用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問張振興伉儷書院是band 幾, 校風好嗎 ...
go

請問張振興伉儷書院是band 幾, 校風好嗎

仔仔派左張振興, 唔知好唔好

嘉倫 發表於 13-7-9 13:14
仔仔派左張振興, 唔知好唔好

喇沙會主辦
注重運動

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=705091&extra=

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2525118&extra=

回覆:嘉倫 的帖子

b2 男校校風不錯

回復 安格斯媽媽 的帖子

請問是band 2 頭嗎?  和慈幼邊間好d

張振興管功課,唔交要留堂,保證唔懶惰。http://cghcweb.cghc.edu.hk/schoolsite/index.php?page=alias-28

回復 cambo 的帖子

希望是間好學校, 令仔仔有一個好的學習環境成長

我大堂細佬以前讀, 覺得佢幾乖呢! 反之佢表弟讀慈幼, 就好一般了。
而家細堂細佬讀筲箕灣東官立, 好似都冇張振興咁好。

回覆:請問張振興伉儷書院是band 幾, 校風好嗎

幾好。我兩個表弟係入面讀,好乖。

回復 namibb 的帖子

多謝你們的資料,  我都可以安心一下,  最初好擔心學校是否係一間校風好的學校,  成績方面又唔知好唔好. 另外唔知學校有沒有分英文班 和中文班 或精英班等?

我記得你仔仔讀愛官小,佢D同學仔派得好唔好?

回復 happy+ 的帖子

有66% 第一志願, 11.7%第二志願, 6.2% 第三志願, 16.1% 其他志願

幾好吖!成績好仲有精英班!

回復 kinling 的帖子

唔知有無分英文和中文班,  全男校, 會唔會打架,  聽聞慈幼學打會比較差d,  

精英班就是英語班授課,

在媽咪講幾年前有中二學生打中一學生,  警方有介入處理,  現在是否已改善了?  好擔心仔仔會學壞, 是否男校就是這樣.  另外中二以上學生可出外午膳.  

DSE 入 U 率約是 6.5%
AL 入 U 率約是 32%

表現不太像是 BAND 2 學校。

資料來源:http://cghcweb.cghc.edu.hk/schoo ... t/ASR-1112-Full.pdf (第 134 - 135 頁)

其實壞學生是個體,都要看小朋友定力,修養,唔好被banding學校標籤

侄仔入天主教喇沙會張振興伉儷書院,出街食飯慶祝。

醒目開學勳章

張振興係band 3,我住果頭,日日都見到D學生出入。慈幼係band 2有全英班。

引用:回復+kinling+的帖子 在媽咪講幾年前有中

原帖由 嘉倫 於 13-07-12 發表

在媽咪講幾年前有中二學生打中一學生,  警方有介入處理,  現在是否已改善了?  好擔心 ...
我有時坐小巴上医院,都在小巴上看到此校學生粗口說話!但我相信是個别!