用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有女初長成
樓主: Pennydorathy
go

有女初長成 [複製鏈接]

我自己讀女校, 都有個女(不過仲細)

自己經驗係唔好比佢生活上面無男仔, 係正常社交0既男仔, 點解女仔易比人呃係因為無生活經驗, 所以細個番教會見得多D人, 反而讀女校都唔覺得識男仔有乜咁特別

另外, 我覺得要接受到青春期少男少女係有想識異性, 越NO越想做, 所以可以試下唔好咁快NO NO NO, 聽左佢地講下個感覺先, 甚至, 可以由阿媽自己爆自己D料先... 話比佢聽自己見男仔(甚至而家見到爸爸都係)都試過心跳

我係教書0既, 同初中女仔講性教育時, 發覺佢地可能未試過由年長啲0既人口中聽過呢D嘢, 覺得好新奇, 跟住就發覺原來自己同"老人家"都差唔多啫, 跟住就肯開口講嘢... 再順勢同佢講, 有D嘢阿媽明你, 反而D男仔唔明(因為生理心理構造都唔同), 所以有咩黎問阿媽... 咁就將佢立埋自己嗰邊, 比佢覺得你同佢同一陣線...

唔知咁大家覺得work唔work?

smalleye  好得!叻媽咪!  發表於 13-6-20 23:57

Pennydorathy 發表於 13-6-21 12:02
回復 wgcw1210 的帖子

多謝你的分享!100%認同!但心裡始終是擔心的,因為「養女100歳、長憂99」,哈哈! ...
其實仔都驚, 女驚蝕底... 仔驚搞到人地個女蝕底
而家呢個世代, 真係搞大人個肚, 男家都好難可以全身而退...

我細嗰個係仔, 唔知第二時點教, 我覺得我只係識教女保護自己... 個仔, 唯有先教育左老公等佢去教育佢啦

王家爸爸  讀男校比較好,接觸女生的機會比較少。   發表於 14-6-24 16:31

smalleye 發表於 13-6-21 17:35
我的朋友"有女初長成",每次聚會那女孩見到我亞仔就非常主動又熱情黐住亞仔,如果幾個細路影相就要挽住 ...
幾大個? 有無同你個朋友傾過?
其實社交距離呢樣嘢都要教, 若果已經到初中, 其實呢D道理, 男仔同女仔都要講... 佢地可能真係唔知咩叫對方尷尬或者人地尷尬

不過話又說回來, 比較洋化0既男女hug下, 挽下手都其實有人接受到, 最緊要呢個女仔個背景係咪鬼妹仔D? 同時都問清楚阿仔對呢件事有咩睇法先... 呢樣嘢而家教左佢, 佢第二時做男人都識做呀嘛
‹ 上一主題|下一主題