用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖文德天主教小學 聖文德天主教小學(鑽石山那間)
樓主: Pinga328
go

聖文德天主教小學(鑽石山那間) [複製鏈接]

回復 Pinga328 的帖子

聖文德校風很好,學校著重品德教育,小朋友一般都很乖.

升中可以上學校網頁看,今年都派得好好AR.

回覆 karenPC 的帖子

小一有默書,但無考試,平時有評估

回覆 心平如鏡 的帖子

聖文德校風很好, 小朋友一般都很乖,功課一般6-7樣,有時都多,平時默書同評估,一年2次考試

回覆 心平如鏡 的帖子

小一無考試,小二開始一年2次考試,平時有評估,評估內容不多,通常係教完一部份書會評估,一般10題左右,範圍少d,學生易應付,老師又會知道學生進度,如果有唔識,老師會教多d,評估都會計分。

回覆 心平如鏡 的帖子

2班英文班大約25人,另外有1班少d人,約不足20人,呢班同學成績需要支援較多,所以人數少d, 另外兩班大約30人。

回覆:wymyvonne 的帖子

英文班數學同常識都是英文教,大女當時考係入學前會面見家長同學生,今年唔知有無改

回覆:wymyvonne 的帖子

我女讀得開心,so far讀左6年都無講話唔鍾意返學,好多時都會返黎同我講學校d野,學校有net teacher,我知就低年級會有上堂,高年級我就唔太清楚,因阿女無咩點提net teacher,我女當年係一班英文班,佢個班英文水準會較其他班好,但可能數學其他班又會好d咁,學校程度都ok,阿女跟到,又未至於好深但又唔係好淺,另外學校鼓勵閱讀,每年有世界閱讀日,另外午膳全校有閱讀時間,我幾buy呢個安排,至於學校老師,so far都ok,幸運地阿女遇到教佢個d都好盡責。

回覆:mingfai822 的帖子

我女讀緊英文班,英文班學生英文較好,英文班的通告亦是英文,數學同常識都係,如果讀英文班家長要花較多時間陪小朋友同等佢適應,讀上去我覺得常識同數學都深架,可能女仔語文較好,我女數學就一般la,而據我所知上年英文班升中派位都派得幾好,你可以上學校網望下

‹ 上一主題|下一主題