用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 音樂 呈 分 - 樂 理
go

音樂 呈 分 - 樂 理

請教 各parents, 音樂 呈 分 試 是否 一定 考樂 理?   如 只 有學樂 器 而 沒有學樂 理,  能 應 付 嗎?  如 要 學樂 理,  要 多少 時 間?  

小朋友 讀 津 校.

Many thanks for your advices.

tws2010 發表於 13-6-29 00:20
請教 各parents, 音樂 呈 分 試 是否 一定 考樂 理?   如 只 有學樂 器 而 沒有學樂 理,  能 應 付 嗎?   ...
每間學校不同,小女學校音樂科分三部分計分,唱歌,吹牧童笛及筆試,筆試部分有涉及樂理,如果自己沒有叧行學,的確有點困難

回覆:tws2010 的帖子

王國會長

tws2010 發表於 13-6-29 00:20
請教 各parents, 音樂 呈 分 試 是否 一定 考樂 理?   如 只 有學樂 器 而 沒有學樂 理,  能 應 付 嗎?   ...

如果要考樂理那音樂老師應該有教, 照計學生應可應付, 冇理由要學生自行出去學才能應付.

我囡考五級樂理則讀了半年(每周讀一小時).

我個仔津校,音樂科計分是唱歌,吹牧童笛及筆試。筆試部分有涉及樂理,但學校老師是有教的,部份沒有外出學樂理的同學也能取高分。當然,有學過樂理會有其好處,我仔已考五級樂理,他這方面沒有天份,學了9個月先去考試,平常學半年通常都會考試。
學校30分音樂筆試卷,他取28分。

回復 mamee 的帖子

我個仔都有考樂理,另加鋼琴同唱歌。

如果你學校老師是教得認真的,我想不用自行出外學,但我女的老師教得求其,很多沒有在外學的同學都完全不明白,而學校的筆試樂理有作曲和聽音,沒有在外學的較難取得高分。

醒目開學勳章 王國長老

回覆:音樂 呈 分 - 樂 理

間間學校吾同,我女果間跟教科書syllabus另吹牧童笛,大家由零學起公平d。亦有同事女女考試,阿媽話學理吾夠高分拖低左,安排惡補,亦有另一間自由演奏,學生要一早預備表演歌,8級比賽歌都話太普通要再難d

引用:間間學校吾同,我女果間跟教科書syllabus另

原帖由 Charlotte_mom 於 13-06-29 發表
間間學校吾同,我女果間跟教科書syllabus另吹牧童笛,大家由零學起公平d。亦有同事女女考試,阿媽話學理吾 ...
我唔明點解每間學校都用牧童笛,為什麼不可給學生自選樂器?

orangebb  相信都係平, 方便, 隨時拎起就吹得; 另外未必有老師識得評核咁多種樂器, 到時都唔知點比分先叫公平瓜!  發表於 13-7-1 15:50
Anniemun  可能牧童笛比較便宜及方便吧!  發表於 13-6-30 22:09

回復 LC167 的帖子

我個仔果間唔係考牧童笛,不過都係冇得揀,全級一樣考鋼琴。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+13-06-29+

原帖由 LC167 於 13-06-30 發表
公平掛?如果考琴,無學果d咪拖低晒?呈分wor

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+13-06-29+

原帖由 LC167 於 13-06-30 發表
學校教牧童笛只系做樣,好多老師自己都只識吹瑪莉有隻小綿羊。

回復 Charlotte_mom 的帖子

我都覺得好離譜,打過電話向老師了解。
為什麼要考琴而不是其他樂器?
因為想考鍵盤操作。

對一些未學過的同學不公平
老師會在堂上教大家,有任何問題或不明白可向老師發問。而且只是一些很簡單的歌。

若然家中沒有琴,如何練習?
可向老師反映,會盡量安排在小息或放學後練習。

引用:回復+Charlotte_mom+的帖子 我都覺得好離

原帖由 almondlatte 於 13-07-01 發表
回復 Charlotte_mom 的帖子

我都覺得好離譜,打過電話向老師了解。
我真的不明白點解要將視藝計分!如果目的是要訓練"all round training",那為什麼不計PE, swimming!!!!!!

王國會長

LC167 發表於 13-6-30 21:59
到時各自搬出鋼琴, 小提琴, 大號, 楊琴, 結他, 手玲, 口琴等自選樂器, 我估老師未必有能力給不同樂器評分.
再者也公平D卦, 大家學/考同樣的牧童笛.

orangebb  呢句真, 到時A局打豉, B君彈琴, C君二胡, D君大提琴, 都唔知去邊搵老師識評核各種樂器, 同埋大家起步時間唔同, 仲難做到公平呢!  發表於 13-7-1 15:52

王國會長

almondlatte 發表於 13-6-30 23:47

我個仔果間唔係考牧童笛,不過都係冇得揀,全級一樣考鋼琴。 ...

你仔果間係貴族學校? 冇學過點算? 入學要求X級鋼琴?

Many thanks for your all your advices.  Really appreciate it.

True.  Not everyone can be artist!!!  Talent could not be trained. It's inborn...

回復 瑩瑩老豆 的帖子

唔係貴族學校。係保良局小學。
我上面已經講左我膽粗粗打俾學校老師的對話。

我個仔都係冇學琴,所以先忍唔住打去同老師“了解“。

我仔讀官立小學,呈分考唱歌一首、吹牧童笛一首及樂理筆試及聆聽。我仔上堂時留心老師教樂理,當有不明白佢就問同學或老師,佢沒有學任何樂器的,只有靠上課聽老師教書。音樂老師覺得他學習態度良好,他不明的東西就問,比一般同學認真,又在家努力吹奏牧童笛,所以佢在呈分試時,音樂就拿A及學科奬。所以又不一定要學器才能得好成績!