用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教M1\M2對升讀大學是否很重要?
go

請教M1\M2對升讀大學是否很重要? [複製鏈接]

阿女熱愛數學,數學科全班第一,選科科目係BAFS+PHY+ICT,入唔到M1班,有啲唔開心,請問M1\M2重要性?可唔可自己係校外讀,然後補DSE考試?另外我女選中的科目,將來升讀大學可選咩科,向邊方面發展?謝謝!

KWT  可能是全班秘一,不是全級第一.  發表於 13-7-14 21:49
ElizaW  為甚麼數學科全班第一,都不能入M1?其他班同學更勁?  發表於 13-7-13 19:10
   4    0    0    0

1)除左精算個三科(HKU 的AC,UST的 QF,CUHK的 IFAA)同埋CUHK個工程系之外,其實已經無其他本地課程係要求必須有M1/M2,唯一要留意無修M1/2而係大學修讀工程,將會倍感艱辛....

2)熱愛數學唔等於熱衷於calculus...理論上可以自修,不過日校生報考係一定經過學校,建議你向學校查詢一下:)

3)其實除左以上4科同埋少數醫療專業學位,基本上令千金已經符合成個聯招制度既大部份收生要求(主要因為有physics)

回復 fanho 的帖子

[size=15.200002670288086px]選科科目係BAFS+PHY+ICT,入唔到M1班

[size=15.200002670288086px]你女係咪選"034"做第一選擇, y會入唔到??冇理由呀, 我睇晒成份表, 你個組合有M1喎?

全班數學第一,不等於全級數學排名在前面。

建議樓主不要放棄,雖今年入不了m1/m2 班,但如在S4 數學期終全級排很前,可能在S5 仍可選修 m1/m2 的;建議先向校方澄清此可能性。

回覆:gabriela0407 的帖子

請問咩是034?
係邊到可以睇到?

gabriela0407  是st. mary 的F.4 Subject Combination 的 Code 有122個選擇  發表於 13-7-14 22:13

fanho 發表於 13-7-13 06:44
阿女熱愛數學,數學科全班第一,選科科目係BAFS+PHY+ICT,入唔到M1班,有啲唔開心,請問M1\M2重要性?可唔可自己係校外讀,然後補DSE考試?另外我女選中的科目,將來升讀大學可選咩科,向邊方面發展?謝謝! ...

數學好, 當然可校外讀m1/m2, 但必然事倍功半, 建議再向校爭取.另外, 數學好, 建議讀econ 代替bafs.

回復 lex 的帖子

PolyU most subjects also consider M1/M2 even just pass.

lex  IIRC,preferred by a few engineering degree programmes ? I am still in the opinion that a preference for, but not compulsory requirement in, an module is of marginal significance to one's admission ..   發表於 13-7-15 10:24
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 gabriela0407 的帖子

M1得40個位,阿女全級百五名點入到選到1st choice已經好彩

回復 pineapple0983 的帖子

阿女話學校S5無得再選喎!

gabriela0407  叫阿女問下其他同學唔想讀M1, 交出來, 睇下有冇得比你女入.  發表於 13-7-15 02:28

回覆:請教M1\M2對升讀大學是否很重要?

I always suggest ppl to take M1、m2 if their math is reasonable, because although HKEAA does not count it as an additional subject,universities such as hku,when calculating the best 5grades,do count M1,M2 as a separate subject.as an extended subject, the effort and time you put in is definitely less than that of a completely separate subject (assuming your math is of reasonable standard), so I would strongly recommend.

ANChan59 發表於 13-7-14 21:49
回復 lex 的帖子

PolyU most subjects also consider M1/M2 even just pass.

Thanks for this info!  My son takes M1, hopefully he can have more choices.

醒目開學勳章

唔好意思,我想問其實 M1/M2,係當一科定兩科?
點解呀仔學校要中四下學期先選?

fanho  每間學校選的時間都可能不同  發表於 13-7-23 18:22

暫時只有港大,科大,浸大會獨立一科計分。

阿女數學全級第四,但因學校選科以總成績全級名次編配,所以實無機會選到M1

簽名被屏蔽

引用:阿女數學全級第四,但因學校選科以總成績全

原帖由 fanho 於 13-07-23 發表
阿女數學全級第四,但因學校選科以總成績全級名次編配,所以實無機會選到M1 ...
學校都好公平吖

fanho 發表於 13-7-15 00:08
回復 gabriela0407 的帖子

M1得40個位,阿女全級百五名點入到選到1st choice已經好彩
如果阿女全級百五名, 我覺得唔好勉強加多科, 情願比多d時間提升core subjects, 同1-2個electives

fanho  我而家都係咁諗  發表於 13-7-23 17:51

數學科全班第一,都入唔到M1班!
選科,學校應盡量配合學生的興趣和能力, 有D直資學校就可以做到.

回復 cow 的帖子

阿女小學同學讀St.Paul's co-ed,佢哋F.5先選M1\M2,計F.5上學期數學科成績,成績最高啲學生先可讀

Johnny@Klnbay  應該是F.3,F.4數學成績達一定分數,F.5才可以上M1/M2。  發表於 13-7-24 09:53
‹ 上一主題|下一主題