用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 給教育局的建議
樓主: khmama
go

給教育局的建議   [複製鏈接]

回復 khmama 的帖子

超級同意第四㸃,幾年前我大仔是受害者,我大仔遲band1尾派左第七志颐band2尾中學,要四出叩門,二日後在公司打電話和小學班主任傾談中,班主任説我填錯第三和第四志願no,不知道她從那裏睇到,當時心情好down,很內疚覺得自已鑄成大錯,害左個仔,工也做不到,請假回家痛哭,唔夠膽同個仔講。幸好第四日终於叩番間同第一志願同一級數的学校。冷靜下來我明明核對過幾次架,先記得自已有copy,我無寫錯喎,有無攪错呀,黑箱作業,死無對證。

Jackieson  有時d班主任真係...  發表於 13-7-15 01:48
chun媽  若然填錯,點解班主任而家先來講?  發表於 13-7-14 23:01

回復 ivory0915 的帖子

我大仔間中學屬band1尾,佢话有個band3學生根本無填過佢間中學但被派入,結果留左三年F1走左

回復 ivory0915 的帖子

回復 skmibb 的帖
就算佢真係填错,都無理由佢band3生派到band1尾架,好多band1band2派唔到,派左band1,跟著派band2,無理由仲有band 1位比到band3學生架

yovin  可能有異能(運動OR音樂) , 所以自行收了o
又或者家長沒說真話呢?  發表於 13-7-16 00:33

回復 skmibb 的帖子

Sorry,我前後講左兩件事,有點混亂,band3生派入無填的band1尾事件,那人不是我仔,我已在上文更正了回覆。至於我大仔的事,我有check影印本我無填錯,我亦認為我大仔的隨機號碼不好,但教署始終要人手輸入號碼,如真的有人為错误可能我仔有兩個round被作廢,就算我仔的隨機號碼唔好,也有機會派到第三第四,不至於派第七,自問我填表不是進攻形

回復 orangebb 的帖子

係囉,上年我細仔小六,平均分有80分,四科AABB,但前朝師兄姊考得唔好,老師話佢band3,又唔肯級名次话校長唔比講,我估計應係55-60名左右,好彩自行面試有間band2中收左,(因為大抽奬老師話太博,無填尼間,第一band2尾,第二band3),同佢成績差不多的同學多數派左去band3,慘!

bmwhwong  我個囝都係, 老師剩係話我個仔(3B1A)可能係b2b3邊緣, 叫我揀校唔好咁進取, 最終派咗一間無揀到嘅b3, 叩門亦失敗. 好sad!!!  發表於 13-7-15 14:20
‹ 上一主題|下一主題