用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 雙非抽中名校卻去叩二綫學校
go

雙非抽中名校卻去叩二綫學校

三個雙非抽中喇叭,之後知道好谷,就去某二綫學校叩門,都未讀過本地幼稚園,又點會叩到,睇嚟都係要做喇叭仔!真替那些抽唔到喇叭嘅不值!

YOYO-WANG  你又點知人家未讀過本幼稚園??人家同你係朋友定係親戚??沒風不起浪,唔做八卦狗仔真係泿費你這個人才哦!!  發表於 13-6-24 15:54
YOYO-WANG  懷疑你的出發點搏點擊,你又點知人家係雙非呢??學校都唔知啦!交表時沒有一項需要調查是否雙非或否。  發表於 13-6-24 15:46

引用:三個雙非抽中喇叭,之後知道好谷,就去某二

原帖由 karen55407 於 13-06-23 發表
三個雙非抽中喇叭,之後知道好谷,就去某二綫學校叩門,都未讀過本地幼稚園,又點會叩到,睇嚟都係要做喇叭 ...
我會祝福佢地叩到囉!!!可以比番D位出來。

回復 karen55407 的帖子

呢D雙非真係死冇蝕底,只會搵名校,根本唔諗下自己小朋友嘅能力,夾硬報喇X,抽到又怕讀唔到,害咗一些有能力入讀的小朋友,好多都被雙非侵佔了。

yuenkw  同意  發表於 13-6-24 14:20

回覆:雙非抽中名校卻去叩二綫學校

其實我好想同佢哋交換學位,至多我補錢比佢

karen55407 發表於 13-6-23 09:00
其實我好想同佢哋交換學位,至多我補錢比佢
放心喎,想比$換學位既應該係佢地!

回復 幸福女子 的帖子

雙非死冇蝕底,唔使納稅使錢,就可以攞晒hk人d福利,佢地真係冇咁笨,攞錢來買學位囉!

引用:三個雙非抽中喇叭,之後知道好谷,就去某二

三個雙非抽中喇叭,之後知道好谷,就去某二綫學校叩門,都未讀過本地幼稚園,又點會叩到,睇嚟都係要做喇叭 ...
不過有少數家長認為大抽獎最公平,無歧視,無貴族化,有教無類。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

叫佢地唔好叩二線, 叩d無乜人讀既學校咪即收羅!!!
希望每天開心渡過 ;-)

如果係真遲早俾喇叭踢出校,坐等

引用:留低在喇沙係最明智選擇+

原帖由 ha8mo 於 13-06-23 發表
留低在喇沙係最明智選擇
應該入讀先算!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

咁佢哋考到咪好囉,証明HK無歧視雙非,又可以將喇X水平降低,咪多D人容易D考入去la!

醒目開學勳章

OSCAR-SHIRLEY 發表於 13-6-23 11:00
如果係真遲早俾喇叭踢出校,坐等
佢地面皮超厚,一定頼死唔走!

ANChan59 發表於 13-6-23 10:30
不過有少數家長認為大抽獎最公平,無歧視,無貴族化,有教無類。
公咩平呀!俾佢地一齊抽已經唔公平!

回覆:mookey 的帖子

我都好想抽到,可惜唔夠雙非孩爭

引用:我都好想抽到,可惜唔夠雙非孩爭 +

我都好想抽到,可惜唔夠雙非孩爭
妳知不知道參加六合彩的本地,單非,雙非比例?

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+13-06-23+發表

原帖由 ANChan59 於 13-06-23 發表
果班"正義朋友" "超進行人仕"

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+13-06-23+發表

妳知不知道參加六合彩的本地,單非,雙非比例?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

醒目開學勳章 王國長老

這是事實。suppose家長係用過個腦,按自己意願去填。我吾讚成全民考,苦了孩子

回覆:Obiepapa 的帖子

因為我唔知道抽到九龍城區。

好快爭埋直資,私立,ESF,lS