用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 細B升小學
go

細B升小學 [複製鏈接]

前排聽左個幼稚園講座, 話而家出生率高, 競爭大, 所以細B就算搵到心儀幼稚園讀, 但到升小時D名直資私校係唔會收細B, 連表都唔會派, 請問係真架嘛?

有冇9月後出生架小朋友, 搵小學時遇到呢D問題? 定係都可以順利入到直資/私校? 謝謝!
   0    0    0    0

引用:前排聽左個幼稚園講座,+話而家出生率高,+競

原帖由 bbtammy 於 13-08-09 發表
前排聽左個幼稚園講座, 話而家出生率高, 競爭大, 所以細B就算搵到心儀幼稚園讀, 但到升小時D名直資私校係唔 ...
細b升小一,要重視ge係老師關顧,多於學業成績我兩個女都係12月細b,升小時從未考慮報名校!大女中小學都係愉快學習,順利會考高考,順利升大學了細女又係普通屋村小學升普通直資英中細b各方面發展比大b慢,要谷都未必谷得到,有部份反而遲一年入學會更好!

引用:前排聽左個幼稚園講座,+話而家出生率高,+競

原帖由 bbtammy 於 13-08-09 發表
前排聽左個幼稚園講座, 話而家出生率高, 競爭大, 所以細B就算搵到心儀幼稚園讀, 但到升小時D名直資私校係唔 ...
Push! 我都好想知,因為家有九月尾細B,仲係男仔

Lei 個問題在ek討論過無數次, 沒有絕對的答案:有些考到名校,有些一個offer 都冇。自己觀察一下小孩的能力和自信,諗下pros and cons, 自己有冇時間和resource去support小孩,能否take risk.

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+13-8-12+08:02+編

原帖由 MrBeast 於 13-08-12 發表

Lei 個問題在ek討論過無數次, 沒有絕對的答案:有些考到名校 ...
, 沒有絕對的答案

@@@@@@

如果你看結果,當然不是絕對得或唔得。可能某孩子係特別的。但自己的孩子是嗎?

當家長決定要做大或做細時,就只有考慮孩子是否特別醒,和做細仔細女有咩好。大仔大女的好處聽得多,做細的,我從未聽過很有力之理由。早一年畢業,在孩子二十一年成長過程中,不算有力理由。沒有好理由,為何做細?聽說不少資優孩也不跳班。

同一個細路,做細的考全班第一,做大的就可能考全級第一。無洩底,係未?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 13-8-13 00:08
, 沒有絕對的答案

@@@@@@

我同意你講ge 野ga, 不過有時父母對耳生左個special filter(樓主,我不是說你),聽唔到lei d 野,上ek問只是想找一些support 去做細b,冇去考慮有乜downside, 自信被打沈後是很難rebuild的,d人知道6歲前是學習的黃金期,但又唔會諗到這時環境對孩子的性格和將來處事態度也有很大的影響。

生競校擇,我想在每一個求學階段都可適用吧?!

shadeslayer 發表於 13-8-13 00:08
, 沒有絕對的答案

@@@@@@

絕對同意, 但太多人只睇個別成功例子.

引用:+本帖最後由+lokfail+於+13-8-14+12:06+編

原帖由 lokfail 於 13-08-14 發表

細B升小學,對孩子來說,只有壞處,沒有好處(早一年畢業不 ...
This is what I thought and what I have been telling my friends and family who asked.

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

我仔仔係10月b, 今年9月讀k1.

如果轉做大b. 大家覺得黎緊再戰k1好d, 抑或讀到k2先考其他學校, 讀多年k2呢? (但唔希望原校repeat) 我知兩種做法都各有利弊, 但都希望聽多d意見或有類似經驗o既家長分享.

謝謝!

deniseL 發表於 13-8-14 16:39
我仔仔係10月b, 今年9月讀k1.

如果轉做大b. 大家覺得黎緊再戰k1好d, 抑或讀到k2先考其他學校, 讀多年k2呢? ...

repeat K1.
K1著重玩,不會悶。
細B讀K2,開始寫字,細B小肌肉未發達,會辛苦。

deniseL  多謝你o既意見!  發表於 13-8-15 09:03

回復 lokfail 的帖子

多謝你o既意見! 我都同意唔好repeat k3, 將心比己, 見到個個同學都升小學但自己仲o係幼稚園, 真係好慘!

回覆:細B升小學

不過真係要睇清楚小朋友係咪真係應負唔到,或者考慮讀一間輕鬆啲嘅幼稚園,名校收與唔收都有好多因素,因為阿仔幼稚園有個同學就係因為細女,k2果年媽媽覺得佢唔係太應付到,所以再重讀多一年,當然再重讀k2一定應付自如,好有信心,但到讀k3時已經覺得上堂好無聊,無心機返學,因為無挑戰性。

引用:回復+lokfail+的帖子 多謝你o既意見!+我都

原帖由 deniseL 於 13-08-15 發表
回復 lokfail 的帖子

多謝你o既意見! 我都同意唔好repeat k3, 將心比己, 見到個個同學都升小學但自己仲o係 ...
唔開心來自於自己跟別人的比較,應放下!只要是對孩子好的,那怕別人怎樣看自己呢?孩子還小,他們內心的強大,大人們是不能低估的

引用:+本帖最後由+tattc+於+13-9-11+08:16+編輯+

原帖由 tattc 於 13-09-10 發表

不過真係要睇清楚小朋友係咪真係應負唔到,或者考慮讀一間輕鬆 ...
但到讀k3時已經覺得上堂好無聊,無心機返學,因為無挑戰性

Xxxx

幼稚園唔係講學術挑戰性,係學相處,學規距。

shadeslayer 發表於 13-9-11 13:13
幼稚園唔係講學術挑戰性,係學相處,學規距
原則上同意但實際上k3都幾學術性,如擔心其實可轉去深一些的Kg (跟著就會有人覆你估想轉就轉呀! 咁我就只會答its possible!)

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-9-11+13:13+

原帖由 MrBeast 於 13-09-11 發表
原則上同意但實際上k3都幾學術性,如擔心其實可轉去深一些的Kg (跟著就會有人覆你估想轉就轉呀! 咁我就只 ...
如要考神校,更加要做大仔大女。

如不要考神校,k3 要咁深做乜?

回復 MrBeast 的帖子

agree, mine is late Dec baby
‹ 上一主題|下一主題