用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有女初長成
樓主: Pennydorathy
go

有女初長成 [複製鏈接]

唔好嚇我喎, 阿女已睇完成個 Twilight series (Twilight, New Moon, Eclipse, Breaking Dawn)好有問題ga ?
我都係將阿女係女校讀

wgcw1210  我都睇晒成套, 無premarital sex, 相反個男主角係堅持唔要呢樣嘢...
不過, 話又說回來, 晌文學層面, 套書寫得麻麻地...   發表於 13-6-20 23:44
YuYuMother  無問題啦,我女都睇哂成個系列,完全無沉迷或嚮往男女拍拖。  發表於 13-6-16 21:05
Yanamami  放心,我女睇完,無問題。  發表於 13-6-16 08:54

我有朋友参加了一個camp, 佢話對囡囡好有幫助,返黎之後,母女關係仲好咗添!
https://www.facebook.com/pages/F ... %BA/111011505640769

我自己讀女校, 都有個女(不過仲細)

自己經驗係唔好比佢生活上面無男仔, 係正常社交0既男仔, 點解女仔易比人呃係因為無生活經驗, 所以細個番教會見得多D人, 反而讀女校都唔覺得識男仔有乜咁特別

另外, 我覺得要接受到青春期少男少女係有想識異性, 越NO越想做, 所以可以試下唔好咁快NO NO NO, 聽左佢地講下個感覺先, 甚至, 可以由阿媽自己爆自己D料先... 話比佢聽自己見男仔(甚至而家見到爸爸都係)都試過心跳

我係教書0既, 同初中女仔講性教育時, 發覺佢地可能未試過由年長啲0既人口中聽過呢D嘢, 覺得好新奇, 跟住就發覺原來自己同"老人家"都差唔多啫, 跟住就肯開口講嘢... 再順勢同佢講, 有D嘢阿媽明你, 反而D男仔唔明(因為生理心理構造都唔同), 所以有咩黎問阿媽... 咁就將佢立埋自己嗰邊, 比佢覺得你同佢同一陣線...

唔知咁大家覺得work唔work?

smalleye  好得!叻媽咪!  發表於 13-6-20 23:57

回復 wgcw1210 的帖子

多謝你的分享!100%認同!但心裡始終是擔心的,因為「養女100歳、長憂99」,哈哈!

Pennydorathy 發表於 13-6-21 12:02
回復 wgcw1210 的帖子

多謝你的分享!100%認同!但心裡始終是擔心的,因為「養女100歳、長憂99」,哈哈! ...
其實仔都驚, 女驚蝕底... 仔驚搞到人地個女蝕底
而家呢個世代, 真係搞大人個肚, 男家都好難可以全身而退...

我細嗰個係仔, 唔知第二時點教, 我覺得我只係識教女保護自己... 個仔, 唯有先教育左老公等佢去教育佢啦

王家爸爸  讀男校比較好,接觸女生的機會比較少。   發表於 14-6-24 16:31

引用:+本帖最後由+bowling68+於+13-6-16+02:12+

原帖由 bowling68 於 13-06-16 發表

唔好嚇我喎, 阿女已睇完成個 Twilight series (Twilight,  ...
Twilight 都係正常的 Teen 書。Teen 睇 Teen 書咪無問題囉。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

wgcw1210 發表於 13-6-21 12:53
而家呢個世代, 真係搞大人個肚, 男家都好難可以全身而退... ...

我的朋友"有女初長成",每次聚會那女孩見到我亞仔就非常主動又熱情黐住亞仔,如果幾個細路影相就要挽住或搭住亞仔膊頭或手,教過亞仔要同她講唔好,只見推來推去,我都無乜計應該點教!

王家爸爸  如果只是聚會的時候這樣,問題不大。  發表於 14-6-24 16:29

smalleye 發表於 13-6-21 17:35
我的朋友"有女初長成",每次聚會那女孩見到我亞仔就非常主動又熱情黐住亞仔,如果幾個細路影相就要挽住 ...
幾大個? 有無同你個朋友傾過?
其實社交距離呢樣嘢都要教, 若果已經到初中, 其實呢D道理, 男仔同女仔都要講... 佢地可能真係唔知咩叫對方尷尬或者人地尷尬

不過話又說回來, 比較洋化0既男女hug下, 挽下手都其實有人接受到, 最緊要呢個女仔個背景係咪鬼妹仔D? 同時都問清楚阿仔對呢件事有咩睇法先... 呢樣嘢而家教左佢, 佢第二時做男人都識做呀嘛

回覆:wgcw1210 的帖子

引用:Quote:原帖由+bowling68+於+13-06-16+發表

原帖由 shadeslayer 於 13-06-21 發表
Twilight 都係正常的 Teen 書。Teen 睇 Teen 書咪無問題囉。
呢套書有某DB1高中指定睇,我迷先睇完中文再英文跟著要女睇英文,我就用連彊屍都遵守婚後性,我們都要,同埋女有位老師結婚前,拍拖七年都是聖潔,我們都覺得太神奇。仲有好多例證,我都P&G  女兒。
電影有,你要左A man,就成世揸住a PAN,人一世,活得精彩先嫁人啦。希望大家D女乖乖地啦,否則擔心死

wgcw1210 發表於 13-6-21 12:53
而家呢個世代, 真係搞大人個肚, 男家都好難可以全身而退... ...

媽咪都可以教仔仔架。。。教他要尊重女性、婚姻,點先喺個負責任既男人。家計會有套書,適合kindie學生,亦有套啱小學生。咪等daddy,too late。

引用:Quote:sadsam+發表於+13-6-13+09:18+咁萬一

原帖由 ANChan59 於 13-06-13 發表
遲些PM你。
請問可否也PM 給我嗎?

少男喜歡少女,少女喜歡少男,是正常行為。沒有拍拖的,每天在想,不如老老實實面對自己。孩子經歷的,是我們從前的影子,是人生必然階段而已。

引用:Quote:fong2005+發表於+13-6-8+08:18+我女

原帖由 lm251099 於 13-06-08 發表
我女都係讀女校,但經常看見有同學在街上拖着其他校的男生(是否同一人就無為意)。最近學校開放日及音樂會 ...
我依家只俾2g佢,冇3G,已成日楂住個電話。只有wifi我媽咪話我要話佢,我反問邊個俾個電話佢?係佢!

王家爸爸    發表於 14-6-24 16:23

annie40 發表於 14-6-22 14:03
少男喜歡少女,少女喜歡少男,是正常行為。沒有拍拖的,每天在想,不如老老實實面對自己。孩子經歷的,是我 ...
做家長的小朋友長大後拍拖時會擔心,但無拍拖就會更擔心。

醒目開學勳章

引用:Quote:annie40+發表於+14-6-22+14:03+少男

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

天瑜 發表於 14-6-24 16:59
王家爸爸  十幾歲可以唔驚,二十幾歲開始驚,三十幾歲一定驚,四十幾歲無得驚。

就算年過五十,只要看得通 ...
心態上已經贏了。

怎麼說呢?原來孩子拍拖,只是學業缐以外多了一條愛情線,可以沒有甚麼負面影響的,真的要計,可能是之前曾幻想她考試好到加零一,有機會見報。現在見報的機會非常渺茫,見得人就算了,順便熄左我那個虛榮心。現在有人陪出陪入,陪看醫生,很忙!心情頗好,對媽媽比從前更有禮貌,再掃走其他男孩的荳芽夢。年初自己主動申請往外國讀書,完全沒有甚麼「難捨難離」,反而高高興興有得走,積極安排行李,跟朋友道別,我想這一代孩子比上我們灑脫吧!

男孩甚麼也很出眾,除了學業成績(是死穴嗎?).聽他媽媽說他比從前用功多了,看走勢是開始「開竅」了。待女兒離港后,時間多了,希望更加努力吧!

沒拍拖的人,有很多別的事可做。有拍拖的,更要做好應做之事。其他的,隨緣吧!

知道你們的孩子非常乖巧,在中學時期拍拖的機會不大,是免麻煩了。自己也不肯定如何當一位稱職的母親,現在是一邊做一邊分析自己的複雜心情,以上純屬分享而已,供參考!

王家爸爸 發表於 14-6-24 16:25
做家長的小朋友長大後拍拖時會擔心,但無拍拖就會更擔心。

我朋友(男的)女兒中四時已希望她有拖拍,現女兒快大學畢業,他還未如願。

annie40  应验了" 愈想有就硬是没有" , 愈加唔想又刚好拥有'了.  發表於 14-6-25 12:46
‹ 上一主題|下一主題