用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 分入協和(長沙灣)好,定係抽34網好?
go

分入協和(長沙灣)好,定係抽34網好? [複製鏈接]

阿仔明年考小一,有25分入協和(本人為舊生),但接受入協和又冇得抽34網,有一個細妹。亦打算考直資私小作back up。
真心請教各位!

0    0    0    0

回覆:llww 的帖子

加埋宗教分有廿五?

醒目開學勳章

llww 發表於 13-7-5 23:51
阿仔明年考小一,有25分入協和(本人為舊生),但接受入協和又冇得抽34網,有一個細妹。亦打算考直資私小作bac ...
我會take協和,34駁到就話啫,萬一唔好彩去咗聖匠,領島就有掛撲啦.

回覆:ANNYwwc 的帖子

係,加埋宗教分有25分。

引用:Quote:llww+發表於+13-7-5+23:51+阿仔明年

原帖由 sillything 於 13-07-09 發表
我會take協和,34駁到就話啫,萬一唔好彩去咗聖匠,領島就有掛撲啦.
我見今年有唔少34網派咗領島、聖匠等……自己又冇乜抽獎運,係咪選擇計分入長沙湾協和穩陣d呢?

請問各位長沙湾協和升中是什麼校網?

回復 llww 的帖子

當然深水涉啦。

引用:阿仔明年考小一,有25分入協和(本人為舊生)

原帖由 llww 於 13-07-05 發表
阿仔明年考小一,有25分入協和(本人為舊生),但接受入協和又冇得抽34網,有一個細妹。亦打算考直資私小作bac ...
協和畀仔啦。亞女到時再決定抽唔抽協恩。我唔覺協和有咩比唔上陳瑞琪、農上下、馬官等校、仲要抽添

回覆:786 的帖子

786,謝謝你的意見!協和(太子道)三十年前口碑甚佳,近年聽聞差了。且長沙湾校舍只有兩年歷史,雖然校舍新設施好,但未知師資如何?
我另一concern是34網的小學升中校網比(長協)深水埗校網好!

Tsechunchun  34網好  發表於 13-7-11 06:33

引用:786,謝謝你的意見!協和(太子道)三十年前

原帖由 llww 於 13-07-10 發表
786,謝謝你的意見!協和(太子道)三十年前口碑甚佳,近年聽聞差了。且長沙湾校舍只有兩年歷史,雖然校舍新 ...
長沙灣校舍只係個建築物得2年歷史,校內老師係太子協和上午校搬過去架

786,謝謝你的意見!協和(太子道)三十年前口碑甚佳,近年聽聞差了。且長沙湾校舍只有兩年歷史,雖然校舍新 ...
仲有你要搞清楚你唔係兩間協和都有25分,要睇你當年係上午校畢業定下午校畢業,如上年校要去長沙灣校先有5分校友分

醒目開學勳章

llww 發表於 13-7-10 18:31
我見今年有唔少34網派咗領島、聖匠等……自己又冇乜抽獎運,係咪選擇計分入長沙湾協和穩陣d呢?

...
我覺得係

師資咪一樣,如果唔退休的話。九龍城中學網好,要係考好叻先得,只靠小學是那所無用。而且,分又唔夠,連抽也未知抽唔抽到,根本無得講。

回覆:wonderbaby 的帖子

係呀,我係當年太子道協和上午校畢業生。

我會選協和,大抽獎真係死好多细胞!我本來也可以選34同32區,但係都喜歡兩間協和,也是上午校舊生,自行20分入不到長沙灣,大抽獎填太子入左,34區的學校我不了解,而且愈多選擇返而愈花時間去找資料同比較,同時亦返映競爭大!

‹ 上一主題|下一主題