用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 陸慶濤第二輛面試
樓主: LWW
go

陸慶濤第二輛面試 [複製鏈接]

第一輪吾收,就咪叫備取生,叫得備取生就應該喺這群選學生
初時話第二輪(叩門)報名2月至3月尾止,最終到6月7日才停收表,個個月問幾時in,答吾知!行政混亂

上次第二輪面試學校有擺佢地用緊既課本出黎, 感覺係佢地用書好怪, 英文好淺,但science用英文書,入面既詞語又比較深, 感覺係英文課程根本配合唔到佢既science科. 另外一科唔記得叫咩,可能係常識科啦, 學校自己編排課程同本書都係學校自己tailor made既, 入面第一課講佢學校既歷史同校長等資料, 雖然呢D係應該知, 不過我覺得冇必要納入學科嘛, 總之就怪啦.

個人上二年的經驗,只說區內的三所直資小學。第一間用了一個新方法,備取生(約200人)要每月上一個晚間課程,為期一年,但唔保證必收。第二間in既時候,老師呆着臉,沒太大的反應,只有校長最投入,最落力。第三間最舊最小,但阿囝最鍾意,原因係佢話哥哥(即當中一位老師)陪佢玩。三所小學,相信所付出的絕對比從報名費收取的多!

個人覺得選學校是一個配對,沒有好與不好,只有適合與否。學校與學生一樣,總有突出的一面,也有要改善的一面。

引用:個人上二年的經驗,只說區內的三所直資小學

原帖由 Apollo_z 於 13-07-06 發表
個人上二年的經驗,只說區內的三所直資小學。第一間用了一個新方法,備取生(約200人)要每月上一個晚間課程 ...

引用:個人上二年的經驗,只說區內的三所直資小學

原帖由 Apollo_z 於 13-07-06 發表
個人上二年的經驗,只說區內的三所直資小學。第一間用了一個新方法,備取生(約200人)要每月上一個晚間課程 ...

‹ 上一主題|下一主題