用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 爲什麼我們要受盡在幼稚園和小學找學位的折騰 ...
樓主: Yuren
go

爲什麼我們要受盡在幼稚園和小學找學位的折騰 [複製鏈接]

回覆:Senseiwu 的帖子

一定要有backup,今年我女女派咗一間,雙非,殺校。。。死又死唔去既小學!有人會話:去叩門,我叩了12間,in了4間,1間撞期,其餘7間都冇消息(因為不是首3志願,不見,當中也有2線學校),叩門結果係全軍覆沒!好彩有考私小,如果唔係,指意個狼政府,我死直了!

回覆:爲什麼我們要受盡在幼稚園和小學找學位的折騰

出現啦出現啦,哩D主題目的都係想引人出來鬧正政府姐,誰不知一開頭個個咁正面喎,現在終於出現啦,成功

引用:出現啦出現啦,哩D主題目的都係想引人出來

原帖由 boomGi 於 13-07-22 發表
出現啦出現啦,哩D主題目的都係想引人出來鬧正政府姐,誰不知一開頭個個咁正面喎,現在終於出現啦,成功

...

回復 Yuren 的帖子

We have more resources now, including time spent on children and money, so we have more choices.  That's how headache arises.  Right from the beginning of the game, I found that all my headache came from the fact that I have so many choices.

My parents do not have time to spend on children and they do not have money.  They have no choice and no headache at all.  

煩惱確實是自找的。

你無要求就唔會折騰

引用:不吐不快,請大家说说

原帖由 Yuren 於 13-07-22 發表
不吐不快,請大家说说
到升中時,又再來過。

回覆:爲什麼我們要受盡在幼稚園和小學找學位的折騰

狼政府係無能, 但唔應該乜都入政府數, 你生之前已知有母語教學有大抽獎, 生唔生係你自己的決定, 政府無迫你生。

回復 Charlotte_mom 的帖子

I "enjoyed" the game for my big kid this year. I made a conclusion in the filling the form for the lucky draw, if you put 1st-tier school at No.1 followed by 2nd/3rd-tier (or pick a school which is just better the worst of the net) school at No. 2, the chance to "雙非,殺校 school was low.
The point is will you give up the chance to bet at No. 2?

醒目開學勳章

因為有要求
既然係咁,我樂意付出,努力爭取!
但我唔會強求,爭取過,唔得就隨緣

kerkermui 發表於 13-7-23 12:44
因為有要求
既然係咁,我樂意付出,努力爭取!
但我唔會強求,爭取過,唔得就隨緣
無錯,十分同意。

平常心 , 我由始至終唔覺得一定要讀名校先有出色, 唔讀就做乞衣(因我有一朋友同個仔講, 俾心機面試, 你想做博士定想做乞衣)

熙fi媽媽  我昨日先同阿仔邁, 您唔俾心機讀書大個就做乞衣  發表於 13-7-25 12:54

引用:我吾覺得太折騰,因一早報定二間2nd+tier八

我囝當年KG選左間名幼...小一派左第五志願要四出叩門...自此之後我怕怕升中拿拿聲報直資費事煩...到阿囡幼稚園時好彩入左間100%直上私小既KG, 再參加派位派到第一志願.. 總算省返D腳骨力唔洗叩門

回覆:hugub 的帖子

其實究竟係幾時先開始有小一大抽獎?未有前小學派立制度又係㸃?

引用:+本帖最後由+kerkermui+於+13-7-23+12:45+

原帖由 kerkermui 於 13-07-23 發表

因為有要求
想法一樣,我認我對個小朋友有要求的,當然我亦付出不少時間,心機,金錢,雖然過程中曾有感結果與付出不成正比,但至少我努力過吖,而且我付出的並唔會白費架。

折唔折騰係睇你看唔看得開啫

jenjenny 發表於 13-7-24 18:52
其實究竟係幾時先開始有小一大抽獎?未有前小學派立制度又係㸃?
我記得30年前我升小一時已有大抽獎... 我派唔返家姐間學校後來去揾副校長叩門...

醒目開學勳章

hugub 發表於 13-7-25 16:35
我記得30年前我升小一時已有大抽獎... 我派唔返家姐間學校後來去揾副校長叩門...
...

30年前,乜唔係就咁去學校報名?
我只記但當年由調景嶺搬出九龍,哥哥讀緊高班下學期,出到嚟媽媽幫哥哥搵小一上學期,唔想讀多半年高班
又有小學肯收!

回覆:kerkermui 的帖子

我記得我係大抽獎架,無30都28,29年了,我記得自己派得好差,係阿媽幫我叩番幼稚園間聯系小學,不過我無印象要interview

kerkermui 發表於 13-7-25 16:57
30年前,乜唔係就咁去學校報名?
我只記但當年由調景嶺搬出九龍,哥哥讀緊高班下學期,出到嚟媽媽幫哥哥搵 ...
no.. 我好記得我派左去東華三院李XX..後來去叩左2間小學, 其中一間係基灣,條樓梯長到冇朋友
‹ 上一主題|下一主題