用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想請問有經驗既媽媽, 讀幼兒班 (PN) 重要嗎? 謝謝分享! ...
go

想請問有經驗既媽媽, 讀幼兒班 (PN) 重要嗎? 謝謝分享!! [複製鏈接]

本人囡囡係龍年BB, 仲要係細B, 10月出世, 暫時唔打算俾佢返 Playgroup, 但如果唔讀幼兒班, 等佢足歲先讀K1, 係咪好難搵到 d 心儀幼稚園呢??  因為N班大多數都可以直升嘛!!  都填晒 d 位啦, 係咪咁呢??!!  N班同 K1其實有乜野分別呢??  謝謝分享!!!
   1    0    0    0

我也是想问同样的问题!

我個仔今年9月會返pn, 個人認為要睇平日邊個湊小朋友, 如果只有老人家or工人湊, 父母都要返工, 咁我覺得返pn好啲, 起碼可以過下群體生活, 學下生活自理, 老人家同工人一般只會"睇住"小朋友, 未必可以教到啲乜嘢, 與其係屋企無無聊聊, 不如返學學下嘢

相反, 如果媽媽係ftm, 又識自己教, 咁留係屋企自己教都好, 起碼病少啲, 不過小朋友的群性發展就會爭小小, 所以真係要衡量下自己需要同實際情況

回復 jessiechen 的帖子

謝謝你的分享呀!!

其實如果自己有時間教既唔返N班都可以, 因為好多名幼都無PN

引用:其實如果自己有時間教既唔返N班都可以,+因

原帖由 JojoBibe 於 13-06-14 發表
其實如果自己有時間教既唔返N班都可以, 因為好多名幼都無PN
Agree !!!!

回覆:想請問有經驗既媽媽, 讀幼兒班 (PN) 重要嗎? 謝謝分享!!

其實bb太早返學係唔好。PN is more like 託管。但礙於依家啲名幼都有PN, 無讀過PN我相信會收都難啲。

回覆:想請問有經驗既媽媽, 讀幼兒班 (PN) 重要嗎

其實細B吾讀N班也無問題

大B讀N班正常大極2歲7個月
細B讀k正常細極2歲8個月

回覆:liukwanyuen 的帖子

如果你一心比佢讀出名或課程深的k班,那便最好讀n班,否則比較難追

回覆:想請問有經驗既媽媽, 讀幼兒班 (PN) 重要嗎? 謝謝分享!!

我覺得讀咗pn真係好好多,識多好多嘢,同埋多啲嘢玩,唔洗成日喺屋企咁悶。返去唱下歌做下手工做下運動食下茶點,佢哋好開心。

回覆:chungmavis 的帖子

要睇下你心儀嘅k 有冇n,如有,應該大部份嘅位都俾左讀緊n的小朋友,甘咪難d入到囉,如冇,都係睇小朋友interview 的表現,再者,你bb是細b,n班係一定要足兩歲先可以返的,到你bb讀n時都開始in緊K1啦,你個case對interview 冇幫助。如果你唔係自己湊,返n就好d囉。

回復 chumiguan 的帖子

我正是擔心 PN 班好似託管咁, 學費又貴!!

我女俾我爸媽湊日頭, 夜晚我就自己帶返屋企湊, 不過每晚返到屋企都夜喇, 俾一餐奶佢食都要 '暗" 佢瞓喇, 得少少時間可以同佢玩吓, 俾書佢睇吓!!  所以我想知道其實 PN 班學唔學到野囉!!  唉!!  好煩, 驚佢咁細個返到學校成舊飯咁, 學唔到野之如, 仲會成日病, 矛盾中.......

回復 liukwanyuen 的帖子

係呀, 如果我女直接讀 K1, 時間啱啱好, 2歲8個月開學, 可以足歲返學, 但我心儀既某幾間幼稚園都有 PN班嘛, 所以煩惱中......... , 但不是St. Catherine呀, 其他名校喎, 只是幾好o個 d 咋....... 唉!!!!

回復 mvtogether 的帖子

因為我女係獨生女, 又冇同齡小朋友可以同佢玩吓, 所以我咪想佢返吓學囉, 但我擔心佢太細個成舊飯咁, 學唔到野又會成日病, 同埋學費又貴......... 又驚心儀既學校因有 PN 班而唔收佢直接讀 K1囉.......

回復 littlecatmiko 的帖子

想問清楚 d, 你話我女讀緊 PN班時又到 K1 interview, 以我個 case 黎睇係冇幫助, 即係話 PN 班幫唔到佢考 K1, 是嗎??  如果係, 咁我直接俾佢讀 K1 lu..... 我唔想佢成日病呀........

其實我好想佢有個快樂既童年...... 但又怕宜加成日所講既 "輸在起跑線上"....... 宜加小朋友讀書, 小朋友辛苦時, 家長都一 d 唔好過........

其實唔似託管㗎,都係返3個鐘,返去玩,玩得嚟又學下嘢咁!同埋唔會返pn就冇快樂嘅童年,因為佢哋玩得好開心,呢樣真係唔洗擔心。不過真係好易病!

引用:回復+chumiguan+的帖子 我正是擔心+PN+班

原帖由 chungmavis 於 13-06-17 發表
回復 chumiguan 的帖子

我正是擔心 PN 班好似託管咁, 學費又貴!!
你嘅case,絕对適合读pn,老人家湊,自己又無時間教!我仔讀嗰間pn肯定不是湊仔兵团!因为佢要學認中文字,English(a-Z)故事,唱歌,排洗學纪律!三小時非充实架!

我覺得除咗睇小朋友邊個湊之外,都要睇小朋友本身性格,我係FTM,但囡囡好黐身、怕醜,所以想比佢返pg等佢接觸多D人,但1歳前見佢成日驚到喊,一啲都唔enjoy,所以都返下停下咁,到差不多兩歲,見佢仍然好怕醜兼黐身,再比佢返,其實想比佢n班前試下適應同小朋友相處,竟然返幾堂之後唔洗再陪佢上堂添,1個月內已非常enjoy呢間pg生活,又學咗好多嘢,突然間大個咗咁!其實基於我自己嘅情況,更加需要返pn班,所以我覺得係以唔同家庭環境+小朋友本身嘅因素去決定。

sai913  hi...請問妳女女係番邊間pn?  發表於 13-7-15 09:13

mymelody999,  我仔仔都係好怕生保,請問你現在返緊邊間pg ar??

回復 ph2013 的帖子

Kids channel, 我囡囡不只返過一間pg,但我只喜歡呢間,佢又真係返得最開心又自在。
‹ 上一主題|下一主題