用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 唉...小朋友又比老師投訴,可以點做
樓主: chingyee8875
go

唉...小朋友又比老師投訴,可以點做 [複製鏈接]

引用:回復+June11+的帖子 學校食?老師幫佢嗎?

原帖由 chingyee8875 於 13-08-03 發表
回復 June11 的帖子

學校食?老師幫佢嗎?
我買左藥盒,只放半粒,每天放,佢自己會食,都有同老師講過,但我有問過仔仔,都系要靠仔仔自己記得

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+chingyee8875+於+13-08-03+發

原帖由 June11 於 13-08-03 發表
我買左藥盒,只放半粒,每天放,佢自己會食,都有同老師講過,但我有問過仔仔,都系要靠仔仔自己記得

...
我仔就擺餐具盒,食午飯時就自動波

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+Charlotte_mom+的帖子 訓唔到既意思

原帖由 chingyee8875 於 13-08-03 發表
回復 Charlotte_mom 的帖子

訓唔到既意思係好累都訓唔到嗎?
醫生有instruction話6:00定6:30後吾好食,怕藥力影響眼光光。我無咁夜俾佢食,so far都訓到

傷肝,其實隻隻西藥都會咁講。因為大部份的藥都要靠肝去化解排出體外,咁食藥多的話,肝要做多好多野。另外,可能萬分之一的人會對藥反應好大,出現較嚴重副作用。不是常見的問題。

記得看過資料,話有一半人過咗青春期後可以停藥,另外再有一半25歲後唔使再食。即是話75﹪的人成年後唔使食藥。9歲就停藥,unless情況好輕微,否則可能過於樂觀。

for every one criticism, three positives must be given.

回覆:lillymarie 的帖子

我仔係輕微,我都有同E生講過要唔要升中先停,但E生同我講,減藥後情況會觀察一段時間,如ok就可以停,其實我覺得依家既情況無咩大問題,一年比一年唔同,可能大左D既原因

June11 發表於 13-8-3 20:29
我仔係輕微,我都有同E生講過要唔要升中先停,但E生同我講,減藥後情況會觀察一段時間,如ok就可以停,其實我覺 ...
替你高興!我有位朋友的囝囝是borderline, 醫生讓佢選要否食藥,校長建議他食藥。但朋友最後選唔食,捱下捱下,去到10歲真的行為改善了好多。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:lillymarie 的帖子

其實大D真系一年唔同過一年,不過都頂足咁多年啦!回憶起,都係好辛苦!

醒目開學勳章 王國長老

lillymarie 發表於 13-8-3 18:28
傷肝,其實隻隻西藥都會咁講。因為大部份的藥都要靠肝去化解排出體外,咁食藥多的話,肝要做多好多野。另外 ...

OIC, 明你意思
9歲停藥過於樂觀, 呢樣我又同意, 我仔都未停, 我身邊識D人都未停......睇下點啦
唔食藥, 都要睇小朋友情況點 如果日日返學都有新攪作, 對小朋友成長都唔係一件好事, 譬如我仔, 社交差d(社交都係要學的, 專注力差都有影響), 又多小動作, 就算老師唔丙, 點positive reinforcement都好, 點都有consequence, 同學見到都會有唔好印象, 家長次次收學校電話都心驚, 都唔係好受.....

chingyee8875 發表於 13-8-3 09:14
回復 June11 的帖子

謝謝回覆.
唔知佢指的是不是感覺統合問題, 因為聽講呢樣都會影響小朋友情緒的,

Charlotte_mom 發表於 13-8-5 09:23
OIC, 明你意思
9歲停藥過於樂觀, 呢樣我又同意, 我仔都未停, 我身邊識D人都未停......睇下點啦
唔食藥, 都 ...
我明呀!當年都好怕被老師見到,明明住得近,都俾錢讓囝囝撘一個站的校巴。唔想接放學時聽到老師和其他家長投訴佢。

醒目開學勳章 王國長老

呵呵, 明晒! 見到個來電顯示就心驚......雖然話學校已經好包容又positive reinforcement, 但自己個仔咩料, 唔通做阿媽唔知咩

其實我覺得囝囝都好慘既。小一時常給老師罰佢無得放小息,問點解?原來佢見到其他同學傾計,佢又傾埋一份。同學們能放能收,佢就收唔到口。

老師亦投訴佢唔專心上課,我問囝囝係咪,佢好惘然咁話:我好專心呀!
後來我再問返老師佢究竟做咗乜野,令老師覺得佢唔專心呢? 老師話佢雙眼周圍望,又在座位度扭來扭去,搞到枱椅歪歪斜斜,書包物件通地都係。問返囝囝,佢係唔自覺自己做咗呢D事。

有次同學講咗D野佢覺得好好笑,不停地笑。老師罰佢企,佢竟然企住繼續笑。佢話我知佢當時停唔到。後來食藥,第一個改變就是他發現自己可以忍住唔笑。

入小一冇同定老師講依個問題咩?仲要罰?明知佢控制唔到喎.
不過作為家長既我明知個仔唔想唔專心(做功課)但我就係控制唔到度火.
仲有2日就知有冇藥可以幫到佢啦.

我囝小三才確診咋,因為佢主要係唔專心,無走來走去,又無搞人。教署小一本來有個識別評估,班主任最後決定唔將囝囝的名放入名單。我地問過不同的專家都話驟眼睇佢無專注力問題,直到小三那年終於在CAC遇到個clinical psychologist夠胆話佢係ADHD, 叫我地立即帶佢去睇私家精神科醫生開藥。

食咗藥後,佢“脫胎換骨”。之前90﹪問題不再是問題,我們這才肯定他真的有ADHD。

回復 checkylam 的帖子

網上SEARCH感覺統合問題又有少少似(尋求刺激型)
8號問下精神科醫生先.

回復 lillymarie 的帖子

我都想個仔快D"脫胎換骨"

chingyee8875 發表於 13-8-6 10:07
回復 checkylam 的帖子

網上SEARCH感覺統合問題又有少少似(尋求刺激型)
可以搭單問嗎?
小朋友就是坐唔定, 企唔定, 但係有時拿書看, 砌圖時又可以靜下來5分鍾, 坐地鐵有時有位都唔肯坐,要企, 要轉, 坐巴士就可以坐定定, 但係老師都有話佢唔係好坐到, 佢好似冇背骨咁, 坐時總是線下來, 在sofa 都總是瞓多過坐, 唔瞓就係企, 不太願意坐,   

好,問下感覺統合係點CHECK先.

引用:其實我覺得囝囝都好慘既。小一時常給老師罰

回復 ntefamily 的帖子

我囝囝對4小時的Ritalin反應好大,食咗兩個鐘左右已經開始好唔舒服,頭暈作嘔,忟憎。食concerta, 佢早上7點半食,晚上成9點幾才開始肚餓,要到10點半才開始覺得眼瞓。
現在食8小時的Ritalin LA, 3點幾開始肚餓,3點幾有一個鐘左右會覺得攰和少少忟憎。

通常俾佢食D野,去沖個涼,讓佢安靜一下就會無事。
‹ 上一主題|下一主題