用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2013 DSE 學校成績 大家一起報料
樓主: abcd0001
go

2013 DSE 學校成績 大家一起報料   [複製鏈接]

回覆:2013 DSE 學校成績 大家一起報料

沙循:
http://www.stmc.edu.hk/2013/07/sha-tin-methodist-college-2nd-cohort-hkdse-results-2013/

SubjectsSTMC Level 4 & above %
(HK Day School %)
STMC Level 3 & above %
STMC Level 2 & above %
Chinese Language55.5% (HK 27.5%)86.3% (HK52.3%)99.5% (HK80.7%)
English Language67.6% (HK 25.6%)97.8% (HK 48.8%)100% (HK 77.8%)
Mathematics (Core)72% (HK 34.7%)94.5% (HK 57.3%)99.5% (HK 80.8%)
Liberal Studies55.5% (HK 35.5%)89.6% (HK 69.3%)99.5% (HK 88.5%)
Category A subjects60.1% (HK 33.2%)90.2% (HK 59.6%)98.6% (HK 83.1)

伊利沙伯中學舊生會中學
http://www.ss.qesosa.edu.hk/New_ ... /hkc/2013/index.htm

學校先唔想公佈44444  %,咁咪好易分到好定唔好

9498mami 發表於 13-7-19 10:46
經過兩屆成績,睇黎入大學嘅指標要有五科4級,即港大嘅20分,係最低要求,所以學校應該公佈五科4級嘅百分率,而唔係33222無意思,根本係假像。
44444,33222和22222都係有意思.入大學唔係讀中學的維一目標.

引用:Quote:9498mami+發表於+13-7-19+10:46+經過

原帖由 cow 於 13-07-19 發表
44444,33222和22222都係有意思.入大學唔係讀中學的維一目標.
同意。有些人是學術的,有些人是技能取勝, 各人在社會上自有位置。

9498mami 發表於 13-7-19 10:46
經過兩屆成績,睇黎入大學嘅指標要有五科4級,即港大嘅20分,係最低要求,所以學校應該公佈五科4級嘅百分 ...
這種33222入U率只能誤導對子女冇要求的家長。

「33222」是入大學最低的要求,是入學資格;有人拼命苦讀副學士一年,又有「33222」,又考埋ielts6.5-8, 成功考入番8大,甚至3大,「33222」是重要的學術指標。

SKH Lam Kau Mow Secondary School

http://www.skhlkmss.edu.hk/schhome/publicexam.php

同意mk3288講法,係誤導家長。

咁家長有好多種,33222有人收貨有人唔收貨,各自修行啦。

mk3288 發表於 13-7-19 16:07
這種33222入U率只能誤導對子女冇要求的家長。
有家長要求子女要55555以上, 有的要求44444, 有的要求33333, 33222, 22222以上, 有的對子女冇要求.
唔明33222入U率點誤導對子女冇要求的家長?

Alphonse  我見有好多唔知情既學生重以為33222可以入u  發表於 13-7-20 21:55
serinac  因為33222只是符合報考大學的最低門檻,跟上年度HKU and CU 所公佈各主科的收生分數仍有很大距離,不知情的家長可能還以33222 已能入U, 有誤導作用。  發表於 13-7-20 00:14

咩叫誤導呢? 比我揀, 我唔會揀一間只催谷精英學生, 拎兩三個學生考了多少科5**黎做宣傳而忽略一般學生的學校! 誰敢擔保自己的子女能成為那幾位精英?? 反之, 33222可以見到呢間學校係咪全人發展, 注重大部份學生的利益...33222比率高的學校, 更加令我放心! 當然, 44444比率更加見到有幾多學生能入U, 但係...肯定好多學校呢個數字都唔會高, 要方便家長比較, 最理想係全部中學都一齊公佈33222比率, 咁就BAND 1頭中尾以至BAND 2頭之間的分野已經睇得好清楚了!

引用:回復+eurohk+的帖子 鄧顯+:+每名考生平均

senkawa 發表於 13-7-19 22:41
咩叫誤導呢? 比我揀, 我唔會揀一間只催谷精英學生, 拎兩三個學生考了多少科5**黎做宣傳而忽略一般學生的學 ...
認同,我都覺得應該要總括各學校的33222比率和各科獲得level5或4以上的成績比率才能分倒banding。另外也都要看看他們怎樣選擇自己心儀的大學,海外或留港讀,人人的決定都唔同,所以以現在只能用成績去計會公平D。

引用:Quote:原帖由+candytl+於+13-07-15+發表回

原帖由 ailimama 於 13-07-20 發表
請教即係邊間成績好d
好難計到,講最尖端班學生,傳統名校有明顯優勢,講整體成績,鄧顯好平均,亦都顯現出教學增值的能力。呢批都係好學校,入邊間睇個人能力,需要和運氣。

Alphonse    發表於 13-7-20 21:56

mmnn 發表於 13-7-16 15:07
In this year’s HKDSE examinations, only 2 candidates get 5** and 5 candidates get 5* in Integrate ...
Excellent results!!!

LKKC Result
http://www.lkkc.edu.hk/popup/1213/2013dse.pdf

lien123 發表於 13-7-21 06:47
LKKC Result
http://www.lkkc.edu.hk/popup/1213/2013dse.pdf
excellent!
‹ 上一主題|下一主題