用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請 尊重本人意願, 討論完結
樓主: like_travel
go

請 尊重本人意願, 討論完結 [複製鏈接]

請問各位家长意见如何?
請賜教!

thanks

0    0    0    0

thx everyone !  We are planning to skip learning of grade 7 but go for grade 8 directly. Any comments ?

Just would like to achieve the mission shortly

kswiss 發表於 13-7-20 15:07
你既意思係唔學7級?
bingo

kswiss  yes, this is my understanding to your words.  發表於 13-7-20 16:36

好多谢大家的分享!

由於我囡剛入左心儀中學,來年學琴的時間將減少,想她盡快完成以后就不再研究琴藝了!

老师每上一級都加學费,所以打算直接學八級。

錢同時間都是跳級的原因。 thx !

引用:Quote:原帖由+like_travel+於+13-07-20+發

原帖由 Charlotte_mom 於 13-07-20 發表
盡快完成不再研究琴藝咪就係琴老師最吾希望見到啦。所以我由得個女慢慢考,我希望佢enjoy學

...
就是我女吾enjoy , 練精學懶,完成就happy ending

Fayme  我個都係唔enjoy,叫做有始有終,盡快完成佢算了,將來她有興趣再算了  發表於 13-7-22 15:58
圖書寶寶  同我個女一樣, 只想盡快完成就算。  發表於 13-7-20 21:11

yanyan-mummy 發表於 13-7-20 22:17
你打算學完8級就完成?我仔早2年都完成了級,在學梗文憑9 級,
其實如果要學條路仲
……

完成了八級、或演奏級算是mission achieved.  我囡還有更重要的mission 要花更多的時間學習.

引用:我女都係3,5,8。 我女琴老師話要睇每個

原帖由 YuYuMother 於 13-07-21 發表
我女都係3,5,8。

我女琴老師話要睇每個學生特質去決定。有d學生鍾意挑戰,考試可以令佢有目標前 ...
Well said.

Heidi媽 發表於 13-7-22 09:07
hey, 我女讀書不叻, 要放多些時間, 上了中學不太夠時間練習這樣強行學下去沒有意思呢!
我就絕對不會為cert ...

Quote longlokma :

我和孩子也覺得完成八级试好像给自己作了一个交代,像畢業证明~~当然学無止境,不過孩子如不打算锻練精湛造艺以去教琴,则随自己喜歡如何考也没什麼问题吧

一個成功的人要懂分配時間, 以目前中一/中二的人生階段應以讀書為重, 我囡囡還要操水, 又要番Cadet, 她的時間表已好忙!

之前放棄了一間D1 (學界游泳組別) 學校的offer, 如在這學校讀書, 當時就打算放棄游泳操水 (因女兒能力不及), 現在於D2學校讀書,

又要繼續操水. 人生充滿了選擇, 也要懂得放棄, 不可能樣樣皆精 !

Yanamami    發表於 13-7-23 19:48

回覆:JuiceMum 的帖子

引用:Quote:春卷+發表於+13-7-24+15:22+反而覺得

原帖由 YanYan0116 於 13-07-25 發表
同意呀.

其實也不必現在下決定, 學到咁上下才決定幾時報也可以.
多谢各位熱切關注,我们的結論是……八级綱琴一定会考,原則就是有始有終!沒有半途而廢已是感恩!

之後再向下一個目標進發

vivi2000  同意  發表於 13-7-26 01:09

Rattie 發表於 13-7-24 14:10
同意,真的是有需要再為考試而考試嗎?
可以重新把彈琴訂為興趣而唔係一個 mission 嗎?
如果時間金錢都係 c ...

我女最like "那些年/ 天空之城" 彈得悶時她也會彈這兩首歌以減壓、自娛

最奇怪既事是我女每天只練20分鐘琴, 而且不是連續20分鐘激得我跳起 ! 但考試/ 比賽卻又出乎意科ok....我又不能罵她平時不專心

正如她中文老師話"dry" "好明顯是敷衍" , 可以做得更好, 卻因沒有興趣, 只要達標就算

Jackieson  懂得減壓、自娛  發表於 13-8-6 15:38

回復 lucky25 的帖子

The discussion has been finished. Thx for the sharing !

引用:絕對唔贊成,我自己本身都學鋼琴。6級同8級

原帖由 kitty95627 於 13-08-10 發表
絕對唔贊成,我自己本身都學鋼琴。6級同8級真系好大差別。6級唔得,8級絕大機會都系唔得。而且建議你唔好太 ...
'自已本身學鋼琴'……好難會吾明' 丁'左即糸distinction, 難怪你看完標題都答錯晒

kitty95627 發表於 13-8-13 10:42
回復 like_travel 的帖子

首先,樓主個女有好成績先恭喜佢,替佢開心先

BallBallMaMa 佢個女應好叻, 但佢真係好容易「彈起」
呢位協恩家長, 請表現理智大方得體的協恩家長形像, 不然就會為貴校幫倒忙了
‹ 上一主題|下一主題