用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想k2後 讀兩間學校
樓主: memehayleybb
go

想k2後 讀兩間學校   [複製鏈接]

回復 md23 的帖子

I don't hear abt studying three schools, may be u r in a better position to comment

回復 happy.rita 的帖子

不如理想的原因也甚多,難定關鍵

朋輩之間當然有人咁做,但背後一定係取笑佢地。N年前有一次接阿仔放學後响學校(IS)隔離個公園玩時,親眼目到有個賓賓就地同個女少主換校服(local),之後再餵食lunch,再拿拿林走去搭車時,我真係笑唔出,仲覺得個阿媽有冇攪錯,直頭係虐待。自己成年人都覺得坐响皇后像廣場食lunch陰公啦,何況自己個寶貝?
1.資質中上的小朋友 - 根本唔需要讀2間學校,因為佢地能夠自學,需要很多單獨時間空間去吸收學習。
2.資質平平的小朋友 - 唔好話讀2間學校,1間都嫌多,未開竅就係未開竅,根本唔明老師講乜。因為一定要等到佢開竅, 先至學到野。

我細女三歲,除咗A,其他alphabet都唔認得。但個仔未夠三歲,simple sentence都已經識寫。見識過自己既小朋友後,我發覺教小朋友因材施教,循序漸進,按步就班就okay,所以我一d都唔緊張自己個女會根唔上個哥。就萛緊張,唔通拔苗助長?死快d咋。

所以,話比小朋友讀2間學校既家長係“任意罔為”,已經好客氣。

回復 fanfanbb 的帖子

If I didn't get him/her wrong, md23 just tried to be ironic.

fanfanbb 發表於 13-7-23 23:55
回復 happy.rita 的帖子

不如理想的原因也甚多,難定關鍵
If one found difficulty in learning something, and who cannot even diagnose what is the critical or the key factor in his/her failure, then that means he/she are not meant to learn it at all.
To make our life easier or happier, we should get on the way which gives us green light.

Annie, 我中五時都唔知was 同were的分別。我預科、大學時追上。我英文到而家依舊唔好,因為我追得遲。這是我的個人經驗。如果我可以、有機會學早一點,今天可能會好一點。
有早知, 当然没有乞儿了! 如非家庭条件差, 以我的资质,,最少应该可以说三四种以上流利外语, 又或者今天唔系医生, 就系barrister 挂! 不过隔离屋个B仔, 家庭环境也差不多, 人家又做左医生播, 原来他的mindset 劲很多,

又无钱, 又无mindset, 点算? 唔紧要, 改攻外在美, 内在美, 做人抵得捻, 咪照样有出路,甚至更好.

从头来过, 不如:
有资源, 有mindset, 有美貌, 有内涵, 有智慧, 全世界都有足,咪事事如意洛! 答案是没有人是这样的, 疑似个案或许也是装扮出来的. 有苦自知.

英文好点时, 个人sort sort 地, 今天可能差到极点!!!!

孩子的資質個個唔同,記得你的女兒有語言天份。Sociology的Nature 同Nurture 理論。我唔會要啊仔讀兩間,因為我同佢都manage唔倒。但係我明白部分父母會咁做。
非常同意! 我个件就肯定是鼻涕虫, 除了开心和自律, 没甚么强项了. 如果鼻涕虫能学的, 其他孩子一定做得到!

如有相同的學習動機和態度,學得早遲可能是關鍵
你的丈夫是否如是想, 如是, 那就全家採取'全攻型'策略,各种语文可以早学点, 但也要注意要打持久战, 需要长期的维持, 否则变成是有头威没尾巴, 得个搅字, 最后徒劳无功.

随着年龄增长, 各方的学习比较认真, 便要适当的取舍, 累坏阿爸阿妈是等闲事, 累坏了孩子便是自掘墳墓, 跟学习期的终点愈走愈近了.

fanfanbb, 你还年青, 脑子里甚多?????和恐惧, 是正常的, 这边的爸妈年纪一般比你长, 我应该大你二十年吧! 惊又惊过, 傻又傻过, 以后会继续傻, 只是新傻代替旧傻而已.  

Explosure,不容易来定义够或是不够!  如果孩子经常开开心心, 吃简单食物也非常感恩时, 有多少explosure已经不重要, 海绵孩子见着泥沙石头也会有惊人发现, 不然你带他去月球也是'入宝山, 空手回'.

已经是海绵孩子带去月球是否更好? 不一定, 基础教育弄好, 走得远才有价值, 不然便浪费时间物资了,物资花地起就算了, 优质的亲子时间却是非常珍重啊!

回復 annie40 的帖子

Annie 多謝你的意見, 記得我早前曾致電某國際學校, 該校說部分父母會要孩子讀兩間幼稚園. 我於是就此事詢問你的意見.  後來我應為以我的環境, 並沒有需要這樣做.
我同意孩子開心最重要, 我為兒子取了一個很簡單的名子, 希望他有一個簡單, 快樂的人生.

面對這個題目, 部分回應指讀兩間幼稚園一定錯, 父母都是怪獸, 害了孩子......我不能認同. working mother 有working mother 的難處. 她們未必一定要谷孩子, 迫孩子. 試問那個在此topic的父母會不愛自己的孩子. 可能他們都明白過猶不及的道理, 只是有時並無選擇而已. 如只是一個工人睇住孩子, 亦有壞處.

就此題目, 我認為可以和而不同

honeybunny7  和而不同

@torunpoland: 唔係個個都可能有你有既選擇. For example, 好多人唔只要照顧自己同小孩, 仲有自己父母同兄弟姊妹要兼顧. 放棄事業係無可能..   發表於 13-7-26 16:40
Qso  和而不同  - well said  發表於 13-7-24 16:39
torunpoland  補多句, 我身邊也有好幾個朋友放棄高薪, 不請工人, 全職帶孩子. 一年一次旅行不用想了, 三年一次都未必得.  發表於 13-7-24 15:58
torunpoland  媽媽是否真的沒有選擇? 我有保留. 我放棄穩定高薪, 做自由身翻譯, 只為要多些時間教仔親子. 生活質素當然下降, 但未至餓壞. 就看家長選擇.  發表於 13-7-24 15:56

好一句'和而不同', 父母清楚知道甚么是最合适便好了.

育儿没有绝对的方程, 有孩子喜爱每天弹五小时piano, 有孩子八九岁已写十多万字的书, 有孩子每天打太极两小时, 未领教过便容易错怪父母是 怪獸家长了.

没有工人睇住孩子, 亦有大好处, 野孩子也有.野孩子的本领啊!

回覆:想k2後 讀兩間學校

討論還討論, 千萬吾好用有色眼鏡看人

honeybunny7    發表於 13-7-26 16:40
fanfanbb  I share your view  發表於 13-7-24 15:58

"torunpoland  媽媽是否真的沒有選擇? 我有保留. 我放棄穩定高薪, 做自由身翻譯, 只為要多些時間教仔親子. 生活質素當然下降, 但未至餓壞. 就看家長選擇. "

Really - I admire those mothers much.

回復 Brenday 的帖子

在你眼内, 看得到他瘦小的身體憂鬱的眼神,可惜其父母可以把同一个场景,演绎为孩子很开心,精神抖擞, 兼而毫无问题啊! 加多句'社会竞争大,人在江湖,身不由己', 你就快快弹开吧!

如果是靓仔坚持要读两三间学校甘上进, 我无话可说, 如果是爸妈的想法, 是有点不人道!

阿仔见阿妈星期天有空行商场shopping, 或许也可以提议她去百佳做收银兼职, 揾多两蚊一定胜过使多两蚊啊! 对住阿爸无野讲, 咪非常浪费时间!

Littleho 發表於 13-7-22 18:06
都係嗰句: 仔女係自己, 吾通想佢吔死咩

但係可以愛佢變成害佢。過份的寵愛變成溺愛。

引用:我都覺得兩間唔係好夠...+我都讚成三間啦!!

原帖由 ck07hk 於 13-07-22 發表
我都覺得兩間唔係好夠... 我都讚成三間啦!! 唔好輸在起跑線上嗎!!!!
直情應該要讀埋board school 啦。放過d細路la. So far 我見返兩間的同節目排得滿滿的,唔會考到好學校

Annie 多謝你的意見, 記得我早前曾致電某國際學校, 該校說部分父母會要孩子讀兩間幼稚園. 我於是就此事詢問你的意見.  後來我應為以我的環境, 並沒有需要這樣做.
fanfanbb,

请原晾我的多口, 左人发财! 实情是优良传统的IS, 发现学生可能读两间幼稚園,必定发火, 如早知, 一定唔会收录, 是道不同不相为谋, 够胆公开话部分父母會要孩子讀兩間幼稚園,佢地又可以相安无事的, 睇怕'某某國際學校'是好极有限了.

LanC9  Agree !!   發表於 13-7-24 19:16

回覆:fanfanbb 的帖子

Two different world?!!! I think theres only one world.

回覆:想k2後 讀兩間學校

Kids going to 2 kinders will end up losing the ability to plan for their own time when they r free. They get lost when being left at home with maids. Just my 2 cents

‹ 上一主題|下一主題