用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 放榜太遲 考生淪轉制遺孤 高考攞1A2B 冇得讀大學 ...
樓主: elbar
go

放榜太遲 考生淪轉制遺孤 高考攞1A2B 冇得讀大學   [複製鏈接]

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+13-8-21+13:45

原帖由 ANChan59 於 13-08-21 發表
Pls show us any evidence!
但呢度唔係法庭,小市民懷疑有冤屈,要求有關方面提供合理解釋,亦屬正常。雖然有關考生未必掌握事實,但有齊各申請者資料,對申請程序暸如指掌的各大學只是提供籠統的數據和打官腔,大家自然幫弱勢的一方。

引用:班學生唔係輸在成績,而係輸在求其。現今資

原帖由 eschung 於 13-08-21 發表
班學生唔係輸在成績,而係輸在求其。現今資訊發達,只要做點資料搜集,便知道NJ的規則及玩法,跟本没有公平 ...
如果佢地一早咁聰明知道NJ係個局,就輪到DSE考生驚啦,因為班AL考生實要求俾佢地玩今年JUPAS!

引用:Quote:dolala+發表於+13-8-21+16:40+但呢度

原帖由 ANChan59 於 13-08-21 發表
如果屬實,收咗啦!
我睇友壇,有苦主聲稱三大之一今日先打俾佢問今年AL成績。

都話呢D學校涉嫌混淆視聽

城市大學表示,今年有約40名高考重考生獲正式或條件性錄取的資格,他們除了重考高考科目外或同時修讀副學士或高級文憑課程。在審核入學申請時,校方會將其所有成績一併考慮,擇優錄取。

收得咁少,人地實懷疑你玩野;
浸會大學回應,非聯招收生程序星期五下午五時結束,若有人最終放棄學位,個別課程會因應條件考慮,取錄個別報讀學生。今年浸大收取4名非聯招生,2名修讀視覺藝術、2人社會科學

http://news.tvb.com/local/52164df36db28cab27000003
不過教育局真是不宜過份干預, 否則好容易學佢

http://paper.wenweipo.com/2013/08/23/HK1308230027.htm

引用:事實是有人無排隊,見人龍長就扮可憐!+想打

原帖由 abcd0001 於 13-08-23 發表
事實是有人無排隊,見人龍長就扮可憐! 想打尖!

想想排住隊的同學啦!
三十個裡面有三個係咁,都可以話「小部份學生因遲報或沒有按院校程序,提交報名申請而產生疑問和誤解。」

呢D嘛叫公關囉,你地被SPlN了!學你地話齋,唔好人云亦云啦!

abcd0001 發表於 13-8-23 11:59
dolala

完全是為 反對而反對!不聽不理!你在 SPIN 人就真!

你的回應比薄熙來更不如。完全前後矛盾,不知所云。現在真相浮現,看來是當局漏招。當初應該講明單獨2013 ALE成績真的不應該報大學了,那考生不會重考或重考全科了。
我看退而求其次,請院校下年可以以JUPAS做法,優先考慮2013 ALE COMBINE CERT,因為未開始收申請,其他申請者好難不滿。

引用:我個仔讀band+one全級考第一,但無報男拨,

原帖由 eschung 於 13-08-23 發表
我個仔讀band one全級考第一,但無報男拨,而家打電話去學校竟然話無位比佢,大唔公平啦! ...
好多考生一早報左,係咪應該以「少數考生」來以偏概全?

回覆:放榜太遲 考生淪轉制遺孤 高考攞1A2B 冇得讀大學

不可思議的狀元之死

.....網上竟然出現不少尖酸刻薄的言論,有人質疑他們用兩年合併的高考成績單與non-jupas的尖子競爭是不自量力、有人直接歸究他們根本是自己錯過了報名的日子,想靠傳媒聲音博大霧、有人甚至認為院校收生有自主權,學生哥無資格發言。即係咁,一直在傳統學校系統內升學的學生,對non-jupas收生方法不熟悉有幾離奇?Non-jupas多數取錄哪些學生呢?IB尖子、英國高考的高材生,因為學位只得約三千個,加上在香港考IB的,成績一般有番咁上下(睇睇DBS,最叻的學生全部轉考IB),競爭之白熱化,相信較jupas更慘烈。

高考已有超過三十年歷史,一個高考生可能從來無預期過自己讀了多年書,一心循jupas入大學,卻在埋門一腳因為學制改變,被踢了過non-jupas條隊。你可以認為他失敗是因為成績不夠好,的確,他們去年考試失了手,但在過去數十年的示範個案中,靠重考高考入大學的比比皆是,為何輪到他們這一屆,拿着2A、3A會落得如此下場?將心比己,若閣下的子女正是末代高考狀元的一員,你還可以瀟灑(抑或涼薄)地慨歎命運弄人,與人無尤?

學生們不是要求打尖插隊,只希望大學可以放下官僚,花點時間公平處理他們的個案而已。

輯錄自         522期 Book A         【港媽面書】

elbar 發表於 13-9-19 11:15
教育界:拒收違教育原則 應破格處理

http://news.mingpao.com/20130919/gaa3.htm

十分認同,大學應該負起社會同教育責任,犧牲小我。

至於會否對其他NON-JUPAS申請者不公,問題係佢地一樣可以通過傳媒,證明自己有財力和能力,要求學校破格處理!

你可以話"會哭鬧的孩子有糖食", 但對付自私自利的官僚,不得不如此!

引用:過去一年來,洪偉傑一邊在城巿大學讀中文系

原帖由 MC1128 於 13-09-19 發表
過去一年來,洪偉傑一邊在城巿大學讀中文系副學士,一邊惡補英文,日日泡自修室,早於1月已透過非聯招方法 ...
所以好多網友的猜測是極其不負責任。

如果說不能用聯招的角度看非聯招,那更加說明非聯招黑箱作業。

回覆:放榜太遲 考生淪轉制遺孤 高考攞1A2B 冇得讀大學

插班唔係一件難事,好心D教授把用係打「無心、無能、無德」既時間去幫班新生補課就得啦。

有時間玩山頭政治,無心了解學生需要?

‹ 上一主題|下一主題