用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 爲什麼我們要受盡在幼稚園和小學找學位的折騰 ...
樓主: Yuren
go

爲什麼我們要受盡在幼稚園和小學找學位的折騰 [複製鏈接]

我記得我當年無大抽獎,我媽都算進取,竟只報考了三間,st mary,女拔小,德望
所以進取家長以前都有,我媽簡直可稱狼媽。

回覆:爲什麼我們要受盡在幼稚園和小學找學位的折騰

三十年前我唔知有冇得抽,但肯定津校有得好似現在直資咁考入去。

30幾年前,我記得因為姨母做校工,所以有機會喺屋企附近一間較好小小的小學面試,當年剩係問我係男定女,男就寫男,女就寫女,咁我就考入了!𠲖家無咁淺了!
:-P

我覺得只因一個字:「窮」

你幾時見過d有錢人會因為ed而煩惱?

所以,要將來小朋友嗰代儘量唔需要再經歷ed 苦難,就要我地 e 一代為佢地爭取多d本錢,等佢地將來生活得容易d。幼稚園、小學、中學、大學......一路咁捱。

e+有大學學歷都未必惦,冇就更加唔駛講!有極少數人不靠學歷都惦,可惜我的子女不是這種人!

唔好以為淨係香港先咁慘,大陸d小朋友仲慘~

bobbob  我唔覺得一定要讀大學,有啲工種唔駛高學歷,創業嘅好多都無,唔係讀書才料又迫住或被迫讀嗰啲先迷惘  發表於 13-7-26 12:57

flocfy 發表於 13-7-26 00:14
30幾年前,我記得因為姨母做校工,所以有機會喺屋企附近一間較好小小的小學面試,當年剩係問我係男定女,男 ...

我仲犀利, 面試都唔駛, 因為有4個家姐响學校讀過, 簡直好似家庭學校咁, 阿爸入報名表, 校長就收了, 男仔女仔都唔駛填。

bobbob,你講得都啱,創業做老闆的確不需要太高學歷;其實做地產經紀都唔駛高學歷。樓市旺時 d 經紀年薪幾十至幾百萬,甚至幾千萬都有~
香港地創業根本比以前難好多;有機會都比d大公司霸占晒。同埋,一個初初出黎做野的年青人,咩都唔熟,d租又咁鬼貴,會創到d咩業?賺到錢都益晒d地產霸權.......另外仲有d本錢呢?
所以,我覺得年青人首先要搵份有「前景」的工先,邊做邊學;到掌握晒個行d 竅門,先再想創業都未遲囉。是否搵到份有「前景」的工,同高學歷是有關的。因為你覺得有「前景」,其它人都會咁覺得;d顧主做咩請你而唔請其它人?
如果你小朋友特別靚仔,或者特別有表演天份,咁做娛樂圈都可能搵到錢喇,仲駛讀咁多書咩~香港就係咁現實~唉~
黑社會亦唔駛高學歷,但要搵命博囉.......
bobo,你話有d工種唔駛高學歷,我都想知係邊d.......

‹ 上一主題|下一主題