稚園已經開始要4-5萬一年, 3年下來就十幾萬, 然後好大機會向直資學校出法, 6年又十 ...
我就係唔想出去補

引用:Quote:原帖由+maomaofifi+於+13-08-28+發表

原帖由 pure_carol 於 13-09-24 發表
我就係唔想出去補
完全同意。已經讀緊幼稚園,仲要出去補語文,小朋友太辛苦了,並且出外補語文,成效一定不及在幼稚園有英普環境下咁好(每天3小時學習)。

PN在英普班,語言環境真的不錯,但discipline方面較弱,我覺得要睇孩子性格而定。

咁啱我同老公昨晚都在討論這話題,現時的英普pn 每個月$3,700,如果出年讀一間樓下學卷k1 每個月$700幾,多出的$3000,的確可以學下英文、普通話或者其他興趣班,去下旅行都好開心,仲要校會學校校舍大好多,有戶外playground,但老公又擔心仔仔放學仲要學語文好辛苦......最後都係無結論

英普班,每天上英普,同多出黎既錢去每星期補英普,成效有冇分別?
條數可以咁計?

回覆:歐文 的帖子

但比3千幾係一個星期有5日,每日3小時比小朋友接觸英普,成效一定高過出去上堂。

囝囝讀緊蘇浙普通話+ 英文環境 之前仲有學卷, 真的非常好, 還可外出學數學, 畫畫

女女之前讀PN英普,完全無出外補。

而家讀番另一間有學券K1 (英文大約半小時一天,普通話一星期兩天,其實我當無咁,自己出去補),而家出外補英文一星期3日,每日2小時全英語,一班5-6小朋友。

我咁揀既原因係讀完一年PN,女女可以唱英普歌,完全聽得明指令,但講句子都係一般,可能相對比較細。我記得畢業典禮,同班男同學上台用英文演講,非常流利,可能同同學媽咪傾開原來個男同學一路都有keep住番一間英文playground (一至五個種),我先覺得出外補既成效差咁遠。另外,我都覺得我女女係小班教學會吸收快d,PN英普成廿幾人一班,老師有老師講,小朋友有小朋友玩。

而且,補英文出面有好多好既centre,所以最後k1決定讀有學卷,學校train廣東話、自理、discipline,英文靠自己出面補,我覺得成效會更多。So far,女女返左3星期英文好左好多,又可以講完整句子。

其實無話邊個方法好,我都係不斷observe個女女既變化,再揀一d適合佢既野。

‹ 上一主題|下一主題