用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 仔仔派入英中陳瑞祺喇沙書院,有冇家長都系? ...
go

仔仔派入英中陳瑞祺喇沙書院,有冇家長都系? [複製鏈接]

引用:回復+fishvv+的帖子 呢度好多家長成日問ba

原帖由 潮媽阿太 於 13-07-15 發表
回復 fishvv 的帖子

呢度好多家長成日問banding, 我睇人地答多數都不明。
陳瑞褀要開中文班,係因為達唔到每班收85% 全港top 40%嘅學生,後來透過縮減一班,先保住全開英文班,仍然叫做英中。

fishvv 發表於 13-7-17 21:10
回復 khmama 的帖子

我這二天查了CSK 近三年成績,很達標喎。
語言微調係根據2008年同2009年學校獲派前列40%的中一生的平均數據計算, 由2010/11學年實施. 本來csk五班要開一班中文班, 但係因為縮咗一班, 所以先唔使開中文班. 下次教育局會根據2014年同2015年數據規劃, 2016/17學年再開始第二個6年的規劃期, 唔會攞咗免降金牌. 至於成績是否達標, 見仁見智啦. 相信未來兩年band1叩門應該易o的, 因為間間都要搶前列40%既學生o黎保住英文班.

redkoni  好嘅貼士!  發表於 13-7-18 02:08

引用:Quote:khmama+發表於+13-7-17+21:37+語言微

原帖由 潮媽阿太 於 13-07-19 發表
多謝Khama 資料,那政府既要每五,六年才做一次規劃,那困擾家長banding 這問題,豈不又是五,六年才決定一 ...
從來學校冇分banding,有條件開英文班嘅中學較受高band生歡迎,變相banding水漲船高,教育局成日話唔標籤學生,但係就用英文班去標籤學校。其實教學最高境界就係無招勝有招,俾學校自主決定教學語言,學校自然會補底,家長自己會用公開試成績去評價。

‹ 上一主題|下一主題