用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 In 咗8 間, 都沒收到消息, 究竟是我女太差, 還是運氣唔 ...
樓主: angelwong173173
go

In 咗8 間, 都沒收到消息, 究竟是我女太差, 還是運氣唔夠?   [複製鏈接]

回覆:cherrytam2468 的帖子

非常現實!

回復 happyty 的帖子

但呢個勢,連的二三線學校都選狀元啦,但的狀元級的收咗最終又未必會讀,所以就會出現九月頭學校CALL人情況。仲有好多人HOLD住幾個位仲痛苦抉擇緊,最慘就係我的考唔到直資私校的大抽獎失敗者。第一志愿唔俾IN,俾你IN的學校又撞時間!我已沒膽去博的一線,做多點功夫去IN第二志愿,預咗一間都唔收,讀番派到的第十志願!

MUMREDBB 發表於 13-6-14 15:16
非常同意!
其實填表同叩門攻略異曲同工, 我有私小BACK UP, 米去盡去選大熱囉, 可惜我又派唔到, 米去叩, 你要預左叩唔到要讀私小, 叩門一樣, 無私小BACK UP, 米扣一些一線心儀, 加一些二三線囉, 有既, 米扣心儀一線, 收就讀, 唔收米讀私小, 無壞, 不過要奉勸盡早放位,

回覆:loveDD 的帖子

我知派晒,都係表示我嘅誠意,再去叩下有無機做後備唧

回覆:Happylily2012 的帖子

唔好咁快放棄,仲有希望架!Good luck !

其實好多學校已經電話通知了取錄的學生, 沒電話即是reject. 我in 咗咁多間, 連一個後備的電話都沒聽過, 坦白講, 應該沒機會的啦!

回復 loveDD 的帖子

除了7間大熱的學校, 我都有扣左2間唔熱門, 只是好過我間少少的學校, 但估唔到只有1間有得見, 但都有差唔多100人見, 我估D家長的想法一樣.

只係見到D人係到問邊間VS邊間,唔該唔好諗咁耐,快快決定放番D位出嚟!

回覆:In 咗8 間, 都沒收到消息, 究竟是我女太差, 還是運氣唔夠

我仔in咗幾間,有2間話教育局規定7月2日先可以再收生,依家偷雞in住先,有一間重話係後補生頭幾個,唔知係氹住我定真既?!!

加油、我都没注册!

引用:其實好多學校已經電話通知了取錄的學生,+沒

原帖由 angelwong173173 於 13-06-14 發表
其實好多學校已經電話通知了取錄的學生, 沒電話即是reject. 我in 咗咁多間, 連一個後備的電話都沒聽過, 坦 ...
Me too

引用:唉,岩岩親身拎封叩門信去1-1-1而in+都無機

原帖由 大眼青蛙 於 13-06-14 發表
唉,岩岩親身拎封叩門信去1-1-1而in 都無機會in嘅學校,諗住有誠意D,去到校工竟然話校長落左order唔收喇, ...

angelwong173173 發表於 13-6-14 17:37
回復 loveDD 的帖子

除了7間大熱的學校, 我都有扣左2間唔熱門, 只是好過我間少少的學校, 但估唔到只有1間 ...

我你一樣啦, 我46網, 叩左6 間. 有3間IN, 2間IN 衰左了......

回覆:Peg_Peg 的帖子

應該寄埋profolio嗎?

‹ 上一主題|下一主題