用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇人可以教我點做?
樓主: irisban
go

有冇人可以教我點做? [複製鏈接]

回覆:irisban 的帖子

cas=評估中心

其實你仔係唔係好minor 唔需要任何轉介?

Cac係中央評估中心,健康院護士覺得小朋友有問題會叫你見醫生,醫生都覺得唔妥就轉介你去cac. Cac醫生評估完有需要就建議你去I/e/s位。  唔行呢條路也可以私人機構心理醫生評完同你轉介排位又得。究竟你去到邊個階段?

回覆:llam1210 的帖子

我係私家醫生評估,不過佢要下次睇先refer比政府,我估見政府先幚我排,所以依家係私家度做住訓練先,我見D人話有私人的 s/i位,咁讀果D係咪好過普通N班,同埋可以去邊度搵?

佢講比政府排是排學位?定排評估?

如錢可以,可考慮私人密集,但如果不嚴重或者有某一樣特別需要訓練可讀普通幼稚園加訓練。

引用:我係私家醫生評估,不過佢要下次睇先refer

原帖由 irisban 於 13-08-13 發表
我係私家醫生評估,不過佢要下次睇先refer比政府,我估見政府先幚我排,所以依家係私家度做住訓練先,我見D ...
媽媽你仲係好亂。

其實你個私家醫生係做左專業自閉症評估定普通私家醫生?你俾左錢,佢應該會俾report 俾你架。仲有,通常小朋友咁細個係做左幼兒訓練,聽得明指令、情緒穩定後先做職業治療。因為職業治療都貴架。

cac系政府評估機構,評估咗會話俾你知需要滴咩training.不過通常都要排位等好耐。

回覆:Vichang 的帖子

你好,我依家都冷靜咗,其實個醫生係專科,不過未得閒比報告我,佢話依家要做一對一職業治療先,遲D先言語治療,職業治療一星期一沒,我都幫佢問step,佢地話比佢一星期兩堂,不過我唔知上埋step好唔好,可否比D意見?

a328  please seek for 2nd opinion, why report need to give u later?? so strange> suppose can help to arrange government service already, furthermore, many centre outside, please compare and check the price   發表於 13-9-24 18:21

my son was diagnosed in June. Went to One-on-One in July. Change to intensive group training in Aug. Already see improvement in discipline in week 3. Really feel wasted time to do one-on-one because the intensive training is like at kindergarten. 6-7 kids together in a class. He is happy to be with other kids and like the taste of school.(training is Mon to Fri, 9-12)  Recommend!

上密集式還是個別職業治療要看看小朋友需要, 而有些密集式訓練會包括職業治療師同導師個別訓練, 有些更包括音樂治療小組, 可考慮參考不同中心的資料對比一下.  

回覆:csy_0101 的帖子

我仔都系话自闭 上左幼儿园N班半个月 加上自己每天训练他半小时 依家进步很明显

irisban 發表於 13-8-10 15:31
係呀, 係私家醫生評話話佢有自閉, 政府要月底先見,  我上網見密集訓練要上15小時, 咁同1小時見職業治療師有 ...

可以搵村校讀n班。應該係無功課可言,都係教自理,同小朋友相處。守下規矩。起碼阿仔果間學校都會收呢類小朋友,佢之前k1有個同學係等S位,讀2年k1都係咁。

如果政府評估真係有自閉,會check埋其他野。仲會排埋S/I/E位。

阿仔有自閉,ADHD,都係一星期一堂一個鐘。仲係要3T加情緒訓練,即係4個鐘。

你唔知點算係正常。我當時喊左2個week。

可能你俾私家醫生嚇一嚇。

如果你排左政府,就算政府。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:chowqv 的帖子

女女上咗職業治療依家好好多,雖然都係成日發脾氣同成日尖叫,但係開始講多咗嘢,不過我都唔知報咩學校比佢好,佢依家個間pn教k1嘢,又多功課,我想下年幫佢轉,但佢唔講嘢又好難搵學校收,點算?

其實好多朋友講私家評估會特登評低d 小朋友嘅能力,因為想你買佢地嘅服務!最好就係政府醫院或d 公共機構去做評估

你上網搵下心橋兒童發展計劃,可以申請做評估先(不過,佢話明要等)
我之前寄咗申請做言語評估,8月尾寄,10月中至做評估

如果你會係政府醫院做評估,而出黎結果係話小朋友有問題 (發展慢,自閉傾向……)佢即時會有个社工幫佢排d EETC 服務

但慈善機構就好多要輪候,你一定要早排囉!
‹ 上一主題|下一主題