用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 (求救)中四選科
go

(求救)中四選科 [複製鏈接]

中四選科,我仔學校百幾人但全校只得 22 個可讀phy ,我仔意向想將來修Engin.但今天公佈结果冇份讀 phy.去左 Econ 同電腦,唔知點算!   有冇高人可以指點吓??? 如果讀 Econ 同電腦大學仲有咩科可選?明明係理科材料制度攪到唔文,唔理,都唔知點算?讀緊b1學校轉校分分鐘跌落b2-b3. 有冇人可以以d意見?

11    0    0    0

回覆:lex 的帖子

多謝你回覆,我囝對ICT極有興趣,不過好似冇左phy 真係大學冇乜科好選擇,佢phy成绩都唔錯架
唔通要轉落b2-b3 中學 ?

回覆:(求救)中四選科

Phy 22 . Chem 33 .勁少位,全校百幾人,佢學校話要配合文中有理、理中有文窩。
我打電話返學校留左言都未覆我。

回覆:Marco-ma 的帖子

好的,我會盡力試。 Thanks !

回覆:jemm 的帖子

我仔學校沒有combine sin. Phy位又少,已寫信同學校反映,但老師話都有部份家長有要求,所以改唔改倒都未知!上前初選我仔都有phy.今次结果就冇份,好希望佢學校肯加多幾個位,因對小兒影響都幾大。

心情太 down , 睇錯左小小 , 原來囝學校 phy 22 個位 , chem 62 個 . 我囝選  core +3 , 派左 ECON , BAFS 同 ICT .   但我覺得 phy 位真係太少 .  

回復 ha8mo 的帖子

佢地A, B 兩班至可選 3 科 ,佢派 B 班只可選 phy 沒有 chem , A 班+B 班只收 22 個讀 phy , 選 chem 就只可 讀 2 科 , 而且學校未必比轉 .

回復 jemm 的帖子

我已經同老師講到想喊 , 我話害左個小朋友, 但老師話佢明白 , 但因學校制度 , 唉 !

呀囝學校沒 M1 只得 M2, 全級又只得 2X 個位 .  

回覆:小彬彬 的帖子

我都覺,我問過學校,校長話M1冇乜人鍾意讀,M2會多d人揀,我都對呢間學校有d失望,可能佢地只係谷d最top既同學卦!

回覆:Marians 的帖子

如果囝學校phy有40個位佢一定入倒,可能今次考唔倒最Top果22個
我同老師講你一係比佢留班,為左佢前途我唔介意,但老師又話佢既成绩冇可能留班。

lex  咁可能要認真考慮轉校...  發表於 13-7-10 23:20

回覆:ha8mo 的帖子

我而家等緊,學校話明天有最後结果,希望有好消息啦,攪到我成晚失眠

我仔唔想轉校,佢話唔想冇晒d fd. 佢話最多照讀,我打算如果唔得校長又冇回覆我,開學日我會再去學校爭取,我見好多學校都唔會禁小位,如要讀phy.chem 全校得22個位,我從未想像過。如果最後唔成功,我都想開佢名免得害左其他小朋友。

回覆:CHAN-2 的帖子

我仔成績未算好好,因為佢唔鍾意背野,所以中史、西史呢d科都唔得,但佢maths 、phy、chem、ecom果d好好,不過F.3計成績全部科目都計,所以拉低晒
佢根本就係理科材料一心諗住明年選理科就可專心讀,有得發圍,而家唔上唔落都唔知點算,如果當初知道我都未必選呢間。

多謝各位意見,希望明天有好消息啦!

多謝你提醒左我,我都準備定如不成功明天就去學校。 謝謝!

回覆:donomother 的帖子

多謝你,好有同感,我情願好似我地以前讀書,文科就文科,理科就理科,如果邊面强就比佢去,揀左理科佢讀唔倒都叫做盡力過,試都冇得試真係死唔眼閉 。而家攪到不文、不理,唉!制度真係不知所謂。

我都唔係好明,我唔係好識,佢地除core 外,只有phy .chem. bio. bafs. Ict. Geog. Econ. 中史. Dat 同 M2. 其他乜都冇. 如果派唔倒,我都要再問校長點解得22個位!
佢地連中國文學 , 西史都冇.

好多謝樓上比意見我嘅jm.尤其 jemm.提醒我今早去學校,派科结果同之前一樣,我立即去學校约見班主任、校長,老師回覆我太多同學選phy.已有40個位,但我仔入唔倒,我真係好唔明,我仔phy全级考28.點解都冇份

我同老師講到喊,問佢可否通融處理,校長話都有其他人想讀,加得一個又要加第二個,我問點解唔開多d?佢話學校資源有限,又話叫我睇遠d,而家好多出路,讀全理科已經落後woo... 唉!最後經我苦苦哀求,佢比我仔讀M2. 因我仔maths好好,總好過冇,黎緊呀仔要讀8科,佢話都好辛苦。

學校一路比我資phy科都係開22個,或者真係我理解錯,但就真係唔止計果科成绩黎揀,呀仔成績表寫住佢全级排28.資料一定冇錯,所以唔明佢點計,入唔倒已是事實。而家加讀M2.希望冇揀錯啦!

多謝大家建議,我仔唔係唔喜歡而家呢幾科,佢對ict興趣都多,econ成績亦算top.只係單靠呢d科目又冇m2日後出路唔多.而家有番m2呢科希望真係幫倒佢。
想請問各位知否 econ 同 bafs 有咩唔同?如果唔要bafs 只留econ 有咩影响?如果影响唔大打算讀完一年就唔要bafs.始終應付八科辛苦好多。

‹ 上一主題|下一主題