用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 英華面試
樓主: GeoffreyMok
go

英華面試   [複製鏈接]

引用:我都有見到呀,個息影女藝人個老公係視帝

原帖由 lammakbb 於 13-08-30 發表
我都有見到呀,個息影女藝人個老公係視帝

我上次係cky 小一seminar 都見到佢
阿旺?

LeeCC  我見個個好似係嫁圈外人  發表於 13-8-30 11:39

回復 letea 的帖子

最弊我小朋友都話有吾䛊!係咪應該要考到近100分先有機入2nd in?咁多人!2nd in形式我反而有信心少少,可惜。。

回復 hadwinboy 的帖子

阿仔話無問串字呀(好彩),但要讀篇中文

letea 發表於 13-8-30 11:40
回復 hadwinboy 的帖子

阿仔話無問串字呀(好彩),但要讀篇中文
"阿仔話無問串字呀(好彩),但要讀篇中文"

Same here

其實大家真

回復 pino 的帖子

係呀,呢關仲難過第二輪,因為要讀中文,直頭係阿仔既weakest link

所以阿仔係凍過水拉

我地無謂緊張,平常心拉
考小一都係一個過程,我地要預備既,係點樣幫小朋友打好基礎,迎接接踵而來的挑戰。所以,放鬆d,做番我地平常要做既,比小朋友多玩多瞓多講多閱讀,就係為小朋友做既最好預備(個人意見,不喜勿插)

harrybb2008    發表於 13-8-30 14:18

阿仔話要一首中文兒歌,未見過的,佢話識D字

英文要串字,佢話個個字係佢從來沒聽過的(唔奇,我個仔英文係好有限)

無數學題

回覆:英華面試

回復 ailimama 的帖子

31/10!咁請問最後一批1st in係幾時?

pino 發表於 13-8-30 12:44
回復 ailimama 的帖子

31/10!咁請問最後一批1st in係幾時?
最後一批好似係14/9!

回覆:happymama11 的帖子

Including those who apply sick leave, it will be Sep 21.

mylee6 發表於 13-8-30 15:02
Including those who apply sick leave, it will be Sep 21.
吓, 一整日FOR SICK LEAVE APPLICANTS???

letea 發表於 13-8-30 11:51
回復 pino 的帖子

係呀,呢關仲難過第二輪,因為要讀中文,直頭係阿仔既weakest link
阿仔今年升英華小一,由第一輪開始已經話有野唔識答,到第三輪我仲親眼睇住佢答唔出校長問嘅嘢,人地俾嘢佢又唔識講多謝,所以話,學術應該唔係單一取錄條件,我反而留意到校長好留心小朋友的反應,就算唔識,就睇佢願唔願意去思考,努力嘗試去答,所以大家唔需要有太大壓力,我認識的小一英華學生,都唔見到叻到曉飛,只覺得佢地主動同較為守規矩only.

回復 letea 的帖子

好同意,玩系絶不可少,系啟發智能,滋潤心靈。
我小朋友每日都一定玩,細路系會越玩越叻。

回復 Jane1983 的帖子

絕對贊成啦 ~~~ 如果你小朋友係資優生, 唔谷又點知呢?? 我個小朋友都係日日都係玩, 呢個暑假都淨係學游水, 中英文可以講係「有限公司」, 我相信我小朋友入英華, 林校長會將佢變到曉飛就真。。。

Jane1983  擁抱挑戰呀!  發表於 13-8-31 10:31

自由行07 發表於 13-8-30 16:32
阿仔今年升英華小一,由第一輪開始已經話有野唔識答,到第三輪我仲親眼睇住佢答唔出校長問嘅嘢,人地俾嘢佢 ...

最怕佢第一關都過吾到,無緣見校長!成4000個申請,怕且第一輪真係要靠鬥答中問題最多!

其實有少少題外話, 想請問現時係英華學生的家長, 一級有百幾人, 總有D標青, 有D 平平無奇甚至成績麻麻地。想問咁呢批同學學校會點對待佢地??

letea 發表於 13-8-30 11:51
回復 pino 的帖子

但難免失望!

醒目開學勳章 王國長老

版主提示: 恕小女子不才, 實在無能去分析題目真偽, 亦唔可以介入去刪除一D大家認為唔確實的留言(嘩, 如果認為不正確就CUT, 我俾人鬧死LOR)

總之網上留言版, 幾多真幾多假, 做家長的醒目D, 睇多D了解多D, 準備多D, 總無錯的

至於無禮貌的言論, 惡意批評學校, 職員的, 版主的確會處理, 為人父母要身教, 自己唔鐘意就:;pppp:, 點教好孩子呢? 每間學校都有自己philosophy, 自己認識完, 唔係自己杯茶, 咪算lor! 何必攪到其他家長唔開心呢

希望各位小朋友面試順利, 加油& good luck!
‹ 上一主題|下一主題