用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇人可以教我點做?
go

有冇人可以教我點做? [複製鏈接]

我個 2女剛剛比醫生診斷有自閉, 要見職業治療師做訓練, 佢依得兩歲, 其實我覺得佢平時除咗脾氣大D同上堂唔專心之外都冇咩大問題, 我想問係咪唔可以讀普通幼稚園? 有邊種可以幫到佢? 同埋有冇人有經驗有冇得變番正常?
   1    0    0    0

回復 irisban 的帖子

如果你覺得無問題,點解會見醫生評估呀?
你咪比小朋友照番n班,睇0下能力,
自閉症輕微容易處理,相反就難攪0的

回復 apple~y 的帖子

不好意思, 不是我不覺得她有問題, 只時不知道原來佢O既問題叫自閉症, 所以依家唔知點做, 醫生叫我唔好逼佢讀D只注重學術的學校, 但我又唔知邊D學校先幫到佢? 有冇人可以教我? 仲有, 醫生話1星期見1小時職業治療師, 但我見D人一星期要上最少15小時, 想問1小時夠唔夠?

番n班未0甘快要注重學術,你唔好報名校,報屋村幼兒園比小朋友試0下番
睇0下跟唔跟到,
你係咪私家評估,叫你見ot,ot收好貴,你負唔負擔到呀

上最少15小時邊有0甘多,你講係咪講密集訓練0個0的

係呀, 係私家醫生評話話佢有自閉, 政府要月底先見,  我上網見密集訓練要上15小時, 咁同1小時見職業治療師有咩唔同用途? 我見個女個N班D課本好多同好深, 我知可能唔係咁適合, 但我想問有冇D N班可以照顧到佢呢D需要? 唔好意思, 我今日先知佢有事, 突然間唔知點算

你都報0左N班交晒學費,比小朋友試0下番
你囡囡聽指領,得唔得,得就唔使太擔心
就算正常小朋友都有脾氣,番0左幾個月唔對路咪轉
我唔知邊間n班係包容自閉小朋友,睇0下有無其他家長回應你

密集訓練一個月好貴,約一萬,
我呀仔3年前番都係$7500,
睇你負唔負擔到

回復 apple~y 的帖子

我個女係唔會聽指領, 我行我素果D, 平時上堂會係課室周圍走, 唔會坐定定....我想問咁你之前係咪密集訓練同職業治療一齊做呀, 咁言語治療呢? 如果一萬蚊一個月, 咁係咪兩年就唔使做, 我依家想辭職係屋企教佢, 但係又驚仲要使好多負擔唔到, 你有咩意見?

你女女言語有冇問題,如言語冇問題你可以比她上下社交班個D,其實耀X同協X有家長資源中心,入會50元一年,可以在那裡借玩具,圖書同參加PLAYGOURD班,PLAYGOURD好平480元8堂,不過要抽籤,你可以試下

回覆:有冇人可以教我點做

我個細女同你小朋友情況差唔多,依家2歲半,5月評估有自傾,6月開始返密集,今個月開始返埋n 班,學上面的媽媽話齋,橫掂俾左學費,咪俾小朋友試下先lor....但我無預先話俾老師聽佢的情況,我唔想俾人label 左佢,暫時會採取多些跟老師溝通,建議老師點同我女女相處; 但我會作最壞打算,報埋其他幼稚園k1....因為依家個間唔係直升k1的
另外,我依家搵緊d 唔晒返足5日的密集班,因為驚佢太辛苦,到時物極必反!!

回覆:csy_0101 的帖子

我想問你番邊間?因為個醫生淨係refer個職業治療師比我,我都係係呢度見到有密集訓練?

回覆:irisban 的帖子

耀能,協康,領思,好多都有密集,你上yahoo打密集式訓練可以找到

我個仔20個月評為自閉,唔聽指令、我行我素架。最初上個別一對一幼兒訓練好d. 你都要周圍申請報讀架,好多地方include 私人都要等架。

醫生suggest 排咩位?I 定s?

回覆:Vichang 的帖子

冇講,因為我睇私家,佢話會寫信比我排政府,我想問係咪一定要讀I/S位?讀普通幼稚園得唔得?咁你個小朋友讀緊咩學校?

我個仔都考到三間n 班架,我本來諗住讀其中一間嘅,但係我好老實同校長講囝囝問題,佢都好老實答囝囝入左嚟幫唔到佢d 乜,因為d老師一對11好難照顧佢;加上我地一早排到協康私人s位,我最後都放棄左呢間n 班。

引用:冇講,因為我睇私家,佢話會寫信比我排政府

原帖由 irisban 於 13-08-12 發表
冇講,因為我睇私家,佢話會寫信比我排政府,我想問係咪一定要讀I/S位?讀普通幼稚園得唔得?咁你個小朋友 ...
私家醫生幫你排CAC 做評估定s / e 位先?你其實都有d 迷茫,right?

職業治療一星期一次已足夠,另外帶個囡去遊楽場玩、見多d小朋友都幫到佢架。

回覆:有冇人可以教我點做

媽媽你冷靜d。你自己都好亂,不過係正常既反應。
你排左政府既cac未?有期未,要等幾耐?

你唸住未排到s/i/e位之前,自費上堂?職業治療係教小肌既訓練喔。阿妹除左自閉,醫生有話咩既問題?

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:Vichang 的帖子

佢一星期有一次職業治療,醫生冇講排咩學校,淨係話唔好讀得咁辛苦,另外健康院會有assessment, 不過唔知咩嚟,咩叫Cac?咁你個仔唔讀住n 班先,等排到I/e/s 位先轉?

‹ 上一主題|下一主題